Alles wat je nodig hebt om loodgieter te worden

Alles wat je nodig hebt om loodgieter te worden

2 dec. '21 • Door Gerard

Denk je erover om loodgieter te worden? Het beroep heeft vele voordelen waaronder het feit dat het gezien wordt als een mooie basis voor verschillende carrière uitbreidingen in de vakwereld. Om loodgieter te worden zal je een opleiding of cursus moeten volgen. In deze blog leggen wij de stappen uit die jij kunt zetten om uiteindelijk een erkend loodgieter te worden. 

Loodgieter is een beroep dat sinds het begin van de twintigste eeuw veelvuldig voorkomt. Toentertijd werden loodgieters vooral ingezet voor het gieten van lood tot loden pijpen. In de twintigste eeuw hielden loodgieters zich ook bezig met leidingen, sanitair, verwarmingsinstallaties en de riolering. 

Het beroep wordt steeds populairder, op 1 januari 2019 waren er 7.500 loodgieters ten opzichte van 5.445 loodgieters in 2009. Daarnaast is er zelfs al een speciale dag voor loodgieters, de Wereldloodgietersdag. 

Wil jij weten wat een loodgieter doet, hoe je een loodgieter wordt, wat je verdient als loodgieter en wat het kost als consument om zo’n vakman of -vrouw in te schakelen. Je leest het hieronder.

loodgieter: alles wat je hierover wilt weten

Werkzaamheden van een loodgieter

De werkzaamheden van een loodgieter zijn vrij uiteenlopend en door de vele taken van een loodgieter is de naam installatiemonteur bijna passender. Zo is de loodgieter verantwoordelijk voor het onderhouden van waterleidingen, verwarmingselementen en de riolering. Daarnaast installeert de loodgieter sanitair zoals douches, wasbakken, toiletten en overig sanitair. Om het takenpakket overzichtelijk te houden zetten wij alle werkzaamheden van een loodgieter hieronder voor jou op een rijtje:

  1. Plaatsen van diverse sanitair (zoals toiletten, douches, wasbakken en kranen);
  2. Installeren van CV-installaties en boilers;
  3. Aanleggen en repareren van water- en gasleidingen;
  4. Opsporen en verhelpen van lekkages;
  5. Repareren van afvoer en goten;
  6. Informeren van klanten;
  7. Verkopen van divers sanitair.

Door de grote diversiteit in werkzaamheden is het als loodgieter belangrijk om over de verschillende gebieden kennis te hebben. Door deze kennis paraat te hebben kun je als loodgieter klanten voorzien van advies over uiteenlopende zaken. Om loodgieter te worden is het van belang om een passende opleiding te volgen. 

Wil jij graag extra werkzaamheden uitvoeren en meer klanten aantrekken? Via MyGo kun je je eenvoudig inschrijven als vakspecialist en koppelt MyGo jou aan verschillende consumenten in de buurt.

Erkend loodgieter worden

Loodgieter kun je worden door diverse opleidingen te volgen die aansluiten bij het profiel van een loodgieter. Er is geen directe opleiding tot loodgieter, maar de meeste erkende loodgieters hebben een opleiding in installatietechniek afgerond. De opleidingen spelen zich af op het beroepsonderwijs (mbo-niveau) en duren gemiddeld drie tot vier jaar, hierna kan de loodgieter aan de slag in de praktijk. 

Een loodgieter kan erkend loodgieter worden door zich aan te melden via de branchevereniging UNETO-VNI (Techniek Nederland) of stichting KvINKL (Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland). Deze vereniging controleert de behaalde diploma’s, wanneer deze in orde zijn krijgt de vakman de term erkende loodgieter. Met deze term kan worden voorkomen dat malafide bedrijven klussen uitvoeren voor de consument. 

Loodgieter opleiding volgen

Het volgen van een opleiding tot loodgieter is een goede keuze wanneer je een erkend loodgieter wilt worden. De opleiding tot installatietechnicus sluit goed aan bij de eisen waaraan je moet voldoen als erkend loodgieter. Tijdens deze opleiding op mbo-niveau leren studenten alle zaken rondom het beroep van loodgieter. De opleiding duurt doorgaans drie tot vier jaar en hierna ben je een erkende loodgieter. In de opleiding leer je door middel van werken en leren, vier dagen in de week werk je en één dag in de week leer over de theorie. 

Naast de officiële opleiding is het mogelijk om een cursus voor installatietechniek te volgen. Tijdens deze cursus leer je de basis rondom het vak van de loodgieter en na afloop ontvangen de deelnemers een getuigschrift. De duur van deze cursussen zijn afhankelijk van je eigen studietempo en praktijkervaring (in bijvoorbeeld een relevante beroepsgroep).

loodgieter: alles wat je hierover wilt weten

Wat verdient een loodgieter?

Tijdens de opleiding tot installatietechnicus verdien je tijdens het werken- en leren traject het minimumloon of een bedrag hierboven. Als je je opleiding hebt afgerond als loodgieter lopen deze bedragen verder op. Dan kun je na een jaar dienstverband gemiddeld wel tussen de €1800 en €2600 euro bruto verdienen. De gemiddelde loodgieter verdient ongeveer €2200 euro bruto per maand. 

Wanneer er sprake is van veel ervaring en kennis kan het brutoloon ruim €3500 euro worden. Als loodgieter kun je afhankelijk van de werkzaamheden en benodigde materialen tussen de 35 en 75 euro per uur vragen aan een klant of opdrachtgever. Daarnaast is het mogelijk om als ZZP’er aan de slag te gaan, hier lopen de bedragen verder op, maar er wordt over dit bedrag meer belasting betaald en overige zaken worden hiervan afgetrokken.

Wil jij graag een erkend loodgieter worden of ben je reeds erkend loodgieter? Via MyGo kun je je eenvoudig inschrijven als vakspecialist en koppelt MyGo jou aan verschillende consumenten in de buurt. 

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 30 juli 2019 en werd op 2 december 2021 geactualiseerd met nieuwe informatie over de opleiding tot loodgieter.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!