Terug naar blog
Wereld Loodgieters Dag

Wereld Loodgieters Dag

11 mrt. '21 Door MyGo redactie

Op 11 maart is het wereldwijd Loodgieters Dag. Dit is een speciale dag om de loodgieter, een onderschatte beroepsgroep, extra in het zonnetje te zetten. Veel mensen zien een goed werkend toilet, een functionerende kraan en een reguliere toe- en afvoer van water als een vanzelfsprekendheid, maar dat is het helaas niet altijd.

Speelt er een probleem rondom het sanitair in de woning of heb je te maken met een lekkage, dan kom je al vrij snel bij een loodgieter terecht. Deze loodgieter zorgt er vervolgens voor dat alles weer naar behoren wordt hersteld. Oftewel: alle reden om stil te staan bij de Wereld Loodgieters Dag.

Loodgieters Dag: Het belang van de loodgieter

De speciale dag voor de loodgieters behoort tot één van de jongste ‘speciale dagen’ ter wereld. De dag is sinds het jaar 2010 in het leven geroepen door de World Plumber's Council; destijds werd Haïti getroffen door een aardbeving. De loodgieters hadden een belangrijke rol in het herstel en de wederopbouw van Haïti, onder meer door het verschaffen van sanitaire voorzieningen kort na de ramp.

Ook in ons dagelijks leven heeft de loodgieter een vitale functie; veel van de loodgieters verzorgen het functioneren van toiletten, douches, kranen en waterleidingen. Ze spelen zodoende een grote rol in de algemene Volksgezondheid en Veiligheid.

Loodgieters in the picture op Loodgieters Dag

Rondom een loodgieter speelt al dan niet bewust altijd een bepaalde stereotypering. Zeker de Engelse term ‘plumber’ roept al gauw allerlei gedachten op. Deze vakman- of vakvrouw is echter cruciaal in ons dagelijks leven. Maar dat niet alleen, het is ook zeker een beroep met een veelbelovend toekomstperspectief. De loodgieter is wel degelijk goed opgeleid en loodgieterswerkzaamheden zullen altijd blijven bestaan.

In de toekomst zal de vraag naar deze vakmensen daarom alleen maar toenemen, terwijl het qua verdiensten ook zeker geen verkeerd vakgebied is. Installatiebedrijven staan al te springen om jou als toekomstig loodgieter aan te kunnen nemen óf je begint natuurlijk helemaal voor jezelf. Er is genoeg werk te doen!

Loodgieters nodig op Wereld Loodgieters Dag?

De beroepsgroep van loodgieters behoort tot één van de oudste ter wereld. Het gaat al terug naar de waterleidingen die bijvoorbeeld door de Romeinen of Egyptenaren werden aangelegd. Overal waar water en sanitair langs huizen loopt, daar heeft een loodgieter de hand aan gelegd.

Heb je dus precies vandaag een loodgieter nodig of ken je een loodgieter in je directe omgeving? Doe hem of haar dan de hartelijke groeten op 11 maart!