Terug naar diensten
Waterleiding aanleggen

Waterleiding aanleggen

Waterleiding aanleggen, hoe zit het?

Een waterleiding aanleggen wordt in de regel vaak uitbesteed aan een vakspecialist(e).

Ben jij op zoek naar een loodgieter? Dan is MyGo het perfecte startpunt. Met de Matchmaker vind je direct meerdere gekwalificeerde specialisten bij jou in de buurt. Leg telefonisch of online contact met een vakbedrijf naar voorkeur, of bel 085 106 1600 en wordt doorverbonden met een beschikbare specialist(e).

Waterleidingen aanleggen is vaak nodig wanneer je van plan bent de badkamer of keuken te verbouwen of wanneer je nieuw sanitair wilt plaatsen. Hier kun je zelf mee aan de slag gaan, maar je kunt het ook uitbesteden aan een loodgieter.

Waterleiding aanleggen kosten

Wat kost het aanleggen van een waterleiding? Wanneer je er voor kiest om de waterleiding zelf aan te leggen betaal je alleen de materiaalkosten. Deze zijn afhankelijk van het materiaal dat je kiest en waar je de waterleidingen inslaat. Als je de waterleiding laat aanleggen door een professional kun je rekenen op de volgende kosten:

Soort kosten Gemiddelde kosten Minimale kosten Maximale kosten
Waterleidingen aanleggen in de keuken € 300 € 200 € 600
Waterleidingen aanleggen in het toilet € 100 € 50 € 300
Waterleidingen aanleggen in de badkamer € 400 € 250 € 600
Meerprijs waterleidingen onder de vloer € 150 € 100 € 300
Waterleidingen aanleggen in de tuin € 200 € 150 € 300
Verwijderen oude leidingen € 80 € 50 € 200
Uurloon van de loodgieter € 60 € 40 € 75

Bij de kosten in de bovenstaande tabel zijn de arbeidskosten, materiaalkosten en de btw inbegrepen.

Zoals je ziet, kunnen de prijzen voor het aanleggen van een waterleiding flink variëren. De uiteindelijke prijs is voornamelijk afhankelijk van hoeveel meter leiding er moet worden gelegd en het gekozen materiaal. Daarnaast kan de klus duurder uitvallen wanneer de leidingen moeten worden gelegd op een lastig te bereiken plaats. De loodgieter is hier dan langer mee bezig, waardoor de arbeidskosten omhoog gaan.

Waterleiding aanleggen | wat kost dit? | hoe werkt het?

Waterleiding aanleggen, welk materiaal?

Waterleidingen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het kiezen voor een materiaal is dan ook het overdenken waard. Een waterleiding kan bestaan uit:

Lood

Veel oude leidingen zijn gemaakt van lood. Tegenwoordig wordt lood veel minder gebruikt omdat het af geeft aan water. Dit zorgt ervoor dat het water een lood-smaakje krijgt.

Staal

De directe vervanger van lood is de stalen leiding. Deze leiding geeft niet af aan het water, maar kan op de lange termijn wel gaan roesten. Ook dit geeft een vervelend smaakje aan het water en is niet heel gezond. Je kunt dit tegenwoordig wel voorkomen door een waterbestendige laag toe te voegen aan de binnenkant van de leiding.

Kunststof

Ook de kunststoffen leiding wordt de laatste tijd steeds vaker gebruikt. Deze leiding is niet gevoelig voor roest en geeft niet af aan het water. Bovendien kan kunststof gemakkelijk worden versmolten waardoor je leidingen makkelijker aan elkaar kunt bevestigen. Kunststoffen leidingen komen wel in een hoop verschillende maten, waardoor je goed op moet letten dat je de juiste afmetingen hebt. Bovendien is kunststof een zwakker materiaal, waardoor een leiding van kunststof eerder beschadigd raakt.

Koper

Koperen leidingen zijn in dat opzicht nog idealer dan een leiding van kunststof. Koper is namelijk een stuk steviger, geeft niet af, wordt maar in één maat geleverd en roest veel minder snel dan staal. Echter is koper een prijzig materiaal, waardoor de kosten voor een koperen waterleiding hoger uitvallen dan bij andere materialen. Als je de waterleiding zo goedkoop mogelijk wilt laten aanleggen kun je het beste kiezen voor goedkope kunststof leidingen.

De loodgieters van MyGo kunnen je voorzien van advies over welk materiaal het beste past bij jouw situatie. Zo weet je zeker dat je de juiste leidingen hebt voor jouw woning. Bovendien vind je met de Matchmaker ook direct een specialist(e) die de leiding voor je kan aanleggen.

Kom direct in contact met een loodgieter bij jou in de regio of bel 085 106 1600 en wordt doorverbonden met een beschikbaar loodgietersbedrijf.

Waterleiding aanleggen | wat kost dit? | hoe werkt het?

Waterleiding onderhouden

Wanneer de waterleidingen professioneel zijn aangelegd hebben ze vrijwel geen onderhoud nodig. Zo kan het dus op nog een manier lonen om een loodgieter in te schakelen voor het aanleggen van je waterleidingen.

Het kan verstandig zijn om de stopkranen op de leidingen af en toe eens open te draaien en daarna weer dicht te doen. Die kranen gebruik je in principe nooit tenzij er zich een probleem voor doet in de leiding, en deze leeg moet. Omdat ze dus bijna altijd dicht zitten kan er daar kalkvorming ontstaan en kan de stopkraan beschadigd raken.

Wanneer je de leiding zelf hebt aangelegd en twijfelt of het allemaal goed zit, dan kun je de waterleiding laten nakijken door een loodgieter. In de regel ben je hier niet meer dan 65 tot 120 euro voor kwijt.

Vind direct hulp met de MyGo Matchmaker

Als je op zoek bent naar een professionele loodgieter om je te helpen bij de aanleg van een waterleiding kun je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Vind online direct de beste loodgieters bij jou in de regio en neem online of telefonisch contact op. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste loodgieter? Onze klantenservice helpt je graag met zoeken naar de beste oplossing voor jou. Bel 085 106 1600 en wij verbinden je door met de best passende loodgieter voor jouw klus.