Doucheput verstopt – Pas op voor malafide rioolontstoppers

Doucheput verstopt – Pas op voor malafide rioolontstoppers

14 apr. '22 • Door MyGo redactie

Hoezeer we ook ons best doen, een verstopping in de riolering is altijd mogelijk. Ook een verstopte douchegoot of –put komt veel voor. Het is vervelend als je badkamer hierdoor kletsnat wordt en je last krijgt van een rioollucht door opborrelend vocht. Toch hoeft dit niet direct te betekenen dat je met een hardnekkige verstopping te maken hebt. Soms is het mogelijk om een verstopping in de douche zelf op te lossen, een andere keer zal je een ontstoppingsbedrijf nodig hebben om te helpen. Wat zijn de oorzaken een verstopt doucheputje? Wat zijn de oplossing? En welk bedrijf moet je inschakelen?

Alle redenen waarom de doucheput verstopt raakt

Wellicht had je het al geraden, maar haren zijn reden nummer 1 voor een verstopping van de doucheput. Heb je haar dat makkelijk uitvalt of scheer je jezelf onder de douche? Controleer na afloop van de douchebeurt dan altijd de drain of het putje op achtergebleven haren. Tevens zijn zeep en shampoo een belangrijke boosdoeners bij een verstopping in de badkamer. Diverse soorten zeep en shampoo stromen minder goed weg of behouden hun natuurlijke binding, waardoor zeepresten rondom de goot achterblijven en zich afzetten. Op langere termijn zorgt dit voor een nauwere doorgang van het water. In combinatie met haren kan je jezelf voorstellen hoe snel een verstopping ontstaat. Een verkeerde aanleg van het riool kan ook een reden zijn voor een verstopping in de badkamer. In dat geval zul je ook op andere afvoerlocaties problemen ondervinden.

Doucheput verstopt: Oplossingen om de afvoer te ontstoppen

Een verstopping in de afvoer van de douche kan je zelf oplossen. Klassieke methoden die ontstoppen mogelijk maken zijn de plopper en kristalsoda. De plopper trekt door middel van een vacuüm haren en ander vuil uit de afvoer en maakt deze weer vrij. Het kristalsoda dien je op te lossen in kokend heet water en vervolgens door de afvoer te spoelen. Mocht dit de verstopping niet verhelpen, dan kan je eveneens HG duo ontstopper gebruiken. Tot slot biedt de ontstoppingsveer een mogelijke uitkomst. Dit is een metalen draad dat je tot op een bepaalde hoogte door de afvoer kunt duwen. Mocht het resultaat miniem of onvoldoende zijn, dan heb je behoefte aan een ontstoppingsbedrijf. Zij gebruiken geavanceerde methodes om de verstopping te verhelpen.

Verstopte doucheput? | Tips zelf oplossen & voorkomen

Pas op voor malafide rioolontstoppers

Als je doucheput verstopt zit, wil je graag snel een expert erbij hebben die de problemen verhelpt. Er zijn echter veel ‘cowboys’ actief in de rioleringsbranche. Shabby ontstoppers maken misbruik van de spoedsituatie: de klant wordt overvallen met misleidende informatie en krijg vervolgens een gigantische rekening gepresenteerd. Malafide rioolontstoppers worden vaak gebeld, omdat ze altijd als eerste getoond worden door Google. Om die bovenste plek te bereiken, betalen ze fors voor advertenties. Hier bovenop komt nog een flinke marge voor de klant, die soms schaamteloos een rekening van 2500 euro krijgt voorgeschoteld. Hoewel Google al diverse dubieuze websites blokkeerde, blijven de foute ondernemers onder telkens wisselende namen terugkeren.

Tips: hoe herken je een malafide rioolontstopper?

  • Vaak geven deze bedrijven geen duidelijke prijsindicatie en dragen de monteurs zelden bedrijfskleding.
  • Bovendien komen malafide rioolbedrijven vaak met z’n tweeën en dien je ter plekke de rekening te betalen.
  • Foute bedrijfjes werken vaak met een tussenpersoon; degene die je aan de telefoon te spreken krijgt, is niet degene die langskomt.
  • De malafide monteurs hebben meestal weinig gereedschap bij zich, en rijden vaak in een auto met buitenlands kenteken.
  • Je wordt geacht vooraf te tekenen voor akkoord.
  • Veelal staan er geen duidelijke adresgegevens of een telefoonnummer op de factuur.

Tips: Veilig een rioolontstopper vinden

De gemakkelijkste manier om zeker te zijn dat je niet met een malafide rioolontstopper in zee gaat, is door een betrouwbare rioolontstopper via MyGo in te schakelen. Dat bespaart tevens tijd, omdat je bij MyGo zonder zoeken direct een gekwalificeerde rioolontstopper bij jou in de buurt vindt. Je weet dan zeker dat je niet met een malafide rioolontstopper te maken krijgt. 

Andere tips om in acht te nemen:

  • Neem echt even de tijd bij het zoeken naar een rioolontstopper. Spoed is juist de factor waardoor deze schichtige personen zo vaak toe kunnen slaan.
  • Check van tevoren de reviews van de rioolontstopper
  • Vraag vooraf om een prijsindicatie. Als het bedrijf dat niet wil of kan, of met vooropgestelde standaard facturen werkt, is de kans groot dat het een malafide rioolontstopper betreft. In dat geval kun je beter even verder kijken.

Doucheput verstop? Laat het oplossen

De kosten voor het ontstoppen van de afvoer in de badkamer zijn doorgaans opgebouwd uit drie of vier variabelen: Arbeid, de voorrijkosten, materiaal en een percentage BTW. Het tarief in het eerste half uur is doorgaans anders dan het tarief in het tweede half uur. Een verstopping in de douche kan vaak binnen een half uur tot drie kwartier worden opgelost; dit kost je circa €150. Is de afvoer van de doucheput verstopt en wil je graag weten wat de kosten voor ontstoppen zijn bij een specialist in jouw regio? Ga met Mygo op zoek naar een specialist in jouw regio.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 3 januari 2019 en werd op [huidige datum] geactualiseerd met informatie over malafide rioolontstoppers.

 

 

 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!