Terug naar blog
Beroep van de week: RIETDEKKER

Beroep van de week: RIETDEKKER

10 aug. '22 Door MyGo redactie

Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.

OMSCHRIJVING

Een rietdekker is een professional die zich heeft toegelegd in het plaatsen en onderhouden van rieten daken. Het beroep rietdekker kun je echt een ambacht te noemen, omdat vakmanschap bij dit beroep een belangrijke rol speelt. Naast het maken en plaatsen van rieten daken is de vakman of -vrouw ook gespecialiseerd in het onderhoud ervan. Omdat rieten daken zeer regelmatig onderhoud nodig hebben, is dit dan ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Rietdekkers zijn over het algemeen erg tevreden over hun beroep, omdat de resultaten van hun werk direct zichtbaar. Rieten daken geven huizen en boerderijen tenslotte een sfeervolle en luxe uitstraling.

Hoewel de meeste woningen en boerderijen tegenwoordig voorzien worden van dakpannen of andere dakbedekking, worden vrijstaande woningen en (delen van) boerderijen nog regelmatig voorzien van rietbedekking. Vroeger koos men vaak voor rieten daken, omdat deze vorm van dakbedekking één van de voordeligste manieren was om de woning waterdicht te krijgen. Tegenwoordig zie je rieten daken met name terug op exclusievere huizen en boerderijen. Een rieten dak gaat minstens vijfentwintig jaar mee. Deze dient achtentwintig tot dertig centimeter dik zijn om goed als dak te kunnen functioneren. Hoelang een rieten dak meegaat is met name afhankelijk van het onderhoud. Een rietdekker krijgt veelvuldig met verschillende 'riet-technieken' te maken. Ook dat maakt de werkzaamheden gevarieerd.

WERKZAAMHEDEN

Een werkdag van een rietdekker kan er heel verschillend uitzien. Zo staat de specialist op de ene dag op een dak in een nieuwbouwwijk, terwijl deze een dag later het dak van een oude boerderij renoveert. De werkzaamheden aan een dak dat nog niet eerder van riet is voorzien, zijn natuurlijk compleet verschillend van onderhoudswerkzaamheden aan een woning dat reeds over een rieten kap beschikt. Een rietdekker moet echter, voordat hij feitelijk op het dak begint, in beide gevallen voorbereidende werkzaamheden verrichten. Die bestaan uit het opbouwen van een steiger, het inspecteren van de dakconstructie en het verzamelen van de benodigde materialen.

Een rietdekker die een (nieuw) dak voor de eerste keer van riet gaat voorzien, start vervolgens met het prepareren van het dak op het aan te brengen riet. Hierbij moet de vakspecialist soms enkele sloopwerkzaamheden verrichten. Daarna wordt er een onderconstructie op het dak aangelegd. Pas daarna kan het echte werk van de ambachtsman of -vrouw beginnen, namelijk het leggen en vastzetten van het riet op het geprepareerde dak. Een werknemer die renovatie en/of onderhoud aan een bestaand rieten dak verricht, hoeft zich niet bezig te houden met de opbouw van de onderconstructie. Het kan echter wel zijn dat deze gerepareerd dient te worden. Bovendien komen er in dit geval doorgaans geen sloopwerkzaamheden bij voor.

OPLEIDING

Veel rietdekkers zijn hun werkleven begonnen als dakdekker. Maar je kunt ook meteen een opleiding doen tot rietdekker. Wie een carrière in die richting ambieert, kan het beste de keuze maken voor de MBO-opleiding tot allround rietdekker op niveau drie. Deze MBO-opleiding allround rietdekker is echter niet bij alle MBO-scholen te volgen. Dat komt omdat het vak nogal specifieke werkzaamheden betreft. De opleiding tot rietdekker neemt over het algemeen twee jaar in beslag, maar de duur van de leerperiode is ook afhankelijk van de genoten vooropleiding(en).

De MBO-opleiding voor allround rietdekker kan gezien worden als volledige praktijkopleiding, waarbinnen de leerling onder begeleiding werkt van een ervaren rietdekker, die wordt gezien als leermeester. De leerling wordt tijdens de praktijkopleiding gezien als gezel rietdekker. Naast de praktijkwerkzaamheden zijn er theorielessen over technieken en materialen, die passen bij het vak. Ook is er onderwijs over het voeren van een boekhouding, wat belangrijk is voor wie als zelfstandig ondernemer wil beginnen.

WIST JE DAT?

… het gemiddelde salaris van een rietdekker 2300 euro bedraagt?

Een rietdekker in loondienst verdient, afhankelijk van de leeftijd, ervaring en regio, waarin deze werkt, tussen de 1700 en 3000 euro bruto per maand, op basis van een 40-urige werkweek. Wie als zelfstandig ondernemer start, kan vele malen meer verdienen, mits er voldoende betaalde opdrachten binnengehaald kunnen worden, en er geen onverwachte kosten worden gemaakt.

… een rieten dak tussen de 25 en 40 jaar meegaat?

Riet dat is gekweekt in een natuurlijke omgeving en vervolgens de juiste kwalitatieve bewerking heeft ondergaan, blijft op z’n minst vijfentwintig jaar lang zijn eigen fraaie en doelmatige werking als dakbedekking behouden. Soms gaan rieten daken wel tot veertig of vijftig jaar mee. De houdbaarheid van een rieten dak is echter ook afhankelijk van de dakhelling, de vochtigheid en het onderhoud.

… een rieten dak lang niet zo brandgevaarlijk is als men denkt?

Vaak wordt gedacht dat een rieten dak erg brandgevoelig is. Uit statistieken blijkt echter dat dit niet het geval is. Met het aanbrengen van de dakconstructies wordt tegenwoordig goed rekening gehouden met brandpreventie. Dakconstructies worden namelijk uitgerust met brandwerende platen die ervoor zorgen dat de zuurstof van het brandwerende materiaal wordt afgehouden. Het dak kan ook worden ingespoten met brandwerende coating.

… rietdekken geen seizoenswerk meer is?

Vroeger was rietdekken puur seizoenswerk. Dit kwam met name omdat rietdekkers gedurende de winter zelf hun riet sneden. Tegenwoordig werken rietdekkersbedrijven ook in de wintermaanden door, omdat het rietsnijden nu is overgenomen door gespecialiseerde bedrijven. Enkel bij regen kan er niet ‘gerietdekt’ worden. Wanneer het vriest, of als de dakconstructie nog bevroren is, kan niet worden schoongemaakt of gerepareerd.

MYGO MATCHMAKER

Heb jij een rietdekker nodig? Via de MyGo Matchmaker kom je heel gemakkelijk in contact met een beschikbaar bedrijf bij jou in de regio. Neem gerust contact op voor een afspraak of vrijblijvende offerte. Ook de medewerkers van het servicecenter staan graag voor je klaar.