Wat te doen bij lekkage dak?

Wat te doen bij lekkage dak?

15 jan. '21 • Door MyGo redactie

Ineens zie je vochtvlekken op de muur verschijnen, druppelt er water vanaf je plafond naar beneden of voelen de houten planken op de bovenste verdieping zacht aan. Dat zijn allemaal tekenen dat er sprake is van een daklekkage. Wil je weten hoe je een daklekkage kunt verhelpen, waar de lekkage door kan worden veroorzaakt en wat er wordt vergoed door de verzekering? Wij geven je antwoord op elk van die vragen.

Daklekkage verhelpen

Een daklekkage kan veel schade met zich meebrengen, maar is vaak moeilijk op te sporen door de grote hoeveelheid mogelijke oorzaken. Er wordt afgeraden om zelf met (het opsporen van de lekkage) aan de gang te gaan, omdat daar vakkennis en specifieke apparatuur voor nodig is. Ook loop je het risico dat de verzekering niets vergoedt als blijkt dat je zelf met de reparatie aan de gang bent geweest.

Hoe de reparatie verloopt, is afhankelijk van de situatie. Het kan zijn dat de dakdekker alleen de dakgoot hoeft schoon te maken, kieren/gaten moet dichten of dakpannen moet verankeren. Bij hevige schade kan het echter ook gebeuren dat de gehele dakconstructie of (een deel van) de dakbedekking gerenoveerd of vervangen moet worden.

Wat te doen bij lekkage dak?

Oorzaken daklekkage

Een daklekkage kan een hoop verschillende oorzaken hebben. Zo kan het gebeuren dat water zich heeft verzameld bij een deel van het dak dat licht afhelt, waardoor er te veel druk op dat dakdeel komt te staan. Ook kunnen er dakpannen scheef liggen, met als gevolg dat er water bij langs loopt.

Lekkages ontstaan in de meeste gevallen in de buurt van leidingen en dakgoten. Het kan zijn dat de leidingen in je huis erg lang zijn en daardoor veel koppelingsstukken hebben, die kunnen gaan slijten en water door kunnen laten. Dakgoten kunnen verstopt raken door ophoping van bladeren, mos of ander vuil, waardoor water niet goed wegloopt en sneller in de muur trekt.

Tot slot kunnen het daklood en wisselende weersomstandigheden voor daklekkage zorgen. Als het daklood niet mooi overloopt, kan er water tussendoor sijpelen. Als er te veel regen of vorst op het dak valt, kan dat ervoor zorgen dat de dakbedekking snel slijt en water doorlaat. Wil je weten hoe een daklekkage het beste kan worden opgespoord? Kijk dan op onze pagina lekkage dak.

Gevolgen daklekkage

Een daklekkage uit zich op verschillende manieren. Vochtplekken, druppels vanaf het plafond en water dat langs muren stroomt zijn de eerste indicaties. Je kunt echter ook last hebben van rottende plekken in houtwerk, loslatend behang of schimmelplekken op muren en plafonds. Er hangt dan een muffe geur in huis en van de houtrot en schimmel kun je huiduitslag, hoofdpijn of keelpijn krijgen. Als er water bij de elektra in je huis komt, kan er bovendien kortsluiting ontstaan.

Wat te doen bij lekkage dak?

Renoveren/vervangen/isoleren dak en bijbehorende kosten

Een lek is doorgaans een teken dat er nog meer problemen met het dak aankomen. De dakbedekking kan bijvoorbeeld poreus worden of loskomen. Daarom wordt bij een daklekkage vaak aangeraden om het dak te laten renoveren. Gemiddeld betaal je daarvoor €70-€100/m2  bij een plat dak en €70-€130/m2  bij een schuin dak. Meer informatie vind je op onze pagina’s renovatie dak en dakrenovatie kosten.

Mocht een daklekkage dusdanig hevig zijn dat een renovatie niet voldoende is, dan kan ervoor worden gekozen om een dak volledig te laten vervangen. Daarvoor betaal je gemiddeld  €75-€100/m2 bij een plat dak en €75-€130/m2 bij een schuin dak. Op onze pagina’s dak vervangen en dak vervangen kosten vind je meer informatie.

Als de dakisolatie onvoldoende is, heb je grote kans op vorming van schimmels en houtrot. Daarmee ontstaan ideale omstandigheden voor het scheuren en afbreken van het dak. Om dat te voorkomen, kun je je dak laten isoleren voor gemiddeld €40-€120/m2. Wil je meer weten over dakisolatie? Kijk dan op onze pagina dakisolatie kosten.

Vergoeding verzekering daklekkage

Als een lekkage wordt veroorzaakt door iets waar je zelf geen invloed op hebt, wordt een deel van de veroorzaakte schade vergoed door de verzekering. In sommige gevallen wordt zelfs het volledige bedrag vergoed. Gaat het echter om een daklekkage die het gevolg is van achterstallig onderhoud of slijtage, dan zijn de kosten wel voor eigen rekening. De reparatiekosten na een daklekkage moet je altijd zelf betalen.

Het is verstandig om foto’s te maken van het lek en de schade, zodat je bewijs hebt voor de verzekeraar. Hij of zij kan dan een goede inschatting maken van het bedrag dat moet worden vergoed en het waarheidsgehalte van je verhaal bepalen.

Dakdekker nodig?

Wil je direct contact met een dakdekker die je daklekkage kan verhelpen? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Via onze MyGo Matchmaker kun je direct een afspraak maken met een vakspecialist, een terugbelverzoek indienen of offertes aanvragen. Als je liever telefonisch contact wilt, kun je ook bellen naar 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!