Terug naar prijzen
Wat kost een dakdekker?

Wat kost een dakdekker?

Kosten dakdekkers per uur

De arbeidskosten van een dakdekkersbedrijf liggen gemiddeld tussen de 40 en de 65 euro per uur, afhankelijk van de klus. Houd er wel rekening mee dat je naast mankracht ook betaalt voor de materiaalkosten zoals bijvoorbeeld voor de dakbedekking zelf. 

Precies weten hoeveel een dakdekker voor jou zal kosten? Vraag dan één of meerdere offertes aan via de MyGo Matchmaker. Via onze Matchmaker kun je ook direct een afspraak maken met een dakdekker, of je belt naar 085 106 1600.

Wil je zoveel mogelijk controle hebben over de kosten? Kies dan voor een prijs per m2. Op die manier heeft het werktempo geen invloed op de prijs.

Kosten dakbedekking per m2

De kosten van nieuwe dakbedekking bedragen gemiddeld 45 tot 65 euro voor een plat dak en 45 tot 130 euro voor een hellend dak.

Verwijderen oude dakbedekking en laten plaatsen van nieuwe op een:

Gemiddelde totaalprijs per m2

incl. btw

Gemiddelde totaalprijs

voor een dak van 50 m2

Plat dak

€ 45 - € 65*

€ 2.250 - € 3.250

Hellend dak

€ 45 - € 130**

€ 2.250 - € 6.500

Kosten per m2 van soorten daken en dakbedekking 

Plat dak

Prijzen per m2

Levensduur

Bitumen dak

70 – 90 euro

20 – 25 jaar

PVC dak (kunststof dak)

75 – 95 euro

20 – 25 jaar

EPDM dak

95 – 120 euro

35 – 40 jaar

Groen dak

60 – 65 euro

55 – 60 jaar

Hellend dak

 Prijzen per m2

 Levensduur

Betondakpannen

40 – 65 euro

30 – 35 jaar

Leien dak

55 – 95 euro

35 – 40 jaar

Rieten dak

85 – 100 euro

35 – 40 jaar

Aluminium dak

70 – 90 euro

45 – 50 jaar

Kleidakpannen

55 – 95 euro

45 – 50 jaar

Koperdak

95 – 125 euro

75 – 80 jaar

Zinkdak

75 – 105 euro

95 – 100 jaar

Prijsopbouw dakdekkers kosten

De tarieven van dakdekkersbedrijven bestaan uit drie kostenposten: arbeidskosten, materiaalkosten en afvoerkosten. De berekening wordt afgesloten met wel of geen voorrijkosten. Je kunt op de arbeidskosten en materiaalkosten zelf veel invloed uitoefenen. Hieronder vind je meer informatie over deze twee kostenposten.

Arbeidskosten

De meeste dakdekkers rekenen een vast uurtarief. Gemiddeld betaal je bij nieuwbouw €40 euro en bij onderhoud €45. Als het alleen gaat om kluswerk betaal je vaak tussen de €35-€40.

Materiaalkosten

Een dak kun je op verschillende manieren maken en de kosten per materiaalsoort kunnen nogal uiteenlopen. Om een beeld te krijgen van de verschillende materiaalsoorten en de bijbehorende kosten, vind je hieronder een uitgebreide tabel met prijsvoorbeelden van gemiddelde prijzen voor een nieuw dak van 50m2 incl. btw en arbeidskosten: 

Tabel Prijsvoorbeekden dak bedekken

Soort dak

Gemiddelde prijzen dak van 50 m2
(incl. arbeidskosten en BTW)

Platte daken:

 

Bitumen

€ 2.400

EPDM

€ 3.400

Kunststof (PVC)

€ 3.900

Schuine daken:

 

Dakpan

€ 4.200

Rieten

€ 4.200

Afvoerkosten

De kosten voor het afvoeren van dakafval zijn maatwerk. Deze kosten zijn ahankelijk van de hoeveelheid en het soort afval dat er van je dak af komt. En dat hangt weer geheel af van wat en hoeveel je laat vervangen. Je kunt de afvoer van dakafval laten regelen door het dakdekkersbedrijf. In sommige gevallen is het voordeliger om zelf een container te huren en af te laten voeren. Ook daarvoor kun je terecht bij MyGo. Meer informatie daarover vind je op pagina Informatie over het huren van containers. Als je wilt weten wat dakdekkers in jouw geval rekenen voor afvoerkosten, kun je een of meerder offertes aanvragen of simpelweg bellen met de MyGo klantenservice op 085 106 1600.

 

 

 

Soorten dakbedekking

Als je ervoor kiest om een nieuw dak te laten plaatsen of nieuwe dakbedekking te nemen, is het goed om uit te zoeken welk soort dakbedekking je wilt. De meest bekende soorten zijn de dakpannen en een rieten dak. Bij het laten aanleggen van nieuwe dakbedekking is het goed om rekening te houden met het soort dak dat je hebt. Voor een plat dak zijn er namelijk andere materialen aan te raden dan voor een hellend dak. Hieronder vind je voor de platte en hellende daken voorbeelden van diverse soorten dakbedekking:

Soorten dakbedekking voor een plat dak:

 • Bitumen dakbedekking: ook wel dakleer genoemd. Dit materiaal ontstaat tijdens de productie van ruwe olie en heeft daardoor eigenschappen die geschikt zijn voor dakbedekking. Bitumen is waterdicht, ijzersterk, bestand tegen chemische stoffen en heeft een grote kleefkracht op diverse materialen.
 • PVC dakbedekking: PVC staat voor PolyVinylChloride en is gemaakt van kunststof. Het PVC wordt in rollen uitgerold op het dak en hier op maat gesneden. Het voordeel van PVC is dat het milieuvriendelijk is, recyclebaar en onderhoudsvrij.
 • EPDM dakbedekking: EPDM dakbedekking staat ook wel bekend als een hightech synthetisch rubber.  Een groot voordeel van EPDM is dat het op maat gemaakt wordt. Jij hoeft alleen maar de maten van jouw dak door te geven. Daarnaast is dit een voordelige en duurzame optie.
 • Groendak: Groendak is een natuurlijke en duurzame dakbedekking die bovenop jouw bestaande dakbedekking wordt gelegd. Groendak bestaat uit een laag van vetplantjes en andere begroeiing. Je kunt hierbij kiezen uit intensief en extensief. Intensief kan worden vergeleken met een tuin. Er kunnen namelijk struiken en zelfs bomen op jouw dak worden geplaatst. Als je dit toch wat te wild vindt, kun je ook kiezen voor extensief. Deze daken bestaan voornamelijk uit mos en vetplantjes. Een Groendak plaatsen kan niet altijd. Dit verschilt per type dak. Voor meer advies kun je het beste met een dakdekkersbedrijf in gesprek gaan.

Soorten dakbedekking voor een hellend dak:

 • Pannendak: dakpannen zijn de meest gangbare soort dakbedekking. Tegenwoordig is er keuze uit diverse soorten dakpannen. Je hebt bijvoorbeeld betonnen dakpannen, deze zijn het meest voorkomend. Het voordeel van dit type dakpannen is dat ze goedkoper zijn en makkelijker te plaatsen. Daarnaast veranderen ze niet van maat door weersomstandigheden en zijn ze relatief zwaar. Je zult ze dus niet snel van je dak zien vliegen. Als je voor een duurzaam resultaat wilt gaan, is het aan te raden om voor keramische dakpannen te kiezen. Die worden uit klei gemaakt en de klei komt uit Hollandse rivieren zoals de Maas en Rijn. Deze Nederlandse keuze staat ook voor duurzaamheid, want sommige daken gaan soms wel 100 jaar mee. Daarnaast zijn ze ideaal voor lastige daken.
 • Leien dak: Leien dakbedekking geeft het huis een ouderwets uiterlijk en is duurder in aanschaf dan de meest gangbare soorten bedekking. Leien leggen is een specialistische klus die meestal door een leidekker wordt uitgevoerd. Daarnaast is het ook belangrijk om bij renovatie dezelfde leien te leggen. Je kan bij leien ervoor kiezen om natuurleien te maken. Deze zijn erg onderhoudsvriendelijk, makkelijk schoon te houden en laten weinig tot geen water door.
 • Metalen dak: voor een moderne uitstraling kun je kiezen voor metalen dakbedekking. Het voordeel van dit materiaal is dat je het dak een kleur naar keuze kunt geven. Zo geef je gegarandeerd een unieke uitstraling aan jouw huis. Je kunt ervoor kiezen om gebruikte materialen voor de dakbedekking te gebruiken. Zo draag je ook een steentje bij aan duurzaamheid. Je komt deze bedekking veel tegen bij kerktorens, maar ze zijn ook ideaal voor grote oppervlakten.
 • Rieten dak: volgens velen een van de mooiste soorten dakbedekking. Het is wel een van de grootste investeringen, ongeveer €90 per m2. Vroeger bestond er nog een grote kans op brandgevaar, maar tegenwoordig worden methodes gebruikt die het brandgevaar sterk verminderen.  Het is aan te raden om deze klus door een rietdekkersbedrijf uit te laten voeren. Tip: let bij het kiezen van het juiste bedrijf op het keurmerk ‘Vakfederatie Rietdekkers’. Dit keurmerk waarborgt namelijk alle aangesloten bedrijven die gediplomeerde personeelsleden hebben.

Kosten overige dakdekker werkzaamheden

Dakdekkersbedrijven kunnen vrijwel alle taken op en rond het dak voor je uitvoeren, zoals het vervangen van de dakbedekking of het schoonmaken van de dakgoot. Dakdekkerswerkzaamheden betreffen voornamelijk de dakbedekking, de dakconstructie of de dakgoot. In tabel 2 vind je de gemiddelde kosten van een aantal veelvoorkomende overige klussen. Als je op de hyperlinks klikt, kom je op de uitgebreidere pagina’s over deze specifieke klussen. Zo biedt MyGo je voor iedere werkzaamheid voldoende informatie.

Tabel 2. Kosten dakdekker werkzaamheden

Werkzaamheid dakdekker

Prijs

Dakgoot repareren

€100-200

Vervangen dakgoot

€650-1.000

Dakgoot schoonmaken

€10-15 per m2

Dakisolatie aanbrengen

€40-60 per m2

Vernieuwing dakbeschot

€90-150 per m2

Soorten dakdekkerswerkzaamheden

Werkzaamheden van dakdekkers zijn in de volgende vier hoofdcategorieën onder te verdelen:

 • Dakonderhoud; daken hebben onderhoud nodig, omdat je daarmee kunt voorkomen dat kleine problemen direct aangepakt worden en niet groter worden. Een dakdekkersbedrijf zorgt ervoor dat er een goede onderhouds- en/of reinigingsbeurt wordt uitgevoerd. Dit kan tevens gaan over dakgoten en regenpijpen.
 • Dakreparatie; Nederlandse daken zijn niet altijd bestemd tegen harde wind. Wanneer je schade hebt opgelopen zoals gebroken dakpannen of scheuren in de dakbedekking, kun je ook dakdekkers inhuren. Zij repareren het dak waar nodig.
 • Dakrenovatie; wanneer je een compleet vernieuwde dakbedekking nodig hebt, haalt de dakdekker de oude laag van het dak en zorgt hij ervoor dat er een verse nieuwe dakbedekking wordt gelegd.
 • Nieuw dak; is het dak er dusdanig slecht aan toe dat je een geheel nieuw dak nodig hebt? Dat is geen probleem, dakdekkers kunnen een volledig nieuw dak aanleggen van A tot Z.

Vanzelfsprekend kun je al je wensen doorgeven die je hebt voor jouw dak, zodat het dakdekkersbedrijf dat in één keer op kan pakken. Op die manier ben je vaak voordeliger uit, doordat je bijvoorbeeld geen dubbele voorrijkosten betaalt en de dakdekker sneller en efficiënter te werk kan gaan.

Meer weten over dakwerkzaamheden?

Zoals te zien is zijn er veel soorten dakwerkzaamheden. Elke werkzaamheid brengt weer verschillende mogelijkheden met zich mee. Daarom kunnen de daadwerkelijke kosten sterk verschillen van de kosten in tabel 2. Bij dakisolatie is het bijvoorbeeld veel goedkoper om de zoldervloer te laten isoleren dan het dak zelf, maar dit biedt wel een lager rendement. Het is daarom verstandig om eerst even op de relevante pagina van elke werkzaamheid te kijken. Zo vind je meer informatie over de kosten en de mogelijkheden. Bij het vervangen van de dakbedekking is het bijvoorbeeld van belang welk materiaal je kiest, en ook dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen.

Dakdekker bespaartips van MyGo

MyGo heeft een aantal besparende tips verzameld ten gunste van je dakwerkzaamheden:

 1. Lokale dakdekker. Via de MyGo Matchmaker kun je gemakkelijk en snel een locale dakdekker vinden. Omdat deze dakdekker niet ver hoeft te rijden, bespaar je flink op de voorrijkosten.
 2. Zelf ruimte maken. Een dakdekker moet direct overal bij het dak kunnen. Ligt er nog veel troep op het dak of staan er voorwerpen om de woning heen? Dan kan de dakdekker het dak minder goed bereiken. De kosten worden dan hoger. Bespaar dus geld door zelf alvast ruimte te maken.
 3. Zelf aan- en afvoeren. Heb je een aanhanger of kun je er één lenen van iemand? Dan kun je soms besparen door zelf eventuele materialen aan- en af te voeren. Zo bespaar je de dakdekker een hoop werk en hoef je dus veel minder te betalen. Overleg wel met de dakdekker welke materialen je precies moet kopen en in welke hoeveelheid, zodat hier geen misverstanden over ontstaan.
 4. Offertes vergelijken. Je vindt snel en gemakkelijk de voordeligste dakdekker door meerdere offertes aan te vragen via de MyGo Matchmaker. De Matchmaker toont de contactgegevens van de beste dakdekkers bij jou in de buurt. Door offertes aan te vragen kun je de prijzen van deze dakdekkers eenvoudig vergelijken. Zo kies je al gauw de voordeligste dakdekker uit.
 5. Samen met de buren. Dakdekkers hanteren vaak een lagere prijs wanneer je een klus samen met de buren laat opknappen. Heb je dus een klus op of rond het dak? Overleg even met de buren of zij dezelfde klus willen laten doen.
 6. Onderhoudscontract. Een dak moet regelmatig onderhouden worden, zodat er geen bladeren en vuil op blijft liggen en de constructie te zwaar wordt. Ook moeten sommige materialen af en toe worden bespoten met beschermende spray. Het is verstandig om een onderhoudscontract aan te gaan met een dakdekkersbedrijf. Dan weet je zeker dat het dak regelmatig onderhouden wordt.

MyGo matcht je met het voor jou beste dakdekkersbedrijf

De beste dakdekkers in jouw regio vind je met de MyGo Matchmaker. De Matchmaker toont dakdekkers die passen bij jouw wensen en die beschikbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld één of meerdere offertes aanvragen. Ook kun je via onze klantenservice telefonisch in contact komen met de best passende dakdekker bij jouw klus. Wil je direct een afspraak maken? Ook dat kan. Bel dan met 085 106 1600.