Direct hulp
Terug naar prijzen
Dak vervangen kosten

Dak vervangen kosten

Wat kost een dak vervangen?

Een plat dak vervangen kost tussen de 75 en 100 euro per vierkante meter dak, terwijl een schuin dak vervangen zo’n 75 tot 130 euro per vierkante meter kost. Als je tijdens deze klus ook dakisolatie wilt aanbrengen of het dakbeschot wilt vernieuwen, vallen de kosten hoger uit. In dit artikel kun je alles lezen over de mogelijkheden en de kosten van een dak vervangen. Ook biedt dit artikel informatie over dakisolatie en de kosten en voordelen daarvan. Voor een persoonlijke prijsopgave kun je een offerte aanvragen bij een geschikte specialist via de MyGo Matchmaker. Voor meer informatie over de Matchmaker kun je bellen naar 085 106 1600 of doorscrollen naar het einde van dit artikel.

Prijsopbouw kosten dak vervangen

Verwijderen oude + plaatsen nieuwe dakbedekking

Gemiddelde kosten per m2

Schuin dak

€75-130

Plat dak

€75-100

Dakisolatie

€40-60

Vernieuwing dakbeschot

€90-150

De prijsopbouw van een dak vervangen zie je in de bovenstaande tabel. Bij deze kosten wordt er vanuit gegaan dat de oude dakbedekking moet worden verwijderd. Soms is het echter ook mogelijk om de nieuwe dakbedekking simpelweg op de oude dakbedekking te plaatsen. Dit kun je het beste even navragen bij de dakspecialist. Als de nieuwe dakbedekking op de oude wordt geplaatst, zul je gemiddeld zo’n 30 euro per vierkante meter minder betalen. Het vernieuwen van het dakbeschot kun je doen wanneer dit niet meer in goede staat is, bijvoorbeeld door vocht of beschadigingen.

Materialen dakbedekking kosten

Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken als dakbedekking. Voor een schuin dak zijn dat de volgende:

Materiaal schuin dak

Gemiddelde kosten per m2 incl. btw en montage

Levensduur

Betonnen dakpannen

€50

30 jaar

Keramische dakpannen

€60

50 jaar

Kunstleien dak

€70

30 jaar

Natuurleien dak

€115

90 jaar

Aluminium

€75

50 jaar

Koper

€120

80 jaar

Zink

€80

100 jaar

Riet

€100

40 jaar

  • Dakpannen. Voordelen van dakpannen zijn dat ze goed bestand zijn tegen het weer, onderhoudsarm en brandveilig zijn. Betonnen dakpannen zijn het voordeligst en zijn maatvast: ze zullen dus niet uitzetten of krimpen. Keramische dakpannen gaan langer mee en zijn geschikter voor daken met bijzondere vormen.
  • Leien dak. Voordelen van een leien dak zijn dat het goed tegen temperatuurverschillen kan en een natuurlijke uitstraling heeft. Kunstlei is goedkoper dan natuurlei maar gaat minder lang mee, terwijl natuurlei onderhoudsarm is en juist een lange levensduur heeft.
  • Metalen dak. Metalen daken worden gemaakt van aluminium, koper of zink. Metalen daken zijn waterdicht, stormbestendig en onderhoudsvrij. Zink heeft de langste levensduur én is ook nog eens voordeliger dan koper en aluminium.
  • Riet. Meer informatie over rieten daken vind je in dit artikel.

Voor meer informatie over de materialen van dakbedekking voor een plat dak kun je hier klikken.

Isolatie dak kosten

Soort dak

Isolatiemethode

Gemiddelde kosten per m2

Schuin dak

Buitenzijde

€40-60

Schuin dak

Binnenzijde

€20-50

Plat dak

Buitenzijde

€75-120

Plat dak

Binnenzijde

€30-45

Plat dak

Omgekeerd

€50-75

Zoldervloer

PUR op massieve vloer

€25-35

Er zijn verschillende manieren waarop je je dak kunt isoleren. Je kunt bij zowel schuine als platte daken kiezen voor isolatie via de buitenzijde en de binnenzijde.

  • Isolatie via de buitenzijde wordt de warm (plat) dak methode genoemd, omdat het dak hierbij warm blijft. De isolatie wordt op het dak, maar onder de dakbedekking geplaatst. Daarom is de kans op beschadigingen kleiner en het rendement hoger.
  • Isolatie via de binnenzijde heet de koud (plat) dak methode. De isolatie wordt dan onder het dak geplaatst, waardoor het dak niet wordt meeverwarmd. Het rendement hiervan is lager en de kans op beschadigingen en vochtplekken hoger, maar het is wel voordeliger dan de warm (plat) dak methode.
  • Bij de omgekeerd plat dak methode wordt de isolatie op de dakbedekking geplaatst, met een laag grind, kiezels of ballast erop zodat het niet gaat schuiven. Het rendement is hierbij lager, maar de methode is erg voordelig.
  • Zoldervloer isolatie is geschikt voor zolders die niet gebruikt worden als leefruimte. De zolder wordt dan niet verwarmd, maar het rendement voor de rest van de woning is hoog.

Voordelen dakisolatie

Voordelen van dakisolatie zijn dat er minder energie ontsnapt en minder kou van buiten komt. Hierdoor verbruik je minder energie en kun je dus besparen op de energiekosten. Bovendien is het erg duurzaam om dakisolatie te hebben en verhoogt het de waarde van je woning. Omdat het gemakkelijker warm wordt en blijft in je woning, merk je meteen dat het wooncomfort een boost krijgt. De kosten van dakisolatie kunnen flink omlaag gaan met een subsidie voor energiebesparing. Deze kun je in vele gemeentes krijgen. De voorwaarden van deze subsidie kun je hier vinden. Voor meer informatie over dakisolatie kun je hier klikken.

Belangrijke vragen en antwoorden van MyGo: dak vervangen

Wanneer moet je een dak vervangen?

Een dak heeft een gemiddelde levensduur van 25 tot 40 jaar. Als het dak goed wordt onderhouden en er geen algen of mossen op zitten, kan deze levensduur hoger worden. Groendaken kunnen zelfs tot 60 jaar meegaan. Het is verstandig om je dak te laten controleren op mossen, algen, beschadigingen en scheuren. Anders kun je namelijk lekkage krijgen. Als je al last hebt van lekkage, is het dak meestal aan vervanging toe.

Kan ik mijn nieuwe dakbedekking op het oude plaatsen?

Soms kan de nieuwe dakbedekking op de oude worden geplaatst. Dit kan in ieder geval niet wanneer je EPDM of PVC wilt vervangen met bitumen of PVC wilt vervangen met EPDM. Bovendien is het verstandiger om de oude dakbedekking sowieso weg te halen, omdat het dak met meerdere lagen bedekking erg zwaar kan worden. Mocht het dak te zwaar worden, dan is de woning minder veilig en moeten alle lagen dakbedekking er alsnog af worden gehaald.

Heb je een vergunning nodig om een dak te vervangen?

Meestal heb je geen vergunning nodig om een dak te vervangen. Als je een opvallende verandering aanbrengt, zoals een sterk vergrote dikte of een andere kleur, is het wel verstandig om de gemeente hiervan op de hoogte te brengen. Wil je een dak vervangen van een gemeentemonument of een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan moet je wel een vergunning aanvragen.

Hoe gaat een dakspecialist te werk?

Een dakspecialist verwijdert eerst de oude dakbedekking als dat nodig is. Dan wordt het dak goed gereinigd en zal de door jou gekozen bedekking op maat op het dak worden geplaatst. Hiervoor gebruikt de specialist lijm, een gasbrander of een mechanische föhn. Tot slot worden de dakranden afgewerkt en drukt de specialist de dakbedekking stevig aan zodat het niet kan verschuiven.

Heeft een dak onderhoud nodig?

De meeste daken hebben onderhoud nodig. Dat komt omdat er mos en algen kunnen groeien op daken, waardoor vocht minder goed kan aflopen en er op lange termijn beschadigingen kunnen ontstaan. Hoe vaak jouw dak onderhoud nodig heeft, kun je het beste even navragen bij een specialist via de MyGo Matchmaker.

De beste dakspecialist vind je met MyGo

Een dak kun je het beste laten aanleggen door een professionele dakspecialist. De kwaliteit van jouw dak bepaalt immers de stevigheid en dus de veiligheid van jouw woning. De beste dakspecialisten bij jou in de buurt kun je vinden via de MyGo Matchmaker. Via de Matchmaker ontvang je een handig overzicht met de contactgegevens van geschikte dakspecialisten in jouw regio. Je kunt hen direct bellen of mailen voor een afspraak, maar je kunt ook eerst een offerte aanvragen of een situatieopname laten doen. Zo weet je precies wat je mogelijkheden zijn en wat voor kosten dat met zich meebrengt. Je kunt zelfs meerdere offertes aanvragen zodat je de prijzen van meerdere specialisten kunt vergelijken. Voor meer informatie over de MyGo Matchmaker kun je bellen naar 085 106 1600.