Terug naar prijzen
Kosten rieten dak

Kosten rieten dak

Wat kost een rieten dak?

De kosten van het plaatsen van een rieten dak bedragen ongeveer 100 euro per vierkante meter. Voor een dak van 20 vierkante meter is dat dus 2.000 euro, inclusief de materialen en de arbeidskosten. In dit artikel vind je de prijzen van een rieten dak plaatsen of vernieuwen voor verschillende oppervlaktes, zowel voor woningen als voor grote schuren. Bovendien vind je alle belangrijke informatie over de mogelijkheden, de levensduur en het onderhoud van een rieten dak. Voor een persoonlijk prijzenoverzicht voor jouw klus kun je offertes aanvragen via de MyGo Matchmaker. Je komt met onze Matchmaker direct in contact met de beste specialisten in jouw regio. Je kunt ons ook telefonisch bereiken via 085 106 1600.

Prijsopbouw kosten rieten dak

Oppervlakte rieten dak

Rieten dak plaatsen

10 m2

€900-1.100

20 m2

€1.800-2.200

30 m2

€2.700-3.300

40 m2

€3.600-4.400

50 m2

€4.500-5.500

De hierboven vermelde prijzen zijn de gemiddelde kosten van het plaatsen van een rieten dak inclusief de arbeidskosten en de materialen. De kosten van nokvorsten bedragen ongeveer 90 tot 110 euro per meter. Wanneer een oud dak moet worden verwijderd, kunnen de kosten zo’n 30 euro per vierkante meter stijgen. De kosten van isolatie bedragen ongeveer 40 euro extra per vierkante meter.

Kosten rieten dak plaatsen of vernieuwen grote oppervlaktes

Oppervlakte riet

Vernieuwen

Nieuwbouw

Isolatie

100 m2

€12.000-14.000

€10.000-13.000

€4.000-6.000

200 m2

€24.000-28.000

€20.000-24.000

€9.000-13.000

300 m2

€35.000-42.000

€28.000-35.000

€14.000-18.000

400 m2

€46.000-55.000

€38.000-45.000

€18.000-22.000

500 m2

€57.000-68.000

€46.000-55.000

€23.000-25.000

1.000 m2

€115.000-140.000

€95.000-105.000

€40.000-55.000

De hierbovengenoemde prijzen zijn de gemiddelde kosten van het vernieuwen en plaatsen van een rieten dak en het aanbrengen van isolatie bij grote oppervlaktes van bijvoorbeeld schuren. De kosten zijn inclusief de materialen en de arbeidskosten.

Mogelijkheden rieten dak

Voor een rieten dak wordt riet gebruikt dat gewoon aan de waterkant groeit. Wanneer riet als dak kan worden gebruikt, moet het voldoen aan een aantal vereisten. Zo moet het riet recht, dun en licht van kleur zijn. Ook moet het al minimaal één jaar oud zijn. De ideale lengte van het riet is twee meter. Het beste riet wordt in de winter gekapt. Er zijn twee soorten rieten dak:

Traditioneel dak

Bij deze methode wordt riet op houten latten geplaatst zonder tussenmateriaal. Deze methode werd vroeger veel gebruikt maar tegenwoordig vrijwel niet meer, omdat de kans op brand groot is. De wind komt namelijk door het dak heen, waardoor brand zich gemakkelijk kan verspreiden door de zuurstof. Volgens de wet moet je een sprinklerinstallatie of een brandwerende coating gebruiken als je toch een traditioneel rieten dak wilt plaatsen.

Schroefdak

Een schroefdak is moderner en lost de problemen van isolatie en brand van een traditioneel dak op. Het riet wordt op een dicht tussenmateriaal geplaatst. De brandveiligheid is zo een stuk verbeterd door gebrek aan zuurstof. Bovendien isoleert het riet net zo goed als dakpannen.

Kostenbepalers plaatsen of vernieuwen rieten dak

De kosten van het vernieuwen of plaatsen van een rieten dak worden beïnvloed door de volgende aspecten:

  • Bereikbaarheid dak. Een rietdekker kan de klus beter uitvoeren wanneer het dak goed bereikbaar is en er niets in de weg staat. Hoe sneller de rietdekker klaar is, hoe goedkoper de klus zal zijn.
  • Aantal ramen. Hoe meer ramen je in het rieten dak wilt hebben, hoe meer de klus zal kosten. Voor de exacte prijzen voor jouw dak inclusief het gewenste aantal ramen kun je het beste de MyGo Matchmaker gebruiken om in contact te komen met een professionele dakdekker.
  • Afvoer huidig dak. Als je een bestaand dak wilt vervangen met riet of een rieten dak wilt vernieuwen, moeten de oude materialen worden afgevoerd. Dit brengt afvoerkosten met zich mee. Je kunt hierop besparen door zelf alvast wat oud materiaal af te voeren.
  • Aftrekregeling rijksmonumentpanden. Wil je een rieten dak plaatsen op een rijksmonumentpand? Dan kun je profiteren van de aftrekregeling rijksmonumentpanden, waardoor de klus een stuk goedkoper wordt.

Rieten dak plaatsen: belangrijke weetjes van MyGo

MyGo heeft een aantal belangrijke weetjes voor je verzameld wat betreft het plaatsen van een rieten dak:

  • Brandveiligheid. Door nieuwe methodes en technieken om een rieten dak te plaatsen is het een stuk brandveiliger om rieten daken toe te passen dan vroeger. Een eventuele brand kan gemakkelijk binnen vijf minuten worden geblust door deze nieuwe technieken.
  • Geschiktheid dak. Je dak is geschikt voor riet wanneer het een hellingshoek heeft van minimaal 45 graden. Bij een dakkapel of kleinere oppervlaktes kan 30 graden ook voldoende zijn. Hoe steiler deze hoek is, hoe beter, want water kan dan beter worden afgevoerd. Hierdoor droogt het dak snel en voorkom je rotting.
  • Vakfederatie Rietdekkers. Als je gegarandeerd wilt zijn van de beste kwaliteit, is het verstandig om een rietdekker te kiezen met het keurmerk van de Vakfederatie Rietdekkers. Rietdekkers met dit keurmerk voldoen namelijk aan een aantal strenge kwaliteitseisen waardoor je verzekerd bent van het beste dak.
  • Patentriet. Vind je een rieten dak mooi, maar wil je liever een onbrandbaar en onderhoudsvrij dak? Dan is patentriet wat voor jou. Dit kunststofriet brengt veel voordelen met zich mee ten opzichte van echt riet: er groeien geen algen of mos op, het brandt niet, het isoleert beter en is slijtvast, en je kunt het al plaatsen op daken met een hellingshoek vanaf 15 graden.

Levensduur rieten dak

De levensduur van een rieten dak wordt beïnvloed door de hellingshoek van het dak. Hoe groter de hellingshoek, hoe langer het rieten dak meegaat. Het advies is minimaal 45 graden. Ook de kwaliteit van het riet en van de rietdekker beïnvloedt hoe lang je rieten dak mee zal gaan. Daarom kun je het beste een professionele rietdekker kiezen via de MyGo Matchmaker. Een rieten dak zal langer meegaan wanneer het regelmatig onderhouden wordt. Bovendien maakt de omgeving uit voor de levensduur van je rieten dak. Een rieten dak staat het beste in de zon zonder schaduw of druppelende bomen. Zo kan het dak goed drogen en voorkom je dat het onnodig gaat rotten. Als de omstandigheden goed zijn, is de levensduur van een rieten dak ongeveer 40 tot 50 jaar.

Onderhoud rieten dak

We raden aan om je rieten dak in ieder geval één keer per vijf jaar te laten onderhouden. Met dit onderhoud kun je ervoor zorgen dat de levensduur van je rieten dak zo’n 10 tot 15 jaar hoger wordt dan als je het dak niet laat onderhouden. De kosten van dit onderhoud verschillen erg op basis van de grootte van je dak. Je kunt daarom beter de MyGo Matchmaker gebruiken voor advies van een specialist over de kosten van het onderhoud van je rieten dak. Bij het onderhoud van je rieten dak worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

Mossen verwijderen

Door mossen wordt het dak zwaarder en kan het sneller gaan slijten, bijvoorbeeld doordat mos veel vogels aantrekt. Ook ziet een bemost rieten dak er onverzorgd uit. Tijdens het onderhoud wordt mos verwijderd, zodat je dak er weer zo gloed als nieuw uitziet.

Algen verwijderen

Door mossen kan je dak sneller gaan verrotten, omdat algen een afsluitende laag vormen op het riet. Hierdoor droogt het dak minder snel. De rietdekker gebruikt speciale algenbestrijdingsmiddelen om algen te verwijderen. Het is zelfs verstandig om in plaats van elke vijf jaar, elke twee jaar het dak in te laten sprayen met algenremmer.

Riet kamen

Als de algen- en moslagen al te erg zijn, kan het nodig zijn om het rieten dak te laten kamen. De bovenste laag van het riet wordt er dan afgesneden, zodat er een schoon dak overblijft. Bij regelmatig onderhoud hoeft deze klus niet te worden uitgevoerd. Daarom is het verstandig om je dak regelmatig te onderhouden, want riet laten kamen is een arbeidsintensieve klus met hoge kosten.

De beste specialist vinden met MyGo

Wil jij een rieten dak laten plaatsen of ben je benieuwd hoeveel deze klus voor jou zal kosten? Dan kun je de MyGo Matchmaker gebruiken om in contact te komen met geschikte rietdekkers bij jou in de buurt. Je kunt direct een afspraak met hen maken voor het plaatsen van het dak of eerst een situatieopname laten doen. Zo krijg je een goed beeld van jouw mogelijkheden en de kosten daarvan. Uiteraard kun je ook meteen een offerte aanvragen. Met de MyGo Matchmaker kun je zelfs meerdere offertes aanvragen om de prijzen van verschillende rietdekkers te vergelijken. Omdat MyGo alleen rietdekkers laat zien bij jou in de buurt, bespaar je flink op de voorrijkosten. Zo vind je niet alleen de beste rietdekker, maar ook de goedkoopste. Bel je liever? Dat kan, op 085 106 1600.