Terug naar prijzen
Dakisolatie kosten

Dakisolatie kosten

Wat kost een dak isoleren?

Een dak isoleren kost gemiddeld tussen de 1.500 en de 4.000 euro, inclusief de arbeidskosten van de dakspecialist en de materialen. De gemiddelde kosten van dakisolatie bedragen 2.750 euro. Deze kosten zijn afhankelijk van het soort dak dat je hebt en de isolatiemethode die je kiest. Ook het isolatiemateriaal beïnvloedt de prijs. In dit artikel kun je alles lezen over de kosten van isolatiemethodes en materialen.

Als je wilt weten hoeveel dakisolatie precies voor jou gaat kosten, kun je alvast een offerte aanvragen bij een erkende dakspecialist via de MyGo Matchmaker. Met onze Matchmaker kom je gemakkelijk in contact met de beste specialisten bij jou in de buurt. Voor meer informatie kun je bellen naar 085-432 00 32.

Prijsopbouw kosten dakisolatie

Tabel 1: Kosten soorten dakisolatie per m2.

Soort dak

Isolatiemethode

Gemiddelde kosten per m2

Schuin dak

Buitenzijde

€40-60

Schuin dak

Binnenzijde

€20-50

Plat dak

Buitenzijde

€75-120

Plat dak

Binnenzijde

€30-45

Plat dak

Omgekeerd

€50-75

Zoldervloer

PUR op massieve vloer

€25-35

Bovenstaande prijzen bedragen de gemiddelde kosten per vierkante meter voor verschillende isolatiemethodes:

 • Schuin dak, buitenzijde. Dit wordt ook wel de warm dak methode genoemd. De dakisolatie wordt aan de buitenzijde van de dakconstructie geplaatst, maar onder de dakbedekking. Daarbij verkrijg je het hoogste rendement, waardoor deze methode het meest gebruikt wordt. De gemiddelde kosten bedragen 3.500 tot 4.500 euro.
 • Schuin dak, binnenzijde. Bij de koud dak methode wordt het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de dakconstructie geplaatst, waardoor de dakbedekking niet hoeft te worden opengebroken. Bij deze methode kan vocht lastig ontsnappen, waardoor je te maken kunt krijgen met rotting. De gemiddelde kosten van deze methode zijn 1.500 tot 2.500 euro.
 • Plat dak, buitenzijde. Bij de warm plat dak methode wordt de isolatie tussen de dakbedekking en de dakconstructie geplaatst, in combinatie met een dampscherm tegen condensvocht. Deze methode heeft het hoogste rendement en de kosten bedragen gemiddeld 3.000 tot 4.000 euro.
 • Plat dak, binnenzijde. Bij de koud plat dak methode wordt de isolatie onder de dakconstructie geplaatst. Het dak is dus niet verwarmd en kan beschadigd raken door temperatuurschommelingen. De gemiddelde kosten liggen tussen 1.500 en 2.500 euro.
 • Plat dak, omgekeerd. De isolatie wordt in platen op de dakbedekking geplaatst. Hierop wordt een laag kiezels, grind of ballast gelegd om verschuiving tegen te gaan. Deze methode heeft een lager rendement maar is gemakkelijk te plaatsen. De gemiddelde kosten bedragen 2.000 tot 3.000 euro.
 • Zoldervloer. Bij zoldervloer isolatie wordt de zolder niet verwarmd, wat geschikt is wanneer je de zolder niet gebruikt als leefruimte. De gemiddelde kosten liggen tussen de 1.000 en de 2.000 euro.

Materialen dakisolatie

Tabel 2: Kosten isolatiematerialen.

Isolatiemateriaal

Vereiste dikte

Gemiddelde prijs per m2

Glaswol

16-21 cm

€10-20

Houtwol

16-21 cm

€20-25

Rotswol

16-21 cm

€20-35

PUR schuim

12-14 cm

€15-30

PUR platen

12-14 cm

€20-25

PIR platen

12-14 cm

€25-30

EPS platen

12-14 cm

€10-20

Cellulose

16-21 cm

€20-30

Papiervlokken

16-21 cm

€20-35

Isolatieplaten

12-14 cm

€25-50

Bovenstaande prijzen zijn alleen voor de materialen en dus niet voor de installatiekosten. Die kun je vinden in tabel 1. Hieronder worden veelgebruikte isolatiematerialen verder uitgelegd. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met een professionele dakspecialist via de MyGo Matchmaker.

 • Glaswol. Glaswol wordt meestal geplaatst tussen spanten (balken) in combinatie met een dampscherm. Het materiaal wordt veel gebruikt en is geschikt voor schuine daken en zoldervloeren. Voor het gebruik van glaswol is subsidie beschikbaar.
 • PUR schuim. PUR-schuim kan zelfs nauwe kieren en gaten opvullen, zodat je dak zo nauwkeurig mogelijk wordt geïsoleerd. Het heeft een korte droogtijd en snelle plaatsing.
 • Isolatieplaten. Voordelen van isolatieplaten zijn dat ze goed werken als dampscherm, netjes worden afgewerkt en erg dun zijn.

Prijsvoorbeelden dakisolatie bij een gemiddeld dak van 70 m2

Tabel 3: Prijsvoorbeeld en besparing dakisolatie gemiddeld dak.

Dakisolatie

Besparing per jaar (hoekwoning)

Terugverdientijd

Gemiddelde kosten (70 m2)

Plat dak

€500

7 jaar

€3.450

Schuin dak buitenzijde

€600

7 jaar

€3.900

Schuin dak binnenzijde

€400

5 jaar

€1.950

Zoldervloer

€500

3 jaar

€1.450

Bovenstaande kosten zijn de gemiddelde kosten van het laten plaatsen van dakisolatie. Deze zijn berekend met een oppervlakte van 70 vierkante meter en zijn inclusief de materialen en de arbeidskosten van de dakspecialist. De jaarlijkse besparing van dakisolatie kan verschillen op basis van het type woning. Bij vrijstaande woningen zul je meestal zo’n 150 euro per jaar meer besparen dan bij een hoekwoning, en met een hoekwoning zul je jaarlijks ongeveer 150 euro meer besparen dan met een tussenwoning.

Voordelen dakisolatie: waarom je dak isoleren?

Hieronder vind je de vier belangrijkste voordelen van dakisolatie: 

 1. Energie besparen. Een groot voordeel van dakisolatie is dat je er meer warmte mee binnenhoudt. Je verbruikt dan minder energie, waardoor je flink bespaart op de energierekening.
 2. Duurzaam en milieuvriendelijk. Doordat je een stuk minder energie verliest en verbruikt, is dakisolatie een duurzame en milieuvriendelijke optie.
 3. Meer wooncomfort. Met goede isolatie ontsnapt er minder warmte en komt er minder kou binnen, waardoor je meteen kunt genieten van een warme woning.
 4. Waarde woning. Door het plaatsen van dakisolatie stijgt de waarde van je woning.

Belangrijke weetjes van MyGo voor de meest voordelige dakisolatie

Om je dakisolatie zo voordelig mogelijk aan te schaffen, heeft MyGo de volgende tips voor je verzameld:

 • Energielening overheid. De overheid biedt een speciale lening aan om projecten voor duurzame energie te financieren, bijvoorbeeld het plaatsen van dakisolatie.
 • Terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd na de aanschaf van dakisolatie is drie tot zeven jaar. Dat komt omdat er met dakisolatie een stuk minder warmte ontsnapt, zodat er minder energie wordt gebruikt. Hiermee bespaar je op de energierekening.
 • Subsidie voor dakisolatie. Voor dakisolatie kun je gebruik maken van een speciale subsidieregeling. Je betaalt dan maar 9% btw in plaats van 21% over jouw dakisolatie. Een voorwaarde is dat je woning ouder dan twee jaar is. Je kunt hier meer lezen over de voorwaarden van deze subsidie.
 • Complexiteit isolatiewerken. Hoe complexer de isolatiewerken, hoe hoger de kosten. Je kunt daarom besparen op de arbeidskosten wanneer je zorgt dat de dakspecialist goed bij het dak kan en er geen troep in de weg ligt.
 • Subsidie energiebesparing. Als je je dakisolatie combineert met een andere vorm van isolatie, kom je in aanmerking met de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). De voorwaarden vind je hier.

De beste dakspecialist vind je met MyGo

Voor het plaatsen van dakisolatie zijn speciale methodes en veel vakmanschap vereist. Daarom kun je deze klus het beste overlaten aan een professionele dakspecialist. De beste dakspecialisten bij jou in de buurt kun je vinden via de MyGo Matchmaker. Je ontvangt een overzicht met de contactgegevens van geschikte specialisten voor jouw klus. Je kunt direct bellen of mailen om een afspraak te maken, maar je kunt ook eerst een situatieopname laten doen of een offerte aanvragen. Zo weet je precies wat jouw mogelijkheden zijn en wat de kosten daarvan bedragen. Bij MyGo kun je zelfs meerdere offertes aanvragen om de prijzen van dakspecialisten te vergelijken. Met de Matchmaker vind je dus niet alleen de beste, maar ook de voordeligste specialist voor jouw klus. Bel je liever? Je kunt ons bereiken op 085-432 00 32.