Terug naar prijzen
Kruipruimte isoleren kosten

Kruipruimte isoleren kosten

Wat zijn de kosten voor het isoleren van een kruipruimte?

Gemiddeld betaal je voor het isoleren van de kruipruimte tussen de 25 en 50 euro per vierkante meter. Isolatie van de kruipruimte is een ideale manier om warmte in je huis te houden. Door middel van kruipruimte isolatie, of bodemisolatie, kun je jaarlijks veel geld besparen op de energierekening. Op deze pagina vind je alle informatie over de gemiddelde kosten van het laten isoleren van de kruipruimte.

Inhoud

Benieuwd naar de kosten voor het isoleren van jouw kruipruimte? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker. De MyGo matchmaker matcht je met de meest geknipte vakman voor jouw klus uit jouw regio. Wil je liever telefonisch contact? Ook dat is mogelijk. Bel dan gratis  en vrijblijvend met 085 106 1600.

Gemiddelde kosten kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie - niet te verwarren met vloerisolatie - wordt onder de vloer, in de kruipruimte, aangebracht. De kruipruimte wordt doorgaans geïsoleerd om warmte te behouden maar ook om de vocht te bestrijden die in de kruipruimte kan ontstaan. Het grootste gedeelte van de kosten voor het isoleren van de kruipruimte bestaat uit materiaal en arbeidskosten. Aangezien de kruipruimtes verschillen per woning zie je in onderstaande tabel een overzicht van het soort woning en de bijkomende kosten van het isoleren van de kruipruimte.

Type woning

Oppervlakte kruipruimte

Gemiddelde kosten

Appartement

40 - 50 m2

€ 700 - € 1.300

Tussenwoning

40 - 50 m2

€ 800 - € 1.300

Hoekwoning

45 - 55 m2

€ 1.000 - € 1.400

2-onder-1-kap woning

50 - 60 m2

€ 1.100 - € 1.500

Vrijstaande woning

70 - 80 m2

€ 1.250 - € 2.000

 

Gemiddelde kosten soorten isolatiemateriaalWat kost het isoleren van een kruipruimte?

Wanneer je de kruipruimte laat isoleren kun je kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de gemiddelde kosten per type isolatie voor een kruipruimte van 50 vierkante meter.

Soort isolatiemateriaal

Gemiddelde prijs (50m2)

EPS parels

€ 1.100 - € 1.300

EPS isolatiechips

€ 750 - € 900

Isolatiematrassen (thermokussens)

€ 1.000 - € 1.300

Schelpen

€ 1.400 - € 1.600

Polystyreen chips

€ 1.200 - € 1.400

Isolatiefolie

€ 1.600 - € 1.800

Thermokussens

€ 1.500 - € 1.750

XPS platen

€ 1.500 - € 1.600

Zoals je kunt zien, zijn er dus veel verschillende vormen van isolatie mogelijk. Echter, niet elke isolatie is geschikt voor elke kruipruimte. Overleg daarom met de vakman wat in jouw geval het beste isolatiemateriaal is.

Soorten isolatie kruipruimte

In bovenstaande tabel zie je verschillende soorten isolatie die toegepast kunnen worden in de kruipruimte. Een aantal van deze soorten isolatie worden hieronder nader toegelicht.

Kruipruimte isoleren met EPS korrels of parels

Je kunt ervoor kiezen om je vloer te isoleren met kleine, holle bolletjes van piepschuim, genaamd EPS korrels. De bodem van de kruipruimte wordt dan opgevuld met EPS korrels tot een hoogte van 20 tot 25 centimeter. Hierdoor blijft condensatie beperkt tot in de isolatielaag in plaats van aan de onderkant van je vloeren of bij de muren omhoog te kruipen. De EPS parels zijn waterafstotend, duurzaam en niet gevoelig voor schimmel. Vloerisolatie met EPS korrels kost gemiddeld tussen 18 en 22 euro per vierkante meter.

Kruipruimte isoleren met vloerplaatisolatie

Vandaag de dag worden steeds vaker isolatieplaten gebruikt als vloerisolatie. Er zijn veel verschillende soorten isolatieplaten verkrijgbaar. Vlasvezel, EPS, steenwol of glaswol zijn de meest populaire isolatieplaten. Met deze manier van vloer isoleren wordt de onderkant van de vloer geïsoleerd via de kruipruimte. De kosten van het isolatiemateriaal hangt af van de isolatiewaarde en hoe makkelijk het verkrijgbaar is. De gemiddelde kosten van vloerisolatie met isolatieplaten, inclusief leggen en btw, ligt tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter. Het nadeel is dat er bij de platen nog kleine naden en kiertjes kunnen zitten tussen de platen waardoor alsnog warmte kan ontsnappen.

Kruipruimte isoleren met isolatiekussens of isolatiematrassen

Isolatiekussens is een van de goedkoopste en meest kwetsbare isolatiematerialen. Ze beschikken over een hoge isolatiewaarde en zijn opvouwbaar. In deze kussens worden een of meerdere luchtlagen opgesloten. Deze kussens zijn geschikt om de onderzijde van de vloer te isoleren via de kruipruimte. Voor een rol van 120 x 135 cm vloerisolatie kost je gemiddeld tussen de 4 en 8 euro.

Kruipruimte isoleren met polystyreen isolatiechips

Polystyreen isolatiechips zijn de goedkoopste manier om je kruipruimte te isoleren. Deze piepschuim chips worden op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Polystyreen isolatiechips zorgen voor een droog klimaat en voorkomen vocht.

Kruipruimte isoleren met schelpen

De duurste vorm van de vloer isoleren via de bodem van de kruipruimte is het laten aanbrengen van een laag schelpen van 30 centimeter. Bij schelpen, net als bij de EPS korrels, ontstaat er stilstaande lucht waardoor de luchtvochtigheid gereduceerd wordt. Echter, schelpen hebben een ietwat mindere isolatiewaarde dan de korrels. Je betaalt voor schelpen gemiddeld tussen de 22,50 en 27,50 per vierkante meter.

Wat kost het isoleren van een kruipruimte?

Je kruipruimte isoleren: wat bepaalt de prijs?

Een aantal verschillende factoren bepalen de totaalprijs voor het isoleren van de kruipruimte.

Kruipruimte toegankelijk?

Een belangrijk aspect van de kostprijs hangt af de toegankelijkheid van de kruipruimte. Wanneer je een zeer lage kruipruimte hebt kunnen sommige soorten isolatie niet worden toegepast. Wanneer de specialist bijvoorbeeld niet toegang kan krijgen tot de kruipruimte, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om EPS parels in de kruipruimte te laten spuiten.

Soort isolatie

Afhankelijk van de hoogte van je kruipruimte zijn er verschillende manier van isolatie mogelijk. Je kunt kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal. De meest voordelige vorm van isoleren is door middel van isolatiechips. Voor het laten isoleren van een kruipruimte van 50 vierkante meter betaal je gemiddeld ongeveer 800 euro. Isolatie door middel van XPS platen of isolatiefolie zijn de duurste mogelijkheden. Hiervoor betaal je gemiddeld tussen de 1.600 en 1.800 euro voor een kruipruimte van 50 vierkante meter.

Voordelen kruipruimte isolatie

  • Vochtproblemen oplossen. Door de onderkant van de vloer of de bodem van de kruipruimte te isoleren voorkom je condensatie en zal de luchtvochtigheid aanzienlijk afnemen in je kruipruimte en je woning.
  • Warme vloer. Een goed geïsoleerde vloer zal warmer aanvoelen waardoor met blote voeten over de vloer lopen comfortabeler wordt.
  • Energiebesparing. Een deel van de warmte in je huis gaat verloren via de vloer. Je kunt jaarlijks tot wel 15 procent besparen op je energierekening wanneer je vloerisolatie laat plaatsen. Hoe hoger de isolatiewaarde van de vloerisolatie hoe meer je zult besparen op de energierekening.
  • Beter voor het milieu. Door vloerisolatie te laten plaatsen wordt je woning duurzamer en milieuvriendelijker. Doordat je verwarming minder vaak en minder intensief wordt gebruikt verlaag je de CO2 uitstoot van je woning, wat minder schadelijk is voor het milieu.
  • Terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van vloerisolatie ligt tussen de vijf en acht jaar. Het laten isoleren van je vloer kan dus zeker de investering waard zijn. Jaarlijks zul je daardoor geld besparen op je energierekening. Daarbij komt dat vloerisolatie vrijwel nooit vervangen hoeft te worden. 

Kruipruimte isoleren: MyGo geeft bespaartips

  1. Vergelijk meerdere offertes. Met behulp van de MyGo Matchmaker kun je online meerdere offertes opvragen van verschillende vakmannen in jouw regio. Deze kun je vervolgens vergelijken om zo de beste vakman te vinden.
  2. Kies voor een lokale specialist. Kies een vakman uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten. Sommige vakmannen rekenen zelfs helemaal geen voorrijkosten als de klus voor hun dichtbij is.
  3. Subsidie mogelijk? Per 1 januari 2022 heb je potentieel recht op een ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen. Deze subsidie betreft dit jaar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Wel moeten de maatregelen daarvoor daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd, en niet eerder. Voor toekomstige subsidieaanvragen zullen andere richtlijnen gelden.

Kruipruimte isoleren: waarmee rekening houden?

Houd er rekening mee dat niet iedere soort isolatie geschikt is voor iedere kruipruimte. Als je een lage, kleine kruipruimte hebt van 50 cm of lager, dan heb je minder mogelijkheden dan met een grotere kruipruimte. Wanneer je een kleine kruipruimte hebt kan er wel bodemisolatie worden toegepast. Wellicht is het ook mogelijk om tegelijk met de kruipruimte de vloer te laten isoleren. Overleg met de vakman wat mogelijk is in jouw situatie.

Kruipruimte isoleren? MyGo helpt je graag

Online of telefonisch? Maak online gebruik van de MyGo Matchmaker om zo gematcht te worden met de beste vakman voor jouw specifieke klus bij jou in de buurt. Ook kun je offertes opvragen en vergelijken. Wil je liever telefonisch iemand te woord staan? Bel dan geheel vrijblijvend, en gratis, naar 085 106 1600.