Terug naar prijzen
Vloerisolatie kosten

Vloerisolatie kosten

Vloerisolatie kost gemiddeld tussen de 1.300 en 2.400 euro, inclusief montagekosten. De kosten zijn uiteindelijk afhankelijk van de oppervlakte van je vloer, de soort isolatie die je kiest en hoe ingewikkeld de klus is. Op deze pagina vind je alles over vloerisolatie en de bijkomende kosten.

Direct een vloerenspecialist inschakelen?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Inhoudsopgave

Vloer isoleren kosten

De vloer isoleren is verstandig omdat de warmte hierdoor beter zal worden verdeeld in je huis. De luchtvochtigheid zal afnemen en je energierekening zal lager worden. Je kan er ook voor kiezen om het plafond van de kruipruimte te laten isoleren in plaats van de vloer isoleren. Als je een kruipruimte hebt van 50 cm hoog of minder, dan is het doorgaans niet mogelijk om de bovenkant van de kruipruimte goed te isoleren. Wanneer je een kleine kruipruimte hebt kan er wel bodemisolatie worden toegepast.

De materialen voor vloerisolatie kosten doorgaans niet heel veel. Het grootste gedeelte van de totaalprijs zal naar de arbeidskosten gaan. De kosten voor vloerisolatie hangen af van het soort isolatie dat je kiest en de oppervlakte van de vloer die je laat isoleren. Hieronder een overzicht van de verschillende manieren om de vloer te isoleren en de bijkomende kosten.

Kosten isolatiemateriaal per m2

In onderstaand schema zie je een overzicht van verschillende soorten vloerisolatie en de gemiddelde kosten per vierkante meter.

Tabel 1: Vloerisolatie kosten per m2

Isolatiemateriaal

Gemiddelde prijs per m2

Isobouw vloerplaten

€ 5 - € 35

EPS parels

€ 7.50 - € 15

Isover isolatie

€ 4 - € 15

Vlasdekens

€ 10 - € 20

Isolatiefolie

€ 2 - € 20

Glaswol

€ 2 - € 25

Houtvezelplaten

€ 12.50 - € 20

Fermacell vloerplaten

€ 18 - € 45

Gerecycled katoen

€ 8 - € 16

EPS vloerplaten

€ 1 - € 3

PIR vloerplaten

€ 3 - € 15

XPS vloerplaten

€ 2.50 - € 10

Vloerplaatisolatie

Vandaag de dag worden steeds vaker isolatieplaten gebruikt als vloerisolatie. Er zijn veel verschillende soorten isolatieplaten verkrijgbaar. VlasvezelEPSsteenwol of glaswol zijn de meest populaire isolatieplaten. Met deze manier van vloer isoleren wordt de onderkant van de vloer geïsoleerd via de kruipruimte. De kosten van het isolatiemateriaal hangt af van de isolatiewaarde en hoe makkelijk het verkrijgbaar is.

De gemiddelde kosten van vloerisolatie met isolatieplaten, inclusief leggen en btw, ligt tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter. Het nadeel is dat er bij de platen nog kleine naden en kiertjes kunnen zitten tussen de platen waardoor alsnog warmte kan ontsnappen.

Isolatiekussens

Isolatiekussens is een van de goedkoopste en meest kwetsbare isolatiematerialen. Ze beschikken over een hoge isolatiewaarde en zijn opvouwbaar. In deze kussens worden een of meerdere luchtlagen opgesloten. Deze kussens zijn geschikt om de onderzijde van de vloer te isoleren via de kruipruimte. Voor een rol van 120 x 135 cm vloerisolatie kost je gemiddeld tussen de 4 en 8 euro.

EPS korrels

Je kunt ervoor kiezen om je vloer te isoleren met kleine, holle bolletjes van piepschuim, genaamd EPS korrels. De bodem van de kruipruimte wordt dan opgevuld met EPS korrels tot een hoogte van 20 tot 25 centimeter. Hierdoor blijft condensatie beperkt tot in de isolatielaag in plaats van aan de onderkant van je vloeren of bij de muren omhoog te kruipen. De EPS parels zijn waterafstotend, duurzaam en niet gevoelig voor schimmel. Vloerisolatie met EPS korrels kost gemiddeld tussen 18 en 22 euro per vierkante meter.

Schelpen

De duurste vorm van de vloer isoleren via de bodem van de kruipruimte is het laten aanbrengen van een laag schelpen van 30 centimeter. Bij schelpen, net als bij de EPS korrels, ontstaat er stilstaande lucht waardoor de luchtvochtigheid gereduceerd wordt. Echter hebben schelpen een ietwat mindere isolatiewaarde dan de korrels. Je betaalt voor schelpen gemiddeld tussen de 22,50 en 27,50 per vierkante meter.

Wat bepaalt de kosten van vloerisolatie?

De uiteindelijke kosten van vloerisolatie hangen af van de soort vloerisolatie die je kiest en de methode van isoleren. Kies je voor bodemisolatie van de kruipruimte dan betaal je gemiddeld tussen de 18 en 27,50 euro.

Doorgaans wordt gekozen voor bodemisolatie wanneer de kruipruimte niet hoog genoeg is. Voor isolatie van de onderkant van de vloer betaal je gemiddeld tussen de 30 en 50 euro per vierkante meter.

Wanneer je geen kruipruimte hebt dan kun je de bovenkant van de vloer laten isoleren. Vloerisolatie via de bovenkant van de vloer kost gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter.

De totaalprijs wordt ook beïnvloed door het type woning en het aantal vierkante meters. In onderstaande tabel zie je een overzicht van wat de vloer isoleren kost per type woning.

Tabel 2: Vloerisolatie kosten per type woning

Type woning

Oppervlakte

Gemiddelde prijs vloerisolatie

Appartement

40 - 50 m2

€ 1.300 - € 1.600

Rijtjeshuis

45 - 60 m2

€ 1.400 - € 1.800

Hoekwoning

50 - 65 m2

€ 1.500 - € 1.900

Twee-onder-een-kap

55 - 70 m2

€ 1.600 - € 1.950

Vrijstaande woning

70 - 80 m2

€ 2.000 - € 2.400

Methodes vloer laten isoleren

Er zijn drie manieren om de vloer te isoleren. Met isolatieplaten kun je de vloer isoleren via de bovenkant van de vloer of de bovenkant van de kruipruimte. Je kan ook kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Ook is het mogelijk om isolatie te plaatsen onder de bestaande vloer. Dit is ideaal wanneer je van plan bent om een nieuwe vloer te plaatsen.

Vloer isoleren zonder kruipruimte

Wanneer je huis geen kruipruimte heeft of het niet mogelijk is om de kruipruimte te isoleren, dan kun je de vloer isoleren onder je bestaande vloer. Voor deze methode moet de vloer eruit worden gehaald. Deze methode is dan ook vooral handig wanneer de vloer toch al aan vervanging toe is. Je kunt dan meteen de vloer laten isoleren voor je de nieuwe vloer laat leggen.

Isoleren kruipruimte

Wanneer je wel een kruipruimte beschikbaar hebt kan je de vloer isoleren via de kruipruimte. Bij grotere kruipruimtes (vanaf 50 cm hoog) kan de vloerisolatie worden geplaatst tegen het plafond van de kruipruimte. Is je kruipruimte minder dan 50 cm hoog of heb je geregeld last van vochtproblemen in de kruipruimte? Dan is bodemisolatie een verstandige keuze. Er zal dan een laag isolatiemateriaal worden aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in de kruipruimte, en je huis, afnemen. Lees hier meer over de vloer isoleren via de kruipruimte.

Voordelen vloerisolatie

Vloerisolatie brengt meerdere voordelen met zich mee.

 • Vochtproblemen oplossen. Door de onderkant van de vloer of de bodem van de kruipruimte te isoleren voorkom je condensatie en zal de luchtvochtigheid aanzienlijk afnemen in je kruipruimte en je woning.
 • Warme vloer. Een goed geïsoleerde vloer zal warmer aanvoelen waardoor met blote voeten over de vloer lopen comfortabeler wordt.
 • Energiebesparing. Een deel van de warmte in je huis gaat verloren via de vloer. Je kunt jaarlijks tot wel 15 procent besparen op je energierekening wanneer je vloerisolatie laat plaatsen. Hoe hoger de isolatiewaarde van de vloerisolatie hoe meer je zult besparen op de energierekening.
 • Beter voor het milieu. Door vloerisolatie te laten plaatsen wordt je woning duurzamer en milieuvriendelijker. Doordat je verwarming minder vaak en minder intensief wordt gebruikt verlaag je de CO2 uitstoot van je woning, wat minder schadelijk is voor het milieu.
 • Terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd van vloerisolatie ligt tussen de vijf en acht jaar. Het laten isoleren van je vloer kan dus zeker de investering waard zijn. Jaarlijks zul je daardoor geld besparen op je energierekening. Daarbij komt dat vloerisolatie vrijwel nooit vervangen hoeft te worden. 

MyGo bespaartips

 1. Bespaar op de voorrijkosten. Kies voor een lokale vakman om zo te besparen op de voorrijkosten. Sommige vakmannen rekenen zelfs helemaal geen voorrijkosten als de klus bij hun in de buurt is.
 2. Samen met de buren doen. Hoe meer vierkante meters isolatie er tegelijk geplaatst moet worden, hoe voordeliger de prijs zal zijn. Vraag daarom de buren of zij ook zitten te denken aan vloerisolatie om zo de kosten te drukken. Vooral wanneer je in een twee-onder-een-kap-woning woont kan het je meer besparen op de jaarlijkse energierekening.
 3. Lage btw. Voor het laten plaatsen van isolatie betaal je slechts 6 procent btw. Dit geldt echter alleen voor de arbeidskosten. Over de materiaalkosten betaal je nog wel 21 procent btw.
 4. Subsidies. Soms zijn er lokale subsidies beschikbaar voor vloerisolatie bij jou in de regio. Neem contact op met je gemeente om te kijken wat de mogelijkheden voor subsidies zijn in jouw situatie.
 5. Vergelijk offertes. Maak online gebruik van de MyGo matchmaker om meerdere offertes op te vragen en te vergelijken. Zo kun je de meest geschikte vakman vinden binnen jouw budget.
 6. Isoleer vloer samen met kruipruimte. Als je zowel de vloer als de kruipruimte laat isoleren bespaar je de vloerenspecialist voorrijkosten en kan hij beide klussen tegelijk doen. Dit zal schelen in de totaalprijs en je kunt nog meer besparen op je energierekening.
 7. Energiebespaarlening. Als je van plan bent je vloer te isoleren kun je als huiseigenaar geld lenen bij het Energiebespaarfonds. Dit is tegen een zeer gunstig tarief en is te combineren met de landelijke isolatie subsidie.
 8. Combineer isolatie met vloerverwarming. Wanneer je isolatie combineert met het aanleggen van vloerverwarming kan dit schelen in de totaalprijs in vergelijking met wanneer je dit apart laat doen. Bovendien zal de vloerverwarming nog meer kosten schelen op de energierekening.

Vloer laten isoleren door MyGo

Vloerenspecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.