Terug naar prijzen
Vloerisolatie kosten

Vloerisolatie kosten

Vloerisolatie kosten

Vloerisolatie kost gemiddeld tussen de 1.300 en 2.400 euro, inclusief montagekosten. De kosten zijn uiteindelijk afhankelijk van de oppervlakte van je vloer, de soort isolatie die je kiest en hoe ingewikkeld de klus is. Op deze pagina vind je alles over vloerisolatie en de bijkomende kosten.

De vloer isoleren is verstandig, omdat de warmte hierdoor beter zal worden verdeeld in je huis. De luchtvochtigheid zal afnemen en je energierekening zal lager worden. Je kan er ook voor kiezen om het plafond van de kruipruimte te laten isoleren in plaats van de vloer isoleren.

Dit artikel gaat specifiek over vloerisolatie die wordt aangebracht aan de bovenzijde van de vloer. Zoek je informatie over het isoleren van je kruipruimte? Lees dan het artikel Kruipruimte isoleren kosten  dat wij daarover hebben geschreven.

Direct een vloerenspecialist inschakelen?

Ga naar de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Inhoudsopgave

-  Vloer isoleren kosten
-  Kosten isolatiemateriaal per m2
-  Wat bepaalt de kosten van vloerisolatie?
-  Methodes vloer laten isoleren
-  Voordelen vloerisolatie
-  Vloerisolatie laten plaatsen? MyGo geeft bespaartips
-  Vloer laten isoleren door MyGo

Vloer isoleren kosten

De materialen voor vloerisolatie kosten doorgaans niet heel veel. Het grootste gedeelte van de totaalprijs zal naar de arbeidskosten gaan. De kosten voor vloerisolatie hangen af van het soort isolatie dat je kiest en de oppervlakte van de vloer die je laat isoleren. Hieronder een overzicht van de verschillende manieren om de vloer te isoleren en de bijkomende kosten.

Kosten isolatiemateriaal per m2

In onderstaand schema zie je een overzicht van verschillende soorten vloerisolatie en de gemiddelde kosten per vierkante meter.

Tabel 1: Vloerisolatie kosten per m2

Isolatiemateriaal

Gemiddelde prijs per m2

Isobouw vloerplaten

€ 5 - € 35

EPS parels

€ 7.50 - € 15

Isover isolatie

€ 4 - € 15

Vlasdekens

€ 10 - € 20

Isolatiefolie

€ 2 - € 20

Glaswol

€ 2 - € 25

Houtvezelplaten

€ 12.50 - € 20

Fermacell vloerplaten

€ 18 - € 45

Gerecycled katoen

€ 8 - € 16

EPS vloerplaten

€ 1 - € 3

PIR vloerplaten

€ 3 - € 15

XPS vloerplaten

€ 2.50 - € 10

Wat bepaalt de kosten van vloerisolatie?

De uiteindelijke kosten van vloerisolatie hangen af van de soort vloerisolatie die je kiest en de methode van isoleren.

Wanneer je geen kruipruimte hebt, dan kun je de bovenkant van de vloer laten isoleren. Vloerisolatie via de bovenkant van de vloer kost gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter.

De totaalprijs wordt ook beïnvloed door het type woning en het aantal vierkante meters. In onderstaande tabel zie je een overzicht van wat de vloer isoleren kost per type woning.

Tabel 2: Vloerisolatie kosten per type woning

Type woning

Oppervlakte

Gemiddelde prijs vloerisolatie

Appartement

40 - 50 m2

€ 1.300 - € 1.600

Rijtjeshuis

45 - 60 m2

€ 1.400 - € 1.800

Hoekwoning

50 - 65 m2

€ 1.500 - € 1.900

Twee-onder-een-kap

55 - 70 m2

€ 1.600 - € 1.950

Vrijstaande woning

70 - 80 m2

€ 2.000 - € 2.400

Methodes vloer laten isoleren

Er zijn drie manieren om de vloer te isoleren. Met isolatieplaten kun je de vloer isoleren via de bovenkant van de vloer of de bovenkant van de kruipruimte. Je kan ook kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Ook is het mogelijk om isolatie te plaatsen onder de bestaande vloer. Dit is ideaal wanneer je van plan bent om een nieuwe vloer te plaatsen.

Vloer isoleren zonder kruipruimte

Wanneer je huis geen kruipruimte heeft of het niet mogelijk is om de kruipruimte te isoleren, dan kun je de vloer isoleren onder je bestaande vloer. Voor deze methode moet de vloer eruit worden gehaald. Deze methode is dan ook vooral handig wanneer de vloer toch al aan vervanging toe is. Je kunt dan meteen de vloer laten isoleren voor je de nieuwe vloer laat leggen.

Isoleren kruipruimte

Wanneer je wel een kruipruimte beschikbaar hebt, kun je de vloer daarlangs isoleren. Bij grotere kruipruimtes (vanaf 50 cm hoog) kan de vloerisolatie worden geplaatst tegen het plafond. Is je kruipruimte minder dan 50 cm hoog of heb je geregeld last van vochtproblemen? Dan is bodemisolatie een verstandige keuze. Er wordt dan een laag isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in de kruipruimte, en je huis, afnemen. Lees hier meer over de vloer isoleren via de kruipruimte.

Voordelen vloerisolatie

Vloerisolatie brengt meerdere voordelen met zich mee.

 • Je vloer wordt warmer van vloerisolatie. Een goed geïsoleerde vloer voelt warmer aan, waardoor het prettiger wordt om er met blote voeten op te lopen.
 • Met vloerisolatie bespaar je op je energiekosten. Omdat een deel van de warmte in je huis verloren gaat via de vloer, kun je met het laten plaatsen van vloerisolatie jaarlijks tot wel 15 procent besparen op je energierekening. Een hogere isolatiewaarde van je vloerisolatie staat hierbij voor hogere besparingen.
 • Vloerisolatie is beter voor het milieu. Door vloerisolatie te laten plaatsen, wordt je woning duurzamer en milieuvriendelijker. De reden hiervoor is dat je je verwarming minder vaak en minder intensief zult hoeven te gebruiken. Hierdoor verlaag je de CO2 uitstoot van je woning, terwijl CO2 juist zo schadelijk is voor het milieu.
 • Qua terugverdientijd is vloerisolatie het vaak waard. De gemiddelde terugverdientijd van vloerisolatie ligt tussen de vijf en acht jaar. Vloerisolatie plaatsen is dus een investering die het zeker waard kan zijn. Jaarlijks zul je dankzij vloerisolatie geld besparen op je energierekening. Daarbij komt dat vloerisolatie vrijwel nooit vervangen hoeft te worden. 

Vloerisolatie laten plaatsen? MyGo geeft bespaartips

 1. Bespaar op de voorrijkosten. Kies voor een lokale vakman om zo te besparen op de voorrijkosten. Sommige vakmannen rekenen zelfs helemaal geen voorrijkosten als de klus bij hun in de buurt is.
 2. Samen met de buren doen. Hoe meer vierkante meters isolatie er tegelijk geplaatst moet worden, hoe voordeliger de prijs zal zijn. Vraag daarom de buren of zij ook zitten te denken aan vloerisolatie om zo de kosten te drukken. Vooral wanneer je in een twee-onder-een-kap-woning woont kan het je meer besparen op de jaarlijkse energierekening.
 3. Lage btw. Voor het laten plaatsen van isolatie betaal je slechts 6 procent btw. Dit geldt echter alleen voor de arbeidskosten. Over de materiaalkosten betaal je nog wel 21 procent btw.
 4. Subsidies. Soms zijn er lokale subsidies beschikbaar voor vloerisolatie bij jou in de regio. Neem contact op met je gemeente om te kijken wat de mogelijkheden voor subsidies zijn in jouw situatie. Bovendien kan het zijn dat je voor je vloerisolatie in aanmerking komt voor een ISDE-subsidie. Lees daarvoor goed de regels op hun website.
 5. Vergelijk offertes. Maak online gebruik van de MyGo Matchmaker om meerdere offertes op te vragen en te vergelijken. Zo kun je de meest geschikte vakman vinden binnen jouw budget.
 6. Isoleer vloer samen met kruipruimte. Als je zowel de vloer als de kruipruimte laat isoleren bespaar je de vloerenspecialist voorrijkosten en kan hij beide klussen tegelijk doen. Dit zal schelen in de totaalprijs en je kunt nog meer besparen op je energierekening.
 7. Energiebespaarlening. Als je van plan bent je vloer te isoleren kun je als huiseigenaar geld lenen bij het Nationaal WarmtefondsEnergiebespaarfonds. Dit is tegen een zeer gunstig tarief en is te combineren met de landelijke isolatie subsidie.
 8. Combineer vloerisolatie met vloerverwarming. Wanneer je isolatie combineert met het aanleggen van vloerverwarming kan dit schelen in de totaalprijs in vergelijking met wanneer je dit apart laat doen. Bovendien zal de vloerverwarming nog meer kosten schelen op de energierekening.

Vloerisolatie plaatsen? Laat MyGo het doen

Vloerenspecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.