Huis isoleren kosten

Huis isoleren kosten

Wat je huis isoleren kost

De kosten van je huis isoleren kunnen enorm variëren, afhankelijk van je situatie. Gemiddeld zal je huis isoleren tussen de 2.000 en 4.000 euro kosten. De prijs wordt met name bepaald door de oppervlakte van je woning en de onderdelen (dak, muren, vloer) die je laat isoleren. Wij vertellen je op deze pagina alles over wat een huis isoleren kost en waar je op moet letten.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Direct een isolatiespecialist in uw omgeving?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Inhoud

Wat kost het isoleren van je huis?

Kosten woning isoleren per onderdeel

Voordat je begint met het huis isoleren is het van belang om te bepalen wat je gaat isoleren. Begin je met het dak, de muren, de vloer of een combinatie hiervan. Een specialist kan je adviseren welke vorm van isolatie het meeste opbrengt in jouw specifieke situatie.

Tabel 1: prijzen voor het isoleren van verschillende woningonderdelen per m2

Soort isolatie

Gemiddelde kosten per m2 (incl. plaatsing en btw)

Muurisolatie

€ 15 - € 150

Dakisolatie

€ 20 - € 100

Vloerisolatie

€ 20 - € 35

Isolatieglas

€ 70 - € 120

Muurisolatie

De meeste woningen die na 1980 zijn gebouwd beschikken over spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur. De ruimte tussen de muren wordt de spouw genoemd. Deze ruimte kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. PUR schuim is het meest gebruikte isolatiemateriaal voor spouwmuren. Glaswol of steenwol wordt alleen gebruikt bij nieuwbouw omdat deze materialen lastiger zijn aan te brengen bij bestaande woningen.

Je kunt muren ook isoleren door een isolerende laag aan de binnenkant of de buitenkant aan te brengen. Isoleer je een binnenmuur dan geef je een klein beetje woonruimte op. Met een buitenlaag worden je muren wat dikker. De afwerking met gips, spaanplaat, of steenstrips maakt het isoleren van binnen- en buitenmuren prijziger dan spouwmuurisolatie. Voor meer informatie over het isoleren van je muren kun je hier klikken.

Tabel 2: prijzen voor muurisolatie per m2

Soort isolatie

Gem. prijs per m2 (incl. plaatsing en btw)

Spouwmuurisolatie

€ 15 - € 25

Binnenmuurisolatie

€ 45 - € 60

Buitenmuurisolatie

€ 100 - € 150

Wat kost het isoleren van je huis?

Dakisolatie

Je dak isoleren kan erg veel energie besparen. Warme lucht stijgt immers op, en ontstnapt dus gemakkelijk via een niet-geïsoleerd dak. De dakisolatie kun je zowel van binnenuit als van buitenaf aanbrengen. Isoleren van de buitenkant is het meest effectief. Het isolatiemateriaal wordt bij deze methode onder de dakbedekking aangebracht. Dat heeft bij bestaande dakbedekking het nadeel dat de dakbedekking eerst verwijderd zal moeten worden. Daardoor betaal je meer voor dakisolatie van buitenaf. Isoleren van binnenuit is voordeliger. Daarbij wordt het isolatiemateriaal tussen de dakspanten aangebracht en afgedekt met plaatmateriaal. Het nadeel bij isoleren van binnenuit is dat vocht minder makkelijk weg kan. Dat kan je oplossen door goed te ventileren. Meer informatie over het dak isoleren vindt je hier.

Tabel 3: prijzen voor dakisolatie per m2

Soort dak (en isolatiemethode)

Gem. prijs per m2 (incl. plaatsing en btw)

Schuin dak (buitenzijde)

€ 40 - € 60

Schuin dak (binnenzijde)

€ 20 - € 40

Plat dak (buitenzijde)

€ 75 - € 100

Plat dak (binnenzijde)

€ 30 - € 40

Vloerisolatie

De vloer isoleren kan, evenals het dak en de muren, twee kanten. Kies je voor isolatie aan de bovenzijde dan wordt het isolatiemateriaal op de ondervloer, onder de bovenste vloerlaag aangebracht. Bij vloerisolatie van de onderkant wordt het isolatiemateriaal via de kruipruimte, onder de vloer aangebracht. De vochtigheidsgraad van de kruipruimte is bepalend voor het soort isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Overigens kun je ook de kruipruimte laten isoleren.

Als je vloerverwarming laat plaatsen is dat het ideale moment om ook je vloer te laten isoleren. De bestaande vloer moet er dan toch uit en met vloerisolatie haal je het optimale rendement uit je vloerverwarming. Voor meer informatie over de vloer isoleren kun je hier klikken.

Tabel 4: prijzen vloerisolatie per m2

Isolatiemethode

Gem. prijs per m2 (incl. plaatsing en btw)

Vloerisolatie

€ 25 - € 35

Kruipruimte isolatie

€ 20 - € 30

Wat kost het isoleren van je huis?

Isolatieglas

De isolatie van je ramen levert weinig rendement op wanneer de rest van je huis matig geïsoleerd is. Toch moet je niet onderschatten hoeveel warmte er verloren gaat via slecht geïsoleerde ramen. Heb je nog geen HR (hoogrendements)glas of zelfs nog enkel glas dan valt er veel te winnen door je bestaande ramen te laten vervangen door HR++ of HR+++ glas. Bij relatief nieuwe kozijnen en kozijnen van hout is het meestal niet nodig om voor HR glas het complete kozijn te vervangen. Voor meer informatie over isolatieglas kun je eens kijken op deze pagina.

Tabel 5: prijzen HR glas per m2

Isolatieglas

Gem. prijs per m2 (incl. plaatsing en btw)

HR++

€ 70 - € 80

HR +++

€ 100 - € 120

Direct de best passende isolatiespecialist in uw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Woning isoleren: 3 prijsvoorbeelden

Een kleine klus

Je hebt een vrijstaande woning gebouwd in 1994. Het huis is voorzien van goede dak- gevel- en vloerisolatie. Binnenkort laat je een warmtepomp installeren. In de woonkamer heb je nog geen HR glas. Om niet onnodig warmte te verliezen laat je voor 12m2 nieuwe HR++ ramen plaatsen. Daarmee bespaar je ongeveer 300 euro per jaar aan energiekosten. De prijs voor het plaatsen, inclusief de ramen komt uit tussen de 840 en 960 euro. Dat betekent dat je de investering binnen 3 tot 4 jaar hebt terugverdiend.

Een gemiddelde klus

Je hebt een vrijstaande woning gebouwd in 1985. Het huis heeft dubbel glas maar is verder matig geïsoleerd. Je hebt niet het budget om de hele woning in een keer te isoleren. Je kiest in eerste instantie voor spouwmuurisolatie en dakisolatie (van de binnenkant). De gevel heeft een oppervlakte van 60m2 en het dak is 40m2. Door de isolatie ga je per jaar ongeveer 700 euro op je energiekosten besparen. De prijs voor het isolatiemateriaal, inclusief het aanbrengen komt uit tussen de 1.700 en 3.100 euro. Dat betekent dat je de investering binnen 3 tot 5 jaar hebt terugverdiend.

Een grote klus

Je hebt een tussenwoning gebouwd in 1940. Het huis is vrijwel niet geïsoleerd. Daarom laat je het huis in zijn geheel opnieuw isoleren. Dat betekent 50 m2 binnenmuurisolatie, 35 m2 dakisolatie (van de binnenkant), 25m2 vloerisolatie (van de onderkant) en 15m2 HR++ isolatieglas. Door het isoleren van de woning ga je ongeveer 1.000 euro per jaar besparen op je energiekosten. De prijs voor het isoleren plus het isolatiemateriaal komt uit tussen de 4.600 en 6.500 euro. Dat betekent dat je de investering binnen 5 tot 7 jaar hebt terugverdiend.

Wat kost het isoleren van je huis?

Huis isoleren: prijzen isolatiemateriaal

Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte isolatiematerialen. Deze prijzen zijn exclusief de plaatsing. Van deze materialen worden glaswol en PUR schuim het meeste gebruikt. Glaswol is gemakkelijk op maat te zagen en aan te brengen tussen dak- of muurspanten. Met PUR schuim kun je moeilijk bereikbare plekken opspuiten om gaten en kieren te dichten.

Tabel 6: prijzen isolatiemateriaal per m2

Isolatiemateriaal

Gem. prijzen per m2 (incl. btw)

Glaswol

€ 10 - € 20

EPS platen

€ 10 - € 20

PUR schuim

€ 15 - € 30

PUR platen

€ 20 - € 25

Houtwol

€ 20 - € 25

Cellulose

€ 20 - € 30

Rotswol

€ 20 - € 35

Papiervlokken

€ 20 - € 35

Isolatieplaten

€ 25 - € 50

Isolatiewaarden: de U-waarde en de R-waarde

Hoe goed een bepaald isolatiemateriaal isoleert wordt aangeduid met een waarde: de R-waarde. Deze waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal. Hoe hoger de R-waarde hoe beter de isolatie.

Met de U-waarde wordt precies het tegenovergestelde aangeduid, namelijk hoeveel warme een materiaal per m2 en per graad temperatuurverschil doorlaat tussen de ene en de andere zijde. Hoe lager deze U-waarde hoe minder warmte er ontsnapt en hoe beter het onderdeel isoleert.

Wat kost het isoleren van je huis?

Direct de best passende isolatiespecialist in uw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Voordelen goede isolatie

Goede isolatie levert je verschillende voordelen op. Een aantal spreken wellicht voor zichzelf. Maar misschien staat er nog een enkele tussen waar je nog niet aan had gedacht.

 • Een aangenaam woonklimaat. Je hebt niet langer te maken met tocht en plotselinge temperatuurverschillen.
 • Minder stookkosten. Door goed te isoleren ontsnapt er minder warmte waardoor je energie bespaart.
 • Je woning krijgt een beter energielabel. Een huis met een beter energielabel is meer waard.
 • Snel terugverdiend. Meestal kun je de isolatie van je woning al binnen een paar jaar terugverdienen door de besparing aan energiekosten.
 • Een koel huis in de zomer. Goede isolatie zorgt er niet alleen voor dat de warmte binnenblijft maar ook dat de warmte in de zomer buiten blijft.

Bespaartips MyGo

 1. Lage rente op lening warmtefonds. Voor het isoleren van je woning heb je de mogelijkheid om tegen een rentetarief van 2% geld te lenen bij de overheid. De overheid stelt daarvoor het warmtefonds beschikbaar. Deze lening heeft een lange looptijd waardoor mensen met minder budget toch kunnen investeren in duurzame ontwikkelingen.
 2. laag btw tarief plaatsing isolatiemateriaal. Als je zelf de isolatie van je huis bekostigd kom je in aanmerking voor het lage btw-tarief van 9% voor de plaatsing van het isolatiemateriaal. Het lage btw-tarief geldt overigens niet voor de aanschaf het isolatiemateriaal zelf, maar alleen de arbeidskosten.
 3. Meerdere offertes aanvragen. Specialisten verschillen soms in prijs. Door meerdere offertes aan te vragen kun je de prijzen vergelijken en kies je gemakkelijk de vakman die het beste aansluit op jouw behoeften.
 4. Een warmtescan laten maken. Je kunt een warmtescan van je woning laten maken om in kaart te brengen waar de meeste warmte je huis verlaat. Zo kun je gericht isoleren en kun je achteraf controleren of de isolatie zijn werk doet.

Waar rekening mee houden

Ventilatie

Isolatie en ventilatie zijn nauw met elkaar verbonden. Een goed geïsoleerd huis vraagt om goede ventilatie. Van oudsher zorgden kieren in de muur voor een natuurlijke ventilatie. Kieren zijn met goede isolatie definitief verleden tijd.

Om de luchtkwaliteit in je woning op peil te houden kun je ventileren doormiddel van ventilatieroosters of een ventilatiesysteem. Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot klachten als hoofdpijn, slapeloosheid en luchtwegklachten.

Investeren in isoleren levert geld op

Met de huidige rentetarieven kun je geld verdienen door te investeren in de isolatie van je woning. Dat levert meer op dan wanneer je het geld op een spaarrekening zet. Zo bespaar je niet alleen op de energiekosten, je huis wordt tegelijkertijd meer waard. Betere isolatie geeft je woning een beter energielabel. Dat zorgt voor een waardevermeerdering.

Vind een vakman met MyGo

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Isolatiespecialist in uw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!