Mechanische ventilatie aanleggen kosten

Mechanische ventilatie aanleggen kosten

Wat kost het aanleggen van mechanische ventilatie?

Het aanleggen van mechanische ventilatie met een ventilatiekanaal en een ventilatiebox kost gemiddeld tussen de 1.700 en 2.100 euro.

Voor 1980 werden huizen gebouwd zonder ventilatiesystemen. Isolatie vond plaats door kieren bij het raam of kleine scheurtjes in de muur. Tegenwoordig worden huizen goed geïsoleerd om zo de warmte binnen te houden. Maar door de goede isolatie is de automatische ventilatie een stuk minder geworden. Een mechanisch ventilatiesysteem kan dit gebrek aan natuurlijke ventilatie opvangen.

Speel jij met de gedachte om mechanische ventilatie te laten aanleggen in jouw woning? MyGo kan je in contact brengen met een loodgieter in de regio die een ventilatiesysteem voor je kan aanleggen. Via de MyGo Matchmaker koppelen we jou aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen.

Om meer te weten te komen over verschillende specialisten kan je op onze website profielen en reviews doornemen. Wil je graag weten wat de klus je zou kunnen gaan kosten? Je hebt ook de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aan te vragen. Als je toch liever direct iemand aan de lijn wilt kun je ook bellen. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag verder.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

De kosten voor het aanleggen van mechanische ventilatie

Prijzen aanleggen mechanische ventilatie

De prijs voor een nieuw ventilatiesysteem is met name afhankelijk van de aanwezigheid van een ventilatiekanaal. Is er een ventilatiekanaal aanwezig en kan deze schoongemaakt of gerenoveerd worden ben je een stuk voordeliger uit dan wanneer er een ventilatiekanaal moet worden aangelegd.

Dienst

Gemiddelde prijzen

Mechanische ventilatiebox vervangen

€ 295

Mechanisch ventilatiekanaal aanleggen

€ 1.400 - € 1.800

Mechanisch ventilatiekanaal renovatie

€ 600 - € 800

Schoonmaken ventilatiekanaal

€ 160 - € 180

Mechanische ventilatie: drie prijsvoorbeelden

Een nieuwe ventilatiebox

Je hebt een huis met een ventilatiesysteem. De ventilatiebox is al wat ouder en om te besparen op de energiekosten besluit je het systeem te laten vervangen. Na inspectie door een specialist blijkt dat het ventilatiekanaal nog in goede staat verkeerd. Het vervangen van de ventilatiebox en de reiniging van het ventilatiekanaal volstaan om het systeem weer optimaal te laten functioneren. Voor deze klus betaal je gemiddeld 430 tot 500 euro.

De renovatie van een verouderd systeem

Je hebt ontdekt dat die schimmelplekken op het plafond in de badkamer worden veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. Je was in de veronderstelling dat je een goed werkend ventilatiesysteem had. Na inspectie door een specialist blijkt dat zowel de ventilatiebox als het ventilatiekanaal sterk verouderd zijn. Gelukkig kan het ventilatiesysteem met een nieuwe ventilatiebox, nieuwe leidingen en nieuwe roosters zodanig worden gerenoveerd dat het systeem weer optimaal ventileert. Voor de renovatie van je mechanische ventilatie betaal je gemiddeld 600 tot 800 euro.

Volledig nieuw ventilatiesysteem laten aanleggen

Je hebt een woning van voor 1975 die recent opnieuw is geïsoleerd. Door de verbeterde isolatie is er behoefte ontstaan naar mechanische ventilatie. Er is echter nog helemaal niets aanwezig. Dat betekent dat alles aangelegd dient te worden. Er moeten op verschillende verdiepingen gaten worden geboord voor leidingen en voor de aan en afvoer van de lucht naar buiten. De gemiddelde kosten voor het aanleggen van een volledig nieuw mechanisch ventilatiesysteem liggen tussen de 1.700 en 2.100 euro.

De kosten voor het aanleggen van mechanische ventilatie

Wanneer wordt het tijd om je ventilatiesysteem te laten vervangen?

Een mechanisch ventilatiesysteem gaat gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar mee. Er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat je huidige ventilatiesysteem aan vervanging toe is:

 • De vuile lucht wordt niet langer goed afgezogen
 • Het ventilatiesysteem produceert meer lawaai dan gebruikelijk
 • Je energierekening is hoger zonder dat je hier een goede verklaring voor hebt

Toevoegingen aan een mechanisch ventilatiesysteem

Door extra sensoren toe te voegen aan je mechanische ventilatiesysteem kun je nog beter inspelen op de veranderende omstandigheden in je woning. Hier volgen twee voorbeelden:

 • Een vochtsensor. Een vochtsensor geeft een signaal aan het mechanische ventilatiesysteem wanneer de luchtvochtigheid in huis boven een bepaalde waarde komt. Zo weet het ventilatiesysteem dat het harder moet werken om de luchtvochtigheid op het gewenste niveau te houden. Koken en wassen zijn bijvoorbeeld situaties waarbij extra vocht vrij komt.
 • Een CO2-sensor. De lucht die je uitademt bestaat voor 4% uit koolstofdioxide, ook wel aangeduid als CO2. Te veel CO2 in de lucht kan leiden tot ongemakken als hoofdpijn, problemen met de luchtwegen en concentratieverlies. De CO2-sensor meet de hoeveelheid CO2 in de lucht. Zijn de waarden te hoog dan geeft de sensor een melding aan het ventilatiesysteem zodat deze harder kan ventileren. Zo blijft de luchtkwaliteit in je woning altijd op peil.

Voordelen ventilatie

Er ontstaat iedere dag stof en vocht in je woning. Vocht komt met name vrij bij handelingen als koken, douchen en wassen. Stof is niets anders dan kleine vuildeeltjes die afkomstig zijn van huidschilvers en van de vezels van je kleren.

Stof en vocht hebben veel invloed op de luchtkwaliteit in je woning.

 • Schimmels en bacteriën groeien sneller bij een hoge luchtvochtigheid. Schimmels en bacteriën kunnen ziektes en allergieën veroorzaken.
 • Als er veel stof en vocht in de lucht zit krijg je sneller geïrriteerde luchtwegen. Zonder goede ventilatie adem je veel vieze lucht in. Wanneer je problemen hebt met je luchtwegen kan goede ventilatie een positief effect hebben op je algemene welzijn.
 • Naast luchtwegklachten kan vuile lucht ook hoofdpijn, huidklachten en slaapproblemen veroorzaken. Deze ongemakken kun je jezelf besparen door goede ventilatie.

Voordelen vervangen ventilatiesysteem

 1. Besparen op energiekosten. Verouderde mechanische ventilatiesystemen zijn vaak minder energiezuinig dan nieuwe systemen. Soms kan je met een nieuw ventilatiesysteem per jaar wel 60 euro besparen op je energierekening.
 2. Minder geluidshinder. Oude ventilatiesystemen produceren vaak meer geluid dan nieuwe systemen. Door een nieuwe ventilatiebox te laten installeren kun je de geluidshinder beperken.
 3. De terugverdientijd is kort. Je kunt een nieuwe ventilatiebox al binnen 5 jaar terugverdienen wanneer je uitgaat van een jaarlijkse besparing van 60 euro aan energiekosten.

De kosten voor het aanleggen van mechanische ventilatie

Tips van MyGo

Laat je ventilatiesystemen regelmatig reinigen

Uiteindelijk gaan stof, vet en bacteriën zich ophopen in je ventilatiesysteem. Dat zorgt ervoor dat het systeem minder goed ventileert. Door het systeem regelmatig te laten reinigen gaat je ventilatiebox langer mee. Je kunt je hele systeem al laten reinigen voor 160 tot 180 euro.

Vraag meerdere offertes aan

Niet alle vakmensen hanteren dezelfde tarieven. Door meerdere offertes aan te vragen kun je verschillende specialisten met elkaar vergelijken. Zo vind je snel de meest geschikte vakman voor jouw klus.

Zelf je ventilatiesysteem schoon houden

Je kunt besparen op het onderhoud door zelf de ventilatieroosters schoon te houden en het ventilatiefilter te vervangen. Op die manier zorg je ervoor dat het ventilatiesysteem optimaal kan blijven functioneren.

Een onderhoudscontract afsluiten

Je hebt bij veel specialisten de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit kost gemiddeld 5 euro per maand. De vakman voert dan in ieder geval eens per twee jaar een onderhoudsbeurt uit en bij gebreken kan je altijd gratis iemand laten komen.

Waar rekening mee houden?

Toeslag voor werkzaamheden aan ventilatiesystemen op moeilijk bereikbare plaatsen

Sommige vakmensen rekenen een toeslag voor ventilatiesystemen die zijn aangebracht op moeilijk bereikbare plaatsen. Deze toeslag bedraagt zo’n 40 tot 50 euro. De toeslag wordt in rekening gebracht omdat het meer tijd en moeite kost om een deze ventilatiesystemen te vervangen.

Is jouw ventilatiesysteem nu aangebracht op een moeilijk bereikbare plaats dan is het verstandig dit vooraf even te melden bij de vakman. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.

Moeilijk bereikbare ventilatiesystemen kunnen ook worden verplaatst. Overleg dit wel even met een specialist. Door het systeem te verplaatsen kun je wellicht besparen op toekomstige werkzaamheden.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vind een vakman in de buurt met MyGo

Ben je op zoek naar een vakman die een mechanisch ventilatiesysteem voor je kan aanleggen? MyGo kan je in contact brengen met een specialist uit de regio. Via de MyGo Matchmaker koppelen we jou aan de meest geschikte vakman voor deze klus.

Als je graag eerst wat meer informatie over de verschillende vakmensen wilt lezen kun je profielen en reviews vergelijken op de website. Ben je toch meer geïnteresseerd in de eventuele kosten dan kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bel je liever direct? 085 106 1600 is ons gratis telefoonnummer. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag om een vakman voor je klus te vinden.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!