Dakrenovatie kosten

Dakrenovatie kosten

Wat kost een dakrenovatie?

Een dakrenovatie kost gemiddeld tussen de 70 en de 130 euro per vierkante meter dak, inclusief de materialen, de arbeidskosten en de btw. Deze prijs is afhankelijk van het soort dak dat je hebt en wat er allemaal nodig is voor de renovatie. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en de kosten van een dakrenovatie. Wil je direct weten wat jouw dakrenovatie gaat kosten? Vraag dan één of meerdere offertes aan via de MyGo Matchmaker. Zo kom je gemakkelijk en snel in contact met de beste dakspecialisten bij jou in de buurt. Bel je liever? Dat kan, naar 085 106 1600.

Prijsopbouw dakrenovatie

De gemiddelde prijzen van een dakrenovatie vind je in het tabel hieronder. Deze kosten zijn inclusief de arbeidskosten, de materialen en de btw. De kosten kunnen variëren op basis van het soort dakbedekking, welke klussen er uitgevoerd moeten worden en de oppervlakte van het dak.

Dakwerkzaamheden

Prijs per m2

Prijs per 20 m2

Prijs per 40 m2

Prijs per 60 m2

Plat dak renoveren

€70-100

€1.400-2.000

€2.800-4.000

€4.200-6.000

Schuin dak renoveren

€70-130

€1.400-2.600

€2.800-5.200

€4.200-7.800

Dakisolatie

€40-60

€800-1.200

€1.600-2.400

€2.400-3.600

Vernieuwing dakbeschot

€90-150

€1.800-3.000

€3.600-6.000

€5.400-9.000

Wat kost een dakrenovatie?

Mogelijkheden dakrenovatie

Bij een dakrenovatie wordt het dak van je woning vervangen. Meestal geldt dit alleen voor de dakbedekking, maar soms moet de gehele constructie worden aangepakt. Dat hangt af van hoe erg het dak beschadigd is. Wil je iets laten doen aan je dak, maar weet je niet precies wat voor werkzaamheden er nodig zijn? Dan kun je het beste overleggen met een dakspecialist. Dit kan wellicht telefonisch, maar het is vaak verstandiger om een afspraak te maken voor een situatieopname. Dit kun je doen via de MyGo Matchmaker. De dakspecialist kan de volgende taken uitvoeren:

 • Dak repareren. Dit is geschikt wanneer een dak wat scheurtjes heeft of er wat dakpannen zijn verschoven, maar de beschadigingen nog niet zo erg zijn dat ze de veiligheid van de dakconstructie aantasten. Voor het repareren van een dak betaal je de specialist zo’n 25 tot 35 euro per uur. Daar komen dan nog de prijzen van eventuele nieuwe dakpannen bij.
 • Dakbedekking vervangen. Is het dak zo erg beschadigd dat deze niet gerepareerd kan worden, of is het dak oud en aan vervanging toe? Dan vervangt de dakdekker de dakbedekking. Dat kan volledig of gedeeltelijk gebeuren.
 • Vernieuwing dakbeschot. Het dakbeschot is de bovenste laag van de dakconstructie en zit dus tussen de dakbedekking en de dakconstructie in. Bij beschadigingen aan het dakbeschot, bijvoorbeeld door vocht, moet deze vernieuwd worden.
 • Dakconstructie repareren of vervangen. Onder het dakbeschot zit de dakconstructie, die voornamelijk bestaat uit steunbalken. Het gebeurt zeer zelden dat deze constructie beschadigt, maar als dit het geval is moet deze direct gerepareerd of vervangen worden. Indien de hele dakconstructie vervangen moet worden, schieten de kosten uiteraard aanzienlijk omhoog. Deze kosten hangen heel erg af van het soort dak dat je hebt. Moet jouw dakconstructie worden gerepareerd of vervangen? Vraag dan één of meerdere offertes aan via de MyGo Matchmaker om de precieze kosten van deze klus te weten te komen.

Wat kost een dakrenovatie?

Meer weten over dakrenovaties?

De meeste daken moeten worden gerenoveerd na 25 tot 40 jaar. Bij een dakrenovatie bedoelt men dat de oude dakbedekking moet worden verwijderd en daar nieuwe dakbedekking voor in de plaats komt. Je betaalt dan voor de volgende werkzaamheden:

 1. Verwijderen en afvoeren oude dakbedekking.
 2. Aanschaf en aanvoeren nieuwe dakbedekking.
 3. Plaatsen en afwerken nieuwe dakbedekking.

Over het algemeen is het verstandig om de oude dakbedekking te laten verwijderen. Een dak wordt namelijk zwaarder wanneer er meerdere lagen dakbedekking op liggen. Wanneer een dak te zwaar wordt, moet alle oude dakbedekking alsnog worden verwijderd. Soms is het echter mogelijk om de nieuwe dakbedekking op de oude te plaatsen. Hiermee bespaar je zo’n 30 euro per vierkante meter. Of dit voor jouw dak mogelijk is, hangt af van de soort dakbedekking dat je hebt en dat je wilt plaatsen. Dit kun je het beste even navragen bij een geschikte dakdekker via de MyGo Matchmaker.

Vergunning dakrenovatie

Je hebt geen vergunning nodig wanneer je een dak gaat renoveren, behalve wanneer je een opvallende verandering aanbrengt. Dan is het verstandig om de gemeente in te lichten over je plannen. Ga je het dak renoveren van een gemeentemonument of een beschermd dorps- of stadsgezicht? Dan moet je wel een vergunning aanvragen.

Materialen plat dak kosten

In het tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten van een plat dak vervangen per vierkante meter en de levensduur. Deze kosten zijn inclusief de plaatsing, de materialen en de btw.

Dakbedekking plat dak

Kosten per m2

Levensduur

Bitumen

€25-70

20-30 jaar

EPDM

€35-85

35-50 jaar

PVC

€50-80

15-30 jaar

Groendak

€50-200

50-100 jaar

Wat kost een dakrenovatie?

Eigenschappen materialen plat dak

De eigenschappen van deze materialen zijn als volgt:

 • Bitumen. Bitumen is onderhoudsarm en heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Het hoeft slechts jaarlijks te worden ontmost. SBS bitumen heeft een beschermende bovenlaag en APP bitumen niet. Het materiaal wordt geplaatst met een gasbrander en hecht daardoor netjes aan het dak. Bitumen is verkrijgbaar in meerdere kleuren en kan worden afgewerkt met leislag. Bitumen kan gaan slijten of beschadigd raken door erosie.
 • EPDM. EPDM is een stevige en soepele kunststof van synthetisch rubber. Het is bestand tegen UV-straling en onderhoudsvrij. EPDM wordt met lijm bevestigd en is te combineren met een groendak.
 • PVC. PVC bestaat in vele kleuren en is gemaakt van een waterdichte kunststof. Het wordt geplaatst met lijm en is lichtgewicht. Je kunt het combineren met een glasvezelbewapeningslaag en het is geschikt voor groendaken. Witte PVC werkt zonwerend.
 • Groendak. Een groendak kan op EPDM of PVC worden bevestigd. Een groendak is geschikt voor plantgroei doordat er begroeiings- en drainagelagen worden aangebracht. Hierdoor kunnen planten goed groeien en wordt regenwater snel afgevoerd. Een groendak heeft de volgende voordelen:
  1. Isoleert warmte
  2. Isoleert akoestisch
  3. Beschermt tegen het weer
  4. Duurzaam
  5. Milieuvriendelijk
  6. Haalt schadelijke stoffen weg uit de lucht

Materialen schuin dak kosten

In het tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten van een schuin dak vervangen per vierkante meter en de levensduur. Deze kosten zijn inclusief de materialen, de plaatsing en de btw.

Materiaal schuin dak

Kosten per m2

Levensduur

Betonnen dakpannen

€50

30 jaar

Keramische dakpannen

€60

50 jaar

Kunstleien dak

€70

30 jaar

Aluminium

€75

50 jaar

Zink

€80

100 jaar

Riet

€100

40 jaar

Natuurleien dak

€115

90 jaar

Koper

€120

80 jaar

Wat kost een dakrenovatie?

Eigenschappen materialen schuin dak

De eigenschappen van deze materialen zijn als volgt:

 • Dakpannen. Dakpannen zijn stevig, onderhoudsarm, brandveilig en kunnen goed tegen de weersomstandigheden. Er zijn twee soorten dakpannen:
  1. Betonnen dakpannen. Deze dakpannen zijn het goedkoopst. Ze zijn maatvast en zullen dus niet krimpen of uitzetten bij temperatuurswisselingen.
  2. Keramische dakpannen. Keramische dakpannen hebben de langste levensduur en kunnen in alle maten worden gemaakt, waardoor ze geschikt zijn voor bijzondere daken.
 • Leien dak. Een leien dak kan goed tegen temperatuurwisselingen en heeft een natuurlijk uiterlijk. Er zijn twee soorten lei:
  1. Kunstlei. Kunstlei is het goedkoopst, maar heeft een minder lange levensduur.
  2. Natuurlei. Natuurlei heeft een lange levensduur en is onderhoudsarm. Het biedt een natuurlijkere uitstraling omdat het rechtstreeks uit de natuur komt.
 • Metalen dak. Metalen daken zijn onderhoudsvrij en stormbestendig. Mogelijkheden zijn zink, koper en aluminium. Daarvan is zink het voordeligst én heeft het de langste levensduur.
 • Riet. Voor meer informatie over rieten daken ga je naar deze pagina.

Dakisolatie kosten

Tijdens je dakrenovatie is het voordelig om ook direct dakisolatie te laten aanbrengen. Dit wordt namelijk vaak onder de dakbedekking geplaatst. Als je dit tijdens de dakrenovatie laat doen, hoeft de dakbedekking dus daarna niet meer worden opengebroken. In het tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten van dakisolatie, inclusief de plaatsing, de materialen en de btw. Dakisolatie met een hoog rendement zorgt ervoor dat er minder warmte ontsnapt en je flink kunt besparen op de energiekosten. Ook is dit veel beter voor het milieu. Wil je weten welke isolatiemethode het beste rendement heeft? Dat lees je op de pagina over dakisolatie kosten.

Soort dak

Isolatiemethode

Gemiddelde kosten per m2

Schuin dak

Buitenzijde

€40-60

Schuin dak

Binnenzijde

€20-50

Plat dak

Buitenzijde

€75-120

Plat dak

Binnenzijde

€30-45

Plat dak

Omgekeerd

€50-75

Zoldervloer

PUR op massieve vloer

€25-35

Bespaartips van MyGo: dakrenovatie

MyGo heeft een aantal handige bespaartips verzameld zodat je voordelig je dak kunt renoveren:

 1. Zelf aan- en afvoeren. Je kunt besparen op de arbeidskosten van de dakdekker door zelf de materialen aan- en af te voeren. Hiervoor heb je wel een aanhanger nodig.
 2. Locale specialist. Je bespaart op de voorrijkosten van de dakdekker door een locale specialist te kiezen via de MyGo Matchmaker.
 3. Offertes vergelijken. Door offertes te vergelijken via de MyGo Matchmaker vind je snel en gemakkelijk de voordeligste dakdekker bij jou in de buurt.
 4. Dakbedekking laten liggen. Je kunt zo’n 30 euro per vierkante meter besparen door de oude dakbedekking niet te laten verwijderen, maar te laten liggen. Dit kan echter niet met alle soorten dakbedekking. Vraag na of dit kan bij jouw dak bij een specialist via de Matchmaker.
 5. Subsidie dakisolatie. Laat je ook dakisolatie plaatsen tijdens je dakrenovatie? Daar kun je in de meeste gemeentes een subsidie voor krijgen. Deze subsidie kun je krijgen voor energiezuinige projecten. De voorwaarden van deze subsidie vind je hier.

Voordelig je dak renoveren met MyGo

Voor een dakrenovatie kun je het beste een deskundige dakdekker inhuren. De beste dakdekkers bij jou in de buurt vind je met de MyGo Matchmaker. Via de Matchmaker ontvang je een overzicht van geschikte specialisten in jouw regio. Je kunt direct één uitkiezen voor een afspraak of een situatieopname, maar je kunt ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo weet je precies wat jouw dakrenovatie gaat kosten en kun je de voordeligste dakdekker uitkiezen. Bel je liever? Dat kan, naar 085 106 1600.