Terug naar tips
CV ketel of warmtepomp

CV ketel of warmtepomp

Een cv ketel, of een warmtepomp? Die vraag stellen steeds meer mensen zichzelf tegenwoordig. In dit artikel vertellen we je alles om deze vraag goed voor jezelf te kunnen beantwoorden.

Cv-ketels

De cv-ketel, ofwel de centrale verwarming, zorgt er voor dat jouw woonruimte verwarmd wordt en op temperatuur blijft. Op een centraal punt wordt de warmte opgewekt door middel van het verbranden van aardgas en doormiddel van leidingen doorgegeven aan de radiatoren of de vloerverwarming.  Zodra het water is afgekoeld, stroomt het water terug naar de ketel waar het vervolgens nogmaals opgewarmd wordt.

Wanner je cv ketel verouderd is of mankementen vertoont kun je overwegen om een nieuwe ketel te laten plaatsen. Dit vereist in eerste instantie een aardige investering, echter kun je er op de lange termijn veel energiekosten mee besparen.

Wat kost het aanleggen van een cv-ketel?

Het kiezen van het juiste type/soort cv-ketel voor je woning is van groot belang. Deze keuze gaat daarom ook niet over één nacht ijs. Met het kiezen van een nieuwe cv-ketel bepaal je eigenlijk op welke wijze jouw huis minimaal de komende 15 jaar verwarmd zal worden. Maar wat kost het vervangen of aanleggen van een nieuwe cv-ketel? Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten inclusief de installatie, alsmede het rendement dat de cv-ketel levert. Het rendement is de hoeveelheid energie die de cv-ketel omzet in door jou te gebruiken warmte. Bij een rendement van 100% verlies je dus geen warmte. Hieronder een indicatie van de gemiddelde kosten.

                 

Type ketel

Prijs (incl. btw)

Rendement

VR-ketel

€600 -  €1.400

90%

HR-ketel

€900 - €2.500

100%

HRe-ketel

€10.000

100%

 

Typen cv-ketels

HR-ketel vs. VR-ketel

Bij een HR-ketel wordt water verwarmd met rookgassen. Door het condenseren van de waterdamp komt daar veel warmte bij vrij. Deze warmte wordt vervolgens door middel van leidingen doorgegeven aan de radiatoren en (eventuele) vloerverwarming. Het grote verschil tussen een HR-ketel en een VR-ketel is de constructie en het rendement dat geleverd wordt. Hr-ketels hebben een condensafvoer nodig en kunnen daarom niet overal geplaatst worden. Daarnaast behalen HR-ketels een hoger rendement dan VR-ketels. In andere woorden, een HR-ketel verliest minder warmte dan een VR-ketel. Vr-ketels hebben daarom ook een lagere aanschafprijs.

HRe-ketel

Het bijzondere aan een HRe-ketel is dat deze ketel stroom genereert door een ingebouwde heteluchtmotor die op aardgas draait. Een HRe-ketel verbruikt meer gas, maar de HRe-ketel kan je ook van elektriciteit voorzien, met als gevolg dat je energierekening een stuk lager uitvalt. Als een gewone HR-ketel per jaar 1510m3 gas verbruikt, dan verbruikt een HRe ketel voor diezelfde hoeveelheid warmte 1750 m3. Echter produceert de HR-ketel hierbij ook 2300 kWh elektriciteit. Deze hoeveelheid elektriciteit hoef je dus niet meer af te nemen bij jouw energieleverancier en kost je dus geen geld. Daartegenover staat wel een flinke investering, zoals je in bovenstaande tabel kunt zien.  Verbruik je jaarlijks meer dan 1600 m3 aan gas? Dan kan een HRe-ketel voor jou interessant zijn. Mocht je minder verbruiken, dan is het aan te raden om te kiezen voor een HR-ketel omdat de HRe-ketel dan te weinig elektriciteit opwekt.

Onderhoud aan CV

Bij het aanschaffen van een CV ketel kun je overwegen om direct een onderhoudscontract  met de vakman af te sluiten. Bij hem kun je dan terecht voor onderhoud aan je cv Daarnaast kun je dan ook voor een reparatie terecht bij de vakman. Bijvoorbeeld als er zich een defect aan je ketel voordoet. Bijvoorbeeld bij een storing  of lekkage.

Warmtepomp

Een warmtepomp houdt jouw huis op de juiste temperatuur zonder dat daarbij aardgas gebruikt wordt. De warmtepomp haalt warmte uit de bodem, grondwater, of de lucht en maakt hier een handelbare temperatuur van. Dit gebeurt heel efficiënt, de warmtepomp zet 1 kWh stroom om in 2 tot 5 kWh warmte. Je stroomverbruik zal toenemen, daar staat echter tegenover dat je geen gas verbruikt. Door te kiezen voor deze elektrische verwarming van je huis wordt jouw impact op het klimaat een stuk kleiner.

Het is op dit moment zelfs mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanschaffen van een warmtepomp. Deze subsidie valt onder de naam investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Bekijk hieronder welk type warmtepomp geschikt is voor jouw huis.

Volledig elektrische warmtepomp

De volledige elektrische warmtepomp voorziet je huis van verwarming en warm water in de badkamer en de keuken. Andere benamingen voor dit type warmtepomp zijn combi, volledig of all-electric. Voor een volledig elektrische warmtepomp moet je huis goed tot zeer goed geïsoleerd zijn. Is je huis na 2000 opgeleverd? Dan is de isolatie in je huis zo goed als zeker in orde en kun je zonder veel aanpassingen een volledige warmtepomp laten plaatsen. Naast de pomp moet er ook een boiler voor de warmwatervoorziening geïnstalleerd worden.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp zorgt er samen met je cv-ketel voor dat je huis verwarmd wordt. De cv-ketel springt enkel aan als het erg koud is, daarnaast zorgt de cv-ketel voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap richting het wonen zonder aardgas.

Ventilatiewarmtepomp (Lucht/water warmtepomp)

Een ventilatie warmtepomp is een relatief kleine warmtepomp die ook warmte genereert door het gebruiken van ventilatielucht, omgevingslucht of buitenlucht. Bij dit type pomp is er vaak sprake van een buitendeel dat energie uit de omgeving onttrekt. Dit buitendeel kun je vergelijken met het buitendeel van een airco-installatie.

Grondgebonden warmtebron (Grond/water warmtepomp)

Een grondgebonden warmtepomp is een pomp waarbij de warmte middels een buizensysteem in de bodem gewonnen wordt. Door deze buizen loopt een vloeistof met antivries of kraanwater. De laagwaardige warmte wordt omgezet in een hogere temperatuur waarmee het huis en tapwater verwarmd worden. Het aanleggen van een bodembron is een intensieve klus. Hierdoor vereist een grondgebonden warmtepomp een relatief grote investering. Het voordeel van dit type pomp is dat je nagenoeg gratis de woning kunt verkoelen en je met dit type warmtepomp de beste prestaties te behalen zijn.

Water/water warmtepomp

Dit type warmtepomp haalt energie uit grondwater. Het grondwater wordt omhoog gepompt uit twee putten die geslagen worden. Hieruit wordt warmte gewonnen. Het afgekoelde grondwater wordt weer terug de grond ingepompt. De gewonnen energie wordt vervolgens gebruikt om uw het huis en tapwater te verwarmen.

Wat kost het installeren van een warmtepomp?

Hieronder vind je een indicatie van de gemiddelde kosten voor het aanschaffen en installeren van een warmtepomp.

Type pomp

Prijsindicatie

Lucht/water warmtepomp

€ 4000 - € 9000

Hybride warmtepomp

€ 5000 - € 8000

Grond/water warmtepomp

€ 14000 - € 27000

Water/water warmtepomp

€ 13000 - € 22000

 

Aanschaf waterpomp: Waarmee rekening te houden?

Voordat je een waterpomp laat installeren , is het aan te raden om met een aantal aspecten rekening te houden.

1. Houd rekening met het type pomp

Voor een grond/water installatie of een water/water installatie heb je bijvoorbeeld een tuin nodig. Voor een lucht/water installatie heb je ruimte nodig om een buitenunit ter grote van een kleine vriezer te kunnen plaatsen.

2. Check of je een zwaardere elektriciteit aansluiting nodig hebt

Voor de meeste hybride warmtepompen (2 tot 5 kW) is een huisaansluiting van 1x35 Ampère voldoende. Voor een volledig elektrische aansluiting heb je in de meeste gevallen een zwaardere aansluiting nodig. Je kunt aan de installateur vragen of dit nodig is. Mocht dit het geval zijn, dan kun je overgaan tot het plaatsen van krachtstroom

3. Kies voldoende capaciteit voor pomp en radiator, of vloerverwarming

Volledige warmtepompen kunnen niet in korte tijd veel warmte leveren. Mocht dit toch nodig zijn, dan kan een extra verwarmingselement bijspringen. Dit werkt net als een elektrische warmtepomp en is niet energiezuinig. Mocht dit vaak voorkomen, dan is een volledige warmtepomp niet de juiste keuze voor jou.

4. Meet het stroomverbruik

Het is verstandig om bij te houden hoeveel stroom de warmtepomp verbruikt en te meten of dit niet meer is dan vooraf ingeschat. Je kunt dit doen door een stekker, die het energieverbruik meet, te gebruiken. Door het meten van je stroomverbruik, merk je snel wanneer de elektrische bijverwarming vaak aangaat.

5. Onderhoud regelen

Je kunt overwegen om een onderhoudscontract met de vakman af te sluiten. Zo kun je in de toekomst bij deze vakman terecht om onderhoud aan de warmtepomp te laten plegen.

6. Garantie

Het is verstandig om voordat je een vakman inschakelt je eigen rechten en garanties in kaart te brengen. Vraag daarnaast de installateur bij de oplevering om alle systemen te controleren.

Vind bij MyGo via de Matchmaker een expert bij jou in de regio voor het aansluiten een cv-ketel of een warmtepomp. Of bel direct naar: 085 106 1600 voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Meest gelezen

Image

Wasmachine schoonmaken

Zelf Plafond Schilderen

Zelf Plafond Schilderen

Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!