Met name in de herfst- en winterperiode hebben we in Nederland te maken met vrij extreme weersomstandigheden. Vorst, harde wind, sneeuw en regen hebben een grote invloed op ons dak. Hierdoor ontstaan dikwijls lekkages die mogelijk te voorkomen waren geweest als je in een eerder stadium had gekozen voor onderhoud. Veel mensen wachten met de onderhoud van hun dak tot het goed weer is, maar met het toenemende aantal zware buien is ook de zomer tegenwoordig wispelturig; zeker wanneer we kijken naar de ideale omstandigheden om het dak op te gaan. De lente is bij uitstek een periode voor rustig weer en tegelijk is de UV-straling door de zon te verwaarlozen; ideale omstandigheden om het dak te inspecteren en eventueel te laten onderhouden.
Plat dakonderhoud in de lente
Het platte dak is ietwat kwetsbaarder dan een hellend dak, met name voor neerslag in de vorm van regen. Goede afwatering op het dak is belangrijk om verzakkingen of stilstaand water op één of meerdere plekken te voorkomen. Mochten er zich tot verzakkingen of scheurtjes in de dakbedekking voordoen, dan is het voordeel van de lenteperiode dat het in deze fase vaak nog droog is, waardoor eventuele schade zoveel mogelijk beperkt wordt.
In de winter is de kans op sneeuw of hagel groot, waardoor smeltwater tussen de dakbedekking doorkruipt. Met name dakpannen die afbreken, scheef liggen of volledig losliggen zijn debet aan de daarop volgende schade. Kleine complicaties op een pannendak zijn niet altijd zichtbaar, waardoor een inspectie vaak vereist is.
Dakonderhoud in welke fase van het jaar?
Dankzij extreme temperaturen in de zomer, gecombineerd met de kans op zware buien, ontstaat een situatie waarin het dak scheurtjes en complicaties kan gaan vertonen. Laat het dak daarom eens per jaar inspecteren door een specialist, eventueel onder de voorwaarden van een servicecontract. Mocht je tijdens de zomer, herfst of winter te maken krijgen met lekkage, dan had dit voorkomen kunnen worden door in een eerder stadium al te kiezen voor een inspectie van het dak en eventueel onderhoud. Dit geldt overigens voornamelijk voor de oudere daken, zowel platte als hellende daken. Ook is de kans aanwezig dat je veel moeite moet doen voor een dakdekker in de regio. Met name de herfst en winter zijn namelijk traditioneel drukke perioden voor een dakdekkersbedrijf.
Welke vormen van dakonderhoud kennen we?
Het dak reinigen
Ook hier geldt weer dat het platte dak meer onderhoud vereist dan het hellende dak. Op het platte dak blijven namelijk gemakkelijker dingen liggen zoals: bladeren, algen en ander losvliegend vuil. Dit is goed zelf te verwijderen.
Mos/algen verwijderen
Dit kan verwijderd worden met een speciaal mos bestrijdingsmiddel. Heb je te maken met vastgekoekte mos/algen, dan wordt dit middels een hoge drukspuit van het dak gespoten. Mos en algen zijn in staat door de dakbedekking te groeien, met alle gevolgen van dien.
Opgebolde dakbedekking herstellen
Mogelijk laat de dakbekleding los van de onderlaag. Hierdoor ontstaan er bubbels in de dakbedekking. Dit is te herstellen door de bobbels open te snijden in een kruis. Vervolgens worden de hoeken naar buiten uitgevouwen zodat het binnenin kan drogen. Wanneer het goed droog is strijk je de dakbedekking in met Derbiliguid; dit zorgt voor een impuls van de waterdichtheid van het dak.
Reinigen dakgoot
In de dakgoot kunnen ook veel losse bladeren en mos komen te liggen. Dit vuil kan zorgen dat de dakgoot en regenpijp verstopt raken. Reinig daarom regelmatig je dakgoot om dit te voorkomen.
Het belang van goed dakonderhoud
Het onderhouden van je dak is zeer belangrijk om schade en lekkages van het dak te voorkomen. Bij inspectie en onderhoud gaat het over het algemeen om preventie. Bij Mygo vindt je dakdekkers uit de regio die je vakkundig helpen bij het inspecteren van het dak en additioneel onderhoud uit kunnen voeren. Voor meer advies en directe mogelijkheden staan wij voor je klaar.