Direct hulp
Terug naar tips
Soorten schakelingen

Soorten schakelingen

Heb je binnenverlichting, of wil je dat graag installeren, dan heb je te maken met schakelingen. Maar vaak is het, door de grote hoeveelheid verschillende schakelingen, niet zo gemakkelijk om een duidelijk onderscheid te kunnen maken. Een handige manier om het te sorteren zijn verschillende kleuren installatiedraden. Maar dan is het alsnog wel prettig om te weten welke schakelingen er precies zijn. Welke soorten zijn dat?

Enkelpolige schakeling

Deze schakeling bedient één lichtbron vanaf één punt. Zo’n schakelaar wordt vaak gebruikt voor kleine ruimtes, zoals een badkamer of een kelder.

Wisselschakeling

Deze schakeling bedient één lichtbron, vanaf twee plaatsen. Vaak worden dit soort schakelingen gebruikt in grote ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan de gang of de woonkamer.

Kruisschakeling

Deze schakeling is net iets uitgebreider als bovenstaande. Deze bedient één lichtbron maar vanaf meerdere plaatsen. Wanneer een ruimte veel ingangen heeft is zo’n schakeling een ideaal middel. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in lange gangen of in trappenhuizen. Een kruisschakelaar wordt tussen twee wisselschakelaars geplaatst. Er kunnen zoveel worden gekoppeld worden als gewenst is.

Serieschakeling

Deze schakeling bedient twee lichtbronnen vanaf één plaats. Deze schakeling wordt veelal gebruikt in kleinere ruimtes. Zoals bijvoorbeeld een keuken, waarmee een lamp boven het werkblad en een lamp boven de eettafel op één plaats worden bediend.

Naast deze schakelingen kan er ook nog een combinatie worden gemaakt. Met een combinatie kan er een lichtbron worden bediend maar zit er op diezelfde plek ook een stopcontact. Dit kan door middel van het aansluiten van maar één bruine elektriciteitsdraad.

Wil je nu graag nieuwe schakelingen erbij of je oude vervangen? Via de Matchmaker van Mygo vind je snel en gemakkelijk elektriciens bij jou in de buurt. Of bel naar: 085 106 1600