Terug naar diensten
Binnen verlichting aanleggen

Binnen verlichting aanleggen

Nieuwe verlichting aanleggen is een belangrijk onderdeel van iedere verbouwing. De positionering van lampen, of de intensiteit van het licht zelf, kunnen je woning net dat beetje extra geven wat het nodig heeft. Verlichting bepaald een groot deel van de sfeer, en sfeer is nu eenmaal broodnodig voor een prettige woning. Maar hoe gaat verlichting aanleggen nu eigenlijk in zijn werk?

Goede verlichting leunt op goede bedrading. Dit zijn de aderen van het elektriciteitsnetwerk en een professionele elektricien moet ervoor waken dat ze goed aangelegd worden. In de meeste muren zijn tegenwoordig wel uitsparingen aangebracht waar elektriciteitsdraden doorheen kunnen lopen. Mocht dat in je woning niet het geval zijn, moet een elektricien het alsnog aanleggen.

Dat proces heet frezen. In de uitsparingen gemaakt door het frezen worden pvc-leidingen geplaatst, die vervolgens de draden zullen leiden. Zorg er verder voor dat je de schakelaar tussen de verlichting en de groepenkast plaatst, en dat de bedrading hier ook langsloopt. Dan kun je de verlichting eenvoudig uitschakelen.

Binnen verlichting aanleggen: keuken

De keuken is allang geen donkere, ongezellige ruimte meer. We willen functionele verlichting, die ons praktisch voordeel oplevert bij het koken, maar tegelijkertijd hebben we ook sfeer nodig. De keuken moet een fijne plek zijn in het huis. Als je verlichting wilt aansluiten in de keuken, moet je dus denken aan de locatie en het effect. Waar biedt de lamp maximaal voordeel, waar is de belichting het effectiefst. Ook kun je denken aan de lichtsoort: felheid, intensiteit. Met behulp van muurspots of kleinere lampjes op kasten kun je ook het gewenste resultaat bereiken.

Binnen verlichting aanleggen: dimmer

Verlichting moet vaak gereguleerd worden. Te fel licht is onaangenaam voor de ogen. bovendien vragen verschillende situaties soms om verschillende soorten licht. Voor de perfecte verlichting kun je een dimmer aansluiten. Daarmee kun je de intensiteit helemaal zelf bepalen. Let er wel op dat klassieke dimmers niet op iedere lamp werken. LED lampen zijn bijvoorbeeld een bekende uitzondering.

Binnen verlichting aanleggen: kosten

Verlichting is een zeer breed onderwerp, en de kosten voor verlichting aansluiten lopen dan ook uiteen. Voor een hele woning moet je al gauw rekening houden met 1500 tot 2000 euro, al zijn dit ook schattingen. Voor een keuken en woonkamer ligt de gemiddelde prijs tussen de 250 en 500, en voor badkamer en slaapkamer tussen de 100 en 250. De eindprijs is afhankelijk van de merkkeuze, de kwaliteit van de lampen zelf, de hoeveelheid lampen en het verloop van de installatie. Als de elektricien of aannemer nog moet frezen, vallen de kosten natuurlijk hoger uit.

Kijk op Mygo naar een geschikte elektricien bij jou in de buurt via de Matchmaker. Die kan je van aanvullende informatie voorzien. Of bel direct naar: 085 106 1600