Terug naar blog
Dimmers voor sfeerverlichting in huis

Dimmers voor sfeerverlichting in huis

17 apr. '19 Door MyGo redactie

Sfeerverlichting in huis zorgt voor een gezellige omgeving. Een aantrekkelijke optie is het gebruik van dimmers, welke je doorlopend kunt aanpassen in felheid. Zo kan je tijdens het eten de lichten meer openzetten, terwijl je tijdens de borrel ’s avonds de lichten weer iets laat doven. Op die manier creëer je op ieder moment van de dag een gezellige sfeer. Hoe werken dimmers?

Dimmers hebben diverse mogelijkheden

Er zijn talloze dimmers verkrijgbaar. Welke je zelf moet hebben, dat is afhankelijk van het type verlichting. Kies je voor LED lampen, halogeen, spaarlampen of gloeilampen. Doorgaans worden ook nog meerdere spotjes tegelijkertijd aangestuurd door een dimmer, waardoor een eenduidige sfeer in huis wordt gecreëerd. In dit laatste geval kan je tevens gebruik maken van een transformator. Ook de plek van de verlichting in huis speelt een rol bij de keuze voor dimmers. De volgende voorbeelden zijn dimmers die je kunt tegenkomen:

  • R-dimmer (resistief): Geschikt voor gloeilampen en halogeenlampen tot 230 volt
  • C-dimmer (capactief): halogeenlampen tot 12 volt mét elektrische transformator, gloeilampen en 230 volt halogeenlampen. Ook te dimmen LED-lampen zijn een optie
  • L-dimmer (inductief): Zelfde als bovenstaand, maar dan met spoel transformator

Er zijn ook combinatie dimmers te vinden, zoals RC-dimmers of RL-dimmers. De diverse dimmers zorgen ook voor het af- of aansnijden van stroom, waardoor je minder stroom zult verbruiken.

Dimmers voor specifieke ruimtes in huis

Je kunt je voorstellen dat dimmers in bepaalde ruimtes van de woning extra interessant zijn. Denk maar eens aan de eettafel in de woonkamer. Tijdens het eten is het verstandig om de lampen iets feller te laten schijnen, maar als je ’s avonds koffie aan tafel drinkt hoeven de lichten niet meer zo fel te zijn. Een andere ruimte in huis waar dimmers toegevoegde waarde hebben is de slaapkamer. Veel mensen kiezen ervoor een boek te lezen voor het slapen gaan, maar wat als je partner daar niet goed tegen kan? Een dimmer is dan ideaal. Je hoeft zo laat op de avond ongetwijfeld niet meer het standaard licht op te hebben, maar een gedempt licht is wel aantrekkelijk en precies voldoende zodat jij je boek kan lezen. In welke ruimte is sfeerverlichting middels dimmers nog meer mogelijk?

  • De zithoek bij de televisie of open haard
  • De badkamer, zeker wanneer je het romantisch wilt maken
  • Buiten op het terras of de veranda zijn dimmers ideaal

Dimmers zorgen voor sfeerverlichting op ieder moment. Wat zijn de voordelen van dimmers?

Dimmers voordelen

Sfeer verhogende verlichting is natuurlijk leuk én het biedt diverse voordelen. Wat dacht je van de energiebesparing? Brandende lampen verbruiken nou eenmaal stroom, maar door middel van dimmers kan je hier zelf de hand in houden. Het is evident dat verlichting niet altijd volop hoeft te branden, waardoor dimmers een essentiële rol kunnen spelen. Zo bespaar je al snel 25% tot 50% op het stroomverbruik. Hoeveel je de lampen wilt dimmen, dat is volledig van je eigen voorkeur afhankelijk. Een bijkomend voordeel is dat de lampen slechts gering warm worden. Dit geeft een impuls aan de levensduur van individuele spotjes of lampen.