Zonnepanelen: Kosten, rendement en voordelen

Zonnepanelen: Kosten, rendement en voordelen

3 okt. '23 • Door MyGo redactie

"Zonnepanelen kopen is een investering die zichzelf terugverdient!" Deze bekende uitspraak heb je vast al eerder gehoord. Terwijl zonnepanelen enkele jaren geleden nog als niche werden beschouwd, zijn ze nu razend populair, met tal van opties voor kwaliteit en kwantiteit. Tegenwoordig is zelfs daglicht voldoende om energie op te wekken, hoewel zonlicht nog steeds het beste rendement oplevert. Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, is het essentieel om de juiste keuzes te maken: hoeveel panelen heb je nodig, wat is de ideale positie voor maximale opbrengst en welk type zonnepanelen past het beste bij jouw behoeften? En dan hebben we het nog niet eens gehad over zelfvoorzienende huizen waar zonnepanelen worden gecombineerd met warmtepompen. Dit zijn allemaal vragen die beantwoord moeten worden om het maximale rendement uit jouw investering in zonnepanelen te halen.

Opbrengst van Zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt gemeten in kilowattuur per uur (kWh). Dit staat voor de elektrische energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Daarnaast kies je voor een paneel met een bepaald watt-piekvermogen (Wp), wat het vermogen van de panelen vertegenwoordigt. In Nederland staat 1 watt-piek gelijk aan ongeveer 0,85 kWh per jaar. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp hebt, genereren deze ongeveer 213 kWh per jaar. Voor een huishouden van twee personen dat jaarlijks ongeveer 3.300 kWh verbruikt, moet je minstens 4.000 Wp aan zonnepanelen hebben, wat overeenkomt met ongeveer 15 panelen, afhankelijk van het type en de afmetingen. De kosten voor zonnepanelen variëren per leverancier, maar over het algemeen verdien je de investering in moderne zonnepanelen binnen 6 tot 8 jaar terug. Houd er rekening mee dat zonnepanelen na verloop van tijd onderhoud vereisen, inclusief het vervangen van onderdelen.

Kosten van Zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen variëren en bestaan uit verschillende componenten. Er zijn drie hoofdtypen zonnepanelen op basis van materiaal: monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Monokristallijn biedt het hoogste rendement, maar is ook duurder in aanschaf. Polykristallijn wint qua rendement terrein ten opzichte van monokristallijn, terwijl de aanschafprijs momenteel lager ligt. Dunne film zonnepanelen zijn wat verouderd en genereren minder rendement, maar zijn wel het meest betaalbaar.

Bij zonnepanelen zorgt een omvormer ervoor dat de opgewekte stroom wordt omgezet in bruikbare energie voor huishoudelijk gebruik. De kosten van een omvormer zijn vaak inbegrepen in de totale prijs van de zonnepanelen, afhankelijk van de leverancier. Als je echter een afzonderlijke omvormer moet aanschaffen, moet je rekening houden met kosten tussen €1.000 en €1.750, afhankelijk van het maximale vermogen en of de omvormer geschikt is voor binnen- of buitengebruik. Omvormers hebben een levensduur van 7 tot mogelijk 20 jaar voordat ze moeten worden vervangen.

Aantal Zonnepanelen Nodig

Tot slot rijst de vraag hoeveel zonnepanelen je wilt installeren en wat de installatiekosten zijn. Het is niet altijd noodzakelijk om alle benodigde stroom met zonnepanelen op te wekken, maar dit zou wel ideaal zijn, vooral in combinatie met een warmtepomp. Jouw energieleverancier kan je helpen bij het bepalen van jouw jaarlijkse energieverbruik en je adviseren over het aantal benodigde zonnepanelen. De installatiekosten voor zonnepanelen bedragen doorgaans ongeveer 20% van de totale kosten van de panelen zelf.

Wachttijd voor Zonnepanelen

Als je op dit moment zonnepanelen wilt laten installeren, moet je rekening houden met aanzienlijke wachttijden. Momenteel zijn installateurs vaak maanden tot zelfs een half jaar volgeboekt voor zonnepaneelinstallaties. De enorme vraag naar zonnepanelen is gestegen vanwege de stijgende gasprijzen en de wens om huizen te verduurzamen. Bovendien is er momenteel een tekort aan bouwmaterialen, zoals bekabeling en meterkastcomponenten, en zijn er wereldwijd tekorten aan omvormers als gevolg van een chiptekort. Deze problemen worden naar verwachting nog het hele jaar voortgezet.

Als je op zoek bent naar een beschikbare zonnepaneelinstallateur, dan kunnen professionals bij MyGo je adviseren over de mogelijkheden die bij jouw situatie passen. Je kunt eenvoudig via de MyGo matchmaker een geschikte en beschikbare zonnepaneelinstallateur bij jou in de buurt vinden. Als je liever belt, staan de medewerkers van het MyGo servicecenter je graag te woord via 085 106 1600.

 

De eerste publicatie van deze blog was op 16-8-2022 en is geüpdatet op 03-10-2023.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!