Direct hulp
Terug naar blog
Zonnepanelen: Kosten, rendement en voordelen

Zonnepanelen: Kosten, rendement en voordelen

16 aug. '22 Door MyGo redactie

‘’Zonnepanelen kopen, dát is een investering die u terug gaat verdienen!''. Een uitspraak die je waarschijnlijk al eens voorbij hebt zien komen. Waar zonnepanelen zich enkele jaren geleden nog in een niche markt bevonden, momenteel is het een booming markt waarin veel keuze in kwaliteit en kwantiteit bestaat. Tegenwoordig is daglicht al voldoende om energie op te wekken. Hoewel je met zonlicht natuurlijk nog altijd het hoogste rendement behaalt! Voor jezelf is het belangrijk om bij de aankoop van zonnepanelen de juiste keuzes te maken; hoeveel panelen wil je aanschaffen, wat is de beste positie van de panelen voor de hoogste opbrengst en welk type zonnepanelen wil je? En dan hebben we het nog niet eens gehad over zelfvoorzienende huizen waarbij de zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp worden aangeschaft. Het zijn allemaal vragen die een antwoord verlangen. Onder welke omstandigheid haal ik het hoogste rendement uit mijn investering in zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen rendement

Het rendement van zonnepanelen wordt berekend in kWh, ofwel kilowattuur/kilowatt per hour. Dit staat voor de hoeveelheid elektrische energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Daarnaast kies je voor een paneel met een vooraf bepaalde Wattpiek (Wp), wat staat voor het vermogen van de panelen. In Nederland staat 1 Wattpiek voor een opbrengst van 0,85kWh. Bij een Wattpiek van 250 is dit rond de 213kWh per jaar. In verhouding; een huishouden van 2 personen verbruikt jaarlijks circa 3.300kWh. Je dient dan tenminste 4.000Wp op te wekken uit de zonnepanelen, waarvoor circa 15 zonnepanelen nodig zijn, uiteraard afhankelijk van het type en de afmetingen. De prijs die je betaalt voor de zonnepanelen verschilt per leverancier. Maar gemiddeld genomen heb je de investering in moderne zonnepanelen na 6 tot 8 jaar rendabel. Let er overigens wel op dat zonnepanelen na een bepaald aantal jaren aan onderhoud toe zijn, waarbij onderdelen vervangen dienen te worden.

Zonnepanelen kopen kosten

De kosten van zonnepanelen verschillen. Deze is opgebouwd uit diverse onderdelen. Wat betreft het materiaal bestaan drie typen zonnepanelen: Monokristal, polykristal en dunne film zonnepanelen. Monokristal heeft van de drie het hoogste rendement, maar deze is ook het meest kostbaar in de aanschaf. Polykristal is qua rendement aan het inlopen op monokristal, terwijl de aanschafprijs op dit moment nog behoorlijk lager ligt. De dunne film zonnepanelen zijn enigszins verouderd en zorgen voor minder rendement. Daarentegen zijn deze het voordeligst in de aanschaf. 

Bij zonnepanelen zorgt een omvormer ervoor dat de stroom omgezet wordt naar energie voor het huishouden. Afhankelijk van de leverancier worden de kosten voor een omvormer vaak al meegenomen in de totaalprijs van de zonnepanelen. Bij de aanschaf van een losse omvormer dien je rekening te houden met een kostprijs tussen de 1.000 en 1.750 euro. Dit is afhankelijk van het maximale vermogen en of de omvormer voor binnen of buiten geschikt is. Omvormers hebben een levensverwachting van 7 tot mogelijk 20 jaar, voordat deze aan vervanging toe zijn. 

In de volgende situatie renderen je zonnepanelen op piekvermogen: Lichtinval van 1.000 Watt per m2, zon die loodrecht op het paneel staat en een temperatuur van 25 graden.

Zonnepanelen kopen: hoeveel?

Tot slot is het nog de vraag hoeveel zonnepanelen je wilt aanschaffen en wat een bedrijf rekent voor de installatie van de panelen op het dak. Je hoeft niet per definitie alle benodigde stroom op te wekken uit de zonnepanelen. Maar dit zou natuurlijk wel mooi zijn en zeker in combinatie met een warmtepomp is het aan te raden. De energieleverancier kan je meer vertellen over de energie die je jaarlijks verbruikt, een toekomstbeeld schetsen en de mogelijkheid geven zelf te bepalen hoeveel zonnepanelen je denkt nodig te hebben. De installatie van de zonnepanelen zal vermoedelijk een goede 20% bedragen van de uiteindelijke totaalprijs op de aanschaf van de panelen. 

Wachttijd zonnepanelen

Als je op dit moment zonnepanelen wilt laten installeren dan zal je rekening moeten houden met een flinke wachttijd. Momenteel moet je maanden tot soms wel een half jaar wachten als je zonnepanelen op je dak wilt laten leggen. Installateurs kunnen niet voldoen aan de enorm gestegen vraag naar zonnepanelen. De gestegen gasprijs stuwt de vraag naar producten om het huis te verduurzamen. Daarnaast is er op dit moment een tekort aan materialen, zoals constructiekabels en meterkastcomponenten. Ook zijn er weinig omvormers beschikbaar vanwege het wereldwijde chiptekort. Er wordt verwacht dat deze problemen zeker nog het hele jaar aanhouden. 

Ben je op zoek naar een zonnepanelen installateur die beschikbaar is? De installateurs hebben de nodige kennis over de mogelijkheden die passen bij jouw situatie. Bij MyGo kunnen zonnepanelen installateurs zelf op ieder moment aangeven of zij beschikbaar zijn voor het aannemen van klussen. Een win-winsituatie voor beide kanten dus! Via de MyGo matchmaker vind je eenvoudig een geschikte en beschikbare zonnepanelen installateur in jouw buurt. Als je liever belt staan de medewerkers van het MyGo servicecenter je graag te woord via 085 106 1600.