Terug naar tips
Zelf buiten elektriciteit aanleggen

Zelf buiten elektriciteit aanleggen

Hoe kun je de aanleg van elektriciteit buiten in je tuin het beste aanpakken? Er zijn hierbij verschillende dingen waar je op moet letten. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de veiligheid, en daarom kun je in dit artikel informatie vinden over hoe je zo veilig mogelijk kunt werken. Als je liever niet zelf de elektriciteit buiten aanlegt, dan kun je een deskundige elektricien inhuren. Verderop in het artikel wordt uitgelegd hoe je dat het beste kunt doen en wat de prijzen van het inhuren van een elektricien zijn.

Tips om veilig elektriciteit in je tuin aan te leggen

Je kunt verschillende dingen doen om ervoor te zorgen dat je de aanleg van elektriciteit buiten zo veilig mogelijk aanpakt:

  • De spanning eraf halen. Ten eerste is het van groot belang dat je eerst de spanning van de relevante groep afhaalt. Dit kun je doen in de meterkast. Bij moderne meterkasten kun je dit doen door de handel op de relevante zekering uit te zetten. Bij oudere meterkasten zijn er nog geen zekeringen, dus moet je de hele stop verwijderen.
  • Controleren of de spanning er echt af is. Ten tweede is het belangrijk dat je controleert of de elektriciteit wel echt uitstaat. Om dit zeker te weten, kun je het beste een spanningzoeker gebruiken. Dit is een goedkoop hulpmiddel dat door iedereen gebruikt kan worden.
  • De grondkabel goed afsluiten. Ten derde is het essentieel dat je de grondkabel, die van de lasdoos naar de kabeldoos loopt, goed afsluit, bij voorkeur met een wartel met rubberring. Zo kan er geen vocht bij je elektriciteitsleidingen komen; dit zou namelijk kortsluiting kunnen veroorzaken.
  • De grondkabel ver genoeg onder de grond plaatsen. Als laatste is het verstandig om de grondkabel ten minste 50 centimeter onder de grond te plaatsen, zodat deze niet per ongeluk kan worden verschoven.

Buiten elektriciteit aanleggen: hoe begin je?

Als je zelf buiten elektriciteit wilt gaan aanleggen, dan begin je over het algemeen met het aanschaffen van een centrale kabeldoos. Deze kabeldoos haalt stroom uit een lasdoos die binnenstaat, zodat deze stroom buiten gebruikt kan worden. Je kunt de kabeldoos het beste ergens aan de rand van de buitenmuur plaatsen, vlak boven de buis waar de elektriciteit uit komt. Daarna is het essentieel dat je de hierboven genoemde veiligheidsmaatregelen neemt om de grondkabel af te sluiten. Vervolgens kun je vanuit de centrale kabeldoos de elektriciteit naar de rest van de tuin uitbouwen met behulp van kabels. Deze kun je vanuit de centrale kabeldoos naar je toekomstige stroompunten leggen. Zorg ervoor dat je wat kabel overhoudt bij de aansluitpunten, deze heb je later nodig bij het creëren van de aansluiting.

Veilig een goede aansluiting creëren

Voor de aanleg van elektriciteit buiten in je tuin is het alleen mogelijk om met schakelaars en stopcontacten te werken die speciaal voor buiten elektriciteit zijn gemaakt. Dit soort stopcontacten zijn namelijk spatwaterdicht. Deze stopcontacten kun je verbinden met de kabeldoos door middel van installatiekabels, oftewel XMvK-kabels. Deze kabels moet je, in tegenstelling tot de grondkabel, juist wel boven de grond gebruiken, zodat je ze goed kunt zien en er dus niet per ongeluk in kunt scheppen. Over het algemeen raden specialisten het aan om je buiten elektriciteit te laten aanleggen door een professionele elektricien. Dit komt omdat er vele verschillende soorten schakelingen zijn, waardoor er veel mis kan gaan bij het kiezen en aanleggen van de juiste kabels, stopcontacten, schakelaars, en kabeldozen.

Een professionele elektricien inhuren

Als je de aanleg van je elektriciteit buiten wilt laten opknappen door een professional, dan kun je bij Mygo een elektricien inhuren. Een elektricien kan vele werkzaamheden voor je uitvoeren, zoals het aanleggen van bedrading, het plaatsen van stopcontacten, en het aanbrengen van verlichting. Ook weten ze hoe ze het beste een stroomstoring kunnen oplossen en wat ze moeten doen wanneer er een groepenkast is uitgevallen. Het voordeel van het inhuren van een elektricien is dat hij of zij veel kennis over het vak heeft en over veel ervaring beschikt. Daarom weet je zeker dat de klus veilig en zorgvuldig wordt gedaan en dat er dus niets mis kan gaan.

Prijzen van een elektricien

De kosten van een elektricien kunnen nogal uiteenlopen, omdat sommige klussen nu eenmaal lastiger zijn en dus langer duren dan andere. Bij Mygo kun je snel en gemakkelijk een gecertificeerde elektricien vinden voor de aanleg van je elektriciteit buiten. Dit zal gemiddeld zo tussen de 45 en de 70 euro per uur kosten. De totale prijs van de aanleg van elektriciteit buiten is dus afhankelijk van hoelang de elektricien met de klus bezig is. Het aanleggen van elektriciteit in een tuinhuis kan bijvoorbeeld rond de 450 euro kosten. Het aanleggen van tuinverlichting kost meestal zo tussen de 200 en de 500 euro. Daarom is het verstandig om van tevoren een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten van de aanleg van je elektriciteit buiten.

 

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Meest gelezen

Image

Een bevroren waterleiding verhelpen

CV ketel of warmtepomp

CV ketel of warmtepomp

Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!