Terug naar tips
Subsidie op zonnepanelen

Subsidie op zonnepanelen

Zonnepanelen subsidie is erg interessant voor particulieren. Ben je van plan zonnepanelen te nemen óf heb je al zonnepanelen op het dak liggen, dan is er op het gebied van subsidies veel mogelijk. Steeds vaker zien we particuliere woningen of complete (nieuwe) woonwijken waar de daken zijn voorzien van zonnepanelen. Een duurzame investering voor jezelf én je draagt tegelijk bij aan een duurzame wereld.

Overstappen op zonnepanelen noemen we bij uitstek ook een investering in de toekomst, want de aanschafwaarde is behoorlijk. Om die transitie naar zonnepanelen een stukje makkelijker te maken voor een grotere groep mensen bestaan er speciale subsidies. Deze subsidies kunnen centraal vanuit de Nederlandse overheid zijn geregeld, maar afzonderlijke gemeenten maken ook graag geld vrij voor subsidies aan duurzame initiatieven zoals zonnepanelen bij particulieren en bedrijven. Vrijblijvend informatie aanvragen is natuurlijk altijd mogelijk.

Zonnepanelen subsidie aanvragen

Momenteel is er voor particulieren geen landelijke subsidieregeling op de aanschaf van zonnepanelen. Er is wel een interessante regeling gericht op de teruggave van BTW voor particulieren. Binnen deze regeling krijg je de volledige BTW op aanschaf van de zonnepanelen terug. Je wordt door de overheid aangemerkt als ondernemer, omdat stroom wordt geleverd aan het net. Het enige dat je hoeft te doen is jezelf eenmalig aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst, hetgeen tegenwoordig eenvoudig en snel te doen is op een digitaal formulier. De BTW is 21% op materiaal en installatie; dit bedrag hoef  je binnen de regeling niet langer te betalen. Hierdoor betaal je enkel BTW over de opgewekte stroom, maar dit is een relatief laag bedrag per jaar. 

Vergelijk je dit met lokale subsidies die gemeenten aanbieden aan inwoners, dan is deze landelijke regeling doorgaans nog altijd erg aantrekkelijk. Veel mensen hebben daarnaast echter onvoldoende kennis over wat hun gemeente doet met betrekking tot subsidies op de aanschaf van zonnepanelen. Met het oog op de recente gemeenteraadsverkiezingen is er mogelijk meer ruimte gekomen voor duurzame initiatieven in uw gemeente. Informatie aanvragen over de mogelijkheden kan daarom zeker lonen! 

Zonnepanelen subsidie voor bedrijven

Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven profiteren van uiteenlopende subsidies betreffende de aanschaf van zonnepanelen. De bekendste voorbeelden van dergelijke subsidies zijn:

  • Kleinschaligheidsaftrek (KIA): Investeringen in bedrijfsmiddelen
  • Afschrijving op milieu-investeringen (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): Afschrijving op de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen 
  • Verhoging energie-investeringsaftrek (EIA): Investering 'bedrijf' in duurzame energie  

Zonnepanelen subsidie voorwaarden

Binnen het huidige stelsel is het aanvragen van subsidie op zonnepanelen erg eenvoudig. Ten eerste dien je jezelf aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst, dit met het oog op de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Onder het mom ‘makkelijker kunnen we het niet maken’ heeft de Belastingdienst een kort en handig formulier online gezet om jezelf direct aan te melden. De Belastingdienst zal je binnen enkele dagen een bevestiging geven van de inschrijving. Vervolgens kunt je de zonnepanelen aanschaffen. Zorg ervoor dat je belastingteruggave aanvraagt over het totaalbedrag(!) van de aanschaf in plaats van in termijnen. Afhankelijk van de capaciteit van de zonnepanelen betaal je tussen de 20 en 200 euro per jaar aan Forfait. 


Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Meest gelezen

Dakgoot zelf vervangen in 8 stappen

Dakgoot zelf vervangen in 8 stappen

CV ketel of warmtepomp

CV ketel of warmtepomp

Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!