De kozijnen en deuren, maar ook buitenmuren en gevel van jouw woning zijn regelmatig aan een nieuwe lik verf toe. Op die manier worden deze namelijk beschermd tegen allerlei weersomstandigheden.
Bij het buitenschilderen wordt vaak gebruik gemaakt van twee soorten verfsystemen; het hoogglanssysteem of het halfglanssysteem. Hoogglansverf zorgt voor een langdurige mooie glans en is erg duurzaam. Ook hecht vuil zich niet erg gemakkelijk aan deze verflaag. Halfglansverf daarentegen is redelijk gevoelig voor oneffenheden, stof en zand. Voordeel is dat halfglansverf vochtregulerend werkt en het geen afsluitende laag op het houtwerk vormt waardoor het langer gezond blijft. De halfglansverf geeft een minder glanzend effect, maar daar staat tegenover dat je dit systeem met slechts 1 pot aan kunt brengen; dus het gronden en aflakken kan met dezelfde bus verf. Ook heb je aan één laag vaak al genoeg om de oppervlaktes er weer als nieuw uit te laten zien.
Oppervlakte reinigen
Ten eerste zal het oppervlakte dat je wilt schilderen grondig gereinigd moeten worden. Met een kleine hoeveelheid allesreiniger in warm water en een schuurspons reinig en ontvet je het gehele oppervlakte. Zodra alles schoon en opgedroogd is, kunnen de loszittende verflagen afgebrand worden met een krabber en een föhn of een heteluchtpistool. Let er hierbij op dat je de houtnerf volgt, anders kun je de textuur van het hout beschadigen. Oneffenheden die achterblijven kunnen weggeschuurd worden, anders ontstaan er lelijke plekken in het eindresultaat. Ook de kitranden en onderlatten die zich om het oppervlakte bevinden zijn belangrijk om mee te nemen in het schilderwerk. Nieuw schilderwerk op kitvoegen die los zitten of onderlatten die niet meer deugen geeft een onverzorgd eindresultaat. Vervang deze dus direct zodat zij meegenomen kunnen worden in het schilderproces.
Grondverf aanbrengen
Kaal hout kan het beste worden voorgegrond met een witte of grijze grondverf, afhankelijk van de uiteindelijke kleur. Vervolgens is het nodig kleine naden en gaten weg te werken met plamuur. Zodra de plamuur gedroogd is ga je hier nog lichtjes over heen met schuurpapier om de oneffen eruit te halen. Daarna ga je met grondverf over de geplamuurde gedeelten. Vervolgens kun je de gehele oppervlakte overgronden zodat er uiteindelijk drie verflagen op het hout komen te liggen. Hierna kun je alles overgronden met een volle laag in kleur. Daarna breng je onverdund een aflakkende laag aan.
Kitranden terugplaatsen
Wanneer je kitranden hebt verwijderd voor het schilderen is het verstandig deze opnieuw te plaatsen wanneer de afschilderverf droog is. Kit hecht namelijk niet aan de verf, dus door pas te kitten na het afschilderen voorkom je dat naden open gaan staan.
Afronding en onderhoud
Nadat ook de kitranden zijn vervangen is je buitenschilderwerk voltooid. Hierna is het van belang af en toe een onderhoudsbeurt te plegen om het mooi te houden. Na het lezen van deze tips kun je direct aan de slag.
Wil je het toch liever uitbesteden? Neem dan contact op met een schilder van Mygo.