Terug naar tips
Dakisolatie: bekijk de mogelijkheden

Dakisolatie: bekijk de mogelijkheden

Wist je dat dakisolatie te de meest rendabele vormen van isolatie van jouw woning behoort? Een goede Isolatie van de woning kent diverse voordelen. Isolatie maakt een woning aanmerkelijk energiezuiniger, zorgt voor een aantrekkelijk wooncomfort (minder tocht en vocht) én verhoogt de waarde van de woning. Wil je een woning isoleren, dan heb je daarvoor verschillende mogelijkheden, waarvan dakisolatie er één is. Je zou het wellicht niet denken, maar ook bij bestaande daken die tot tientallen jaren oud zijn is het nog mogelijk om isolatie te plaatsen. Hoe die isolatie vorm krijgt is onder meer afhankelijk van het type dak en de huidige of gewenste dakbedekking. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. 

Dakisolatie hellend dak - binnenzijde

Dakisolatie van een hellend dak aan de binnenzijde van het huis is veelvoorkomend. Men noemt dit ‘koud dak isolatie’. Er wordt in zo'n geval isolerend materiaal tussen het dak en de afwerking aan de binnenzijde geplaatst. Voorbeelden van isolatiemateriaal aan de binnenzijde zijn bijvoorbeeld isolatieplaten- of dekens afgewerkt met gipsplaten. Polyurethaan (PUR) is eveneens bekend wanneer de isolatie tegen het dakbeschot wordt gespoten.

Steenwol tot slot heeft een hoge thermische waarde, ofwel warmteweerstand. Mocht er vanaf het dak toch nog vocht naar binnen trekken, dan zorgt dakisolatie aan de binnenzijde ervoor dat de kans op vochtplekken op muren of het plafond minimaal is. Het is één van de belangrijkste overwegingen bij de keuze voor dakisolatie aan de binnenzijde.

Dakisolatie hellend dak - buitenzijde

Dakisolatie aan de buitenzijde is tegenwoordig steeds gebruikelijker. Men noemt een dak met dit type isolatie ook wel een Sarkingdak. Een belangrijk voordeel van dakisolatie aan de buitenzijde is dat de buitenzijde van een woning extra goed bestand is tegen externe weersomstandigheden ten opzichte van isolatie aan de binnenkant. Daarnaast is dakisolatie aan de buitenzijde snel te realiseren en makkelijk toegankelijk voor een dakdekker. Additioneel heb je bij deze vorm van dakisolatie weinig overlast van de werkzaamheden én je bent binnen geen extra ruimte kwijt aan de dakisolatie. Let goed overigens goed op de Rd-isolatiewaarde die op minstens 3,5m2K/W moet liggen bij dakisolatie aan de buitenzijde. 

Dakisolatie plat dak

Net als bij dakisolatie van hellende daken kent een plat dak ‘warme’ en ‘koude’ vormen van isolatie. Bij een koud plat dak wordt de isolatie langs de binnenzijde van de woning gelegd. Hierdoor wordt de draagconstructie van het dak, inclusief de water afwerende laag, niet verwarmd door het klimaat in huis. Deze vorm van isoleren is bekend en vaak gebruikt, maar kent voor platte daken ook nadelen. Het zorgt namelijk voor temperatuurschommelingen en dat kan leiden tot het uitzetten of inkrimpen van het dak. Dit betekent op zijn beurt weer een mogelijkheid op scheurtjes of aantasting van het dakoppervlak. Vooral platte daken met bijvoorbeeld PVC of bitumen zijn hier gevoelig voor. 

Daksiolatie warm dak

Warme dakisolatie voor plat dak gebeurt door middel van XPS- of PIR-platen. Hierbij wordt de draagconstructie wel geïsoleerd. Roofing of EPDM zorgt voor een water afwerende laag en dat werkt beter tegen mogelijke scheuren in het dakoppervlak. Deze vorm van isolatie heeft als bijkomend voordeel dat warmte overdag wordt opgeslagen door het isolatiemateriaal waardoor het binnen koel blijft, terwijl ’s avonds de vastgehouden warmte wordt afgegeven aan de binnenzijde van de woning, waardoor deze minder snel afkoelt. 

Dakisolatie dakkapel

Veel mensen vergeten bij de keuze voor dakisolatie in eerste instantie de dakkapel, maar dit element vormt een belangrijke factor bij een totaaloplossing isolatie. Met name verouderde dakkapellen hebben een lage isolatiewaarde, waarbij isolatiemateriaal zowel aan de binnen- als buitenzijde kan worden geplaatst. Dit gebeurt over het algemeen met dezelfde materialen als hierboven al benoemd. Een kunststof dakkapel wordt vaker in één stuk geproduceerd, waardoor belangrijke isolatiewaarden al zijn inbegrepen.

Aanbieders van dakisolatie

Ben je geïnteresseerd in dakisolatie en wil je graag voor de juiste prijs het comfort en plezier van isolatie ervaren? Bij Mygo vergelijk je eenvoudig en snel dakdekkers uit jouw regio. Zo kan je offertes vergelijken of direct een dakdekker benaderen voor meer informatie of een afspraak.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Meest gelezen

Zelf een lekkende kraan repareren

Zelf een lekkende kraan repareren

Image

Wasmachine schoonmaken

Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!