Een boomstronk kun je het beste snel verwijderen. Als je de stronk laat zitten, kunnen er namelijk nieuwe scheuten groeien. Bovendien vormt de boomstronk een obstakel als je nieuwe riolering, tuinverlichting of een nieuw terras wilt aanleggen. Je kunt natuurlijk altijd een hovenier inschakelen via MyGo om een boomstronk te verwijderen, maar er zijn ook genoeg stappen die je zelf kunt ondernemen. De meest basale methode is om de boomstronk uit te graven. Dit is zwaar werk en het wordt aangeraden om het met meerdere mensen te doen. Blijf scheppen tot de boomstronk grotendeels bloot ligt. Hak dan de verschillende wortels los en til de stronk samen uit het gat. Wat betreft zware apparatuur is een zware hakbijl hier zeker gewenst.
Boomstronk verwijderen zout
Je hebt het waarschijnlijk weleens gezien: de boom is net gekapt, maar uit de stronk groeien toch nog nieuwe scheuten. Als je dit wilt voorkomen kun je de stronk met een zoutoplossing behandelen. Dit is een effectieve maar wel tijdsintensieve oplossing. Je begint met het boren van gaten in de stam. Deze gaten moeten minstens 20 centimeter diep zijn, en het liefst langer. Op die manier kan de zoutoplossing ook in de wortels onder de stronk trekken. Het zout dat je gebruikt is echter geen normaal keukenzout. Dat kan schadelijk zijn voor de omgeving. Je kunt het beste epsom- of steenzout gebruiken. Je vult hiermee de gaten, sluit deze af met kaarswas, en bedekt de stronk met een plastic doek. Hierdoor kan de stronk geen zon en regen meer opnemen. Na 6 maanden zou de stronk dermate verrot moeten zijn dat je hem eenvoudig kunt verwijderen.
Boomstronk verwijderen chemisch
Op fora vind je ook weleens oplossingen over het chemisch verwijderen van boomstronken. In de praktijk wordt dat door hoveniers echter sterk afgeraden. Ten eerste kunnen de chemicaliën ook de rest van uw tuin aantasten, ten tweede zijn er andere, effectievere methoden om een boomstronk te verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een stobbenfrees inhuren waarmee je de boomstronken en boomwortels eenvoudig kunt verpulveren. De stobbenfrees biedt bovendien een directe oplossing waar je geen weken of maanden op hoeft te wachten.
Boomstronk verwijderen roundup
Roundup, ook bekend onder zijn wetenschappelijke naam ‘’glyfosaat’’, is in de jaren 70’ door het biotechnische bedrijf Monsanto op de markt gebracht. Roundup is zowel bekend als berucht door zijn bestrijdende kwaliteiten en wordt ook tegenwoordig nog veel gebruikt. Het nadeel van roundup bij het verwijderen van een boomstronk is echter de beperkte snelheid. Net als bij de zoutoplossing zal het hier enige tijd duren voordat de stronk werkelijk afsterft. Als je in de zomer flink aan de tuin wilt gaan werken en de boomstronk vormt daarbij een obstakel, wil je natuurlijk een snelle oplossing. Ook hier kan een freesmachine meestal uitkomst bieden. Het is bij de stobbenfrees vooral belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Op die manier lopen eventuele planten rondom de stronk geen schade op.