Terug naar diensten
Boomstronk frezen

Boomstronk frezen

Na het kappen van een boom blijf je vrijwel altijd zitten met een boomstronk. Deze boomstronk kan onderdeel worden van je tuindecoratie. Je kunt hem bijvoorbeeld omtoveren tot een tuintafeltje of een stoel. Zo’n boomstronk kan echter ook een enorme sta-in-de-weg zijn. In dat geval wil je er waarschijnlijk maar al te graag van af.

Methodes boomstronk verwijderen

Voor het verwijderen van een boomstronk zijn meerdere methodes. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Boomstronk frezen
  • Boomstronk chemisch verwijderen
  • Boomstronk wegbranden
  • Boomstronk wegzagen
  • Boomstronk uittrekken
  • Boomstronk verwijderen met zout

Deze pagina gaat alleen over de boomstronk frezen. De andere methodes staan hier uitgelegd.

Waarom frezen?

Een boomstronk frezen is de meest gebruikte methode voor het verwijderen van een boomstronk. Door een sterk wortelkanaal dat meters diep kan rijken is een boomstronk vrij lastig om te verwijderen. Het uitgraven van alle wortels neemt veel ruimte in beslag en is daarmee een aanslag op je tuin. Met frezen heb je relatief weinig schade aan je tuin, bovendien is het een goedkope en effectieve methode om je boomstronk te verwijderen.

Een hovenier kan jou advies geven over de methode die het beste past bij jouw situatie. Ook kan hij helpen met het verwijderen van de boomstronk. Vind snel een hovenier bij jouw in de buurt met de MyGo matchmaker, of bel 085 432 00 32 om telefonisch te worden geholpen.

Boomstronk wordt verpulvert met stobbenfrees

Afbeelding 1: Een boomstronk wordt met gemak verpulverd met een stobbenfrees

Hoe werkt frezen?

Bij de frees-methode wordt er gebruik gemaakt van een stobbenfrees. Dit is een speciale machine die je langs en over de boomstronk laat gaan. Door de enorme kracht achter een freesmachine verpulvert de boomstronk, en daarmee het centrum van de wortels. De diepere wortels kunnen vervolgens gewoon in de grond blijven zitten, deze zullen vanzelf vergaan. Als je de restanten van je boom dus met zo min mogelijk moeite wilt verwijderen, moet je je boomstronk frezen. Stobbenfresen zijn er in de kleine uitvoering, die je als een soort grasmaaier kunt duwen, of de grote uitvoering in de vorm van een wagentje.

Hoe moet ik mij voorbereiden?

Als voorbereiding op het frezen is het handig om te weten wat de afmetingen van de stronk zijn. Door rekening te houden met de afmetingen kan je de beste frees uitzoeken voor jouw situatie en beperk je de kans op onbedoelde schade aan je tuin. Verder is het verstandig om te zorgen dat de ruimte om de boomstronk heen leeg is. Zo ervaar jij of de professional geen hinder tijdens het werken.

Hoe diep moet de boomstronk worden verwijderd?

De meeste freesmachines kunnen boomwortels tot wel 50 cm diep verpulveren. Alle boomwortels die dieper zitten dan dit zijn meestal geen hinder meer voor normale tuinactiviteiten. Mocht je nou bijvoorbeeld een zwembad willen aanleggen of een nieuwe boom terug willen planten, dan kan het handig zijn de wortels alsnog uit te graven.

Door de enorme kracht van een stobbenfrees kiezen veel mensen ervoor dit door een hovenier te laten doen. Wil jij de hulp van een professional? Met de MyGo matchmaker vind je de beste hoveniers uit jouw regio. Heb je spoed of wordt je liever telefonisch geholpen? Dat kan, bel onze klantenservice op 085 432 00 32 en wij gaan samen met jou op zoek naar de juiste vakman.

Dunne boomstronk klaar om verwijderd te worden

Afbeelding 2: Een dunne boomstronk, klaar om verwijderd te worden

Wat kost een boomstronk frezen?

Het zelf huren van een stobbenfrees kost gemiddeld 90 euro per dag. Je kunt soms goedkoper uit zijn als je een hovenier inschakelt om je boomstronk te frezen. Een boomstronk frezen bij een hovenier kost gemiddeld namelijk zo’n 50 tot 100 euro. Wil je meer weten over de kosten van frezen? Bekijk dan dit kostenoverzicht.

Schakel hulp in bij MyGo

Heb je hulp of advies nodig van een professional? Bij MyGo vind je de beste hoveniers uit jouw regio op één plek. Met de matchmaker vergelijk je gemakkelijk aanbevolen vakmannen voor jouw klus. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan of plan direct een datum. Heb je spoed of wil je liever telefonisch worden geholpen? Onze klantenservice staat voor je klaar. Bel 085 432 00 32 en wij helpen je met het vinden van de juiste vakman voor jouw klus.