Terug naar blog
10 tips voor een duurzame tuin

10 tips voor een duurzame tuin

20 jun. '22 Door MyGo redactie

Duurzaamheid en duurzaam leven is helemaal van deze tijd. Je ziet een duurzame levensstijl al bij het minderen van afval of minder vlees eten, maar sta je wel eens stil bij het verduurzamen van je tuin? Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. 

Wat is een duurzame tuin?

De verandering van het klimaat en vermindering van biodiversiteit zijn actuele problemen. In grote steden zijn veel mensen maar weinig groen. Door je voor- of achtertuin te verduurzamen, kun je zelf een steentje bijdragen aan een groenere wereld.

Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin die niet elk jaar op de schop hoeft. Er is veel ruimte voor dierenleven: vogels, hommels, bijen, vlinders en nog veel meer.  Biodiversiteit gaat om de verscheidenheid aan dieren, planten en genen. Het zorgt door de interactie met omgevingsfactoren voor ecosystemen waarin wij als mens kunnen leven.

Heb je hulp nodig om te beginnen met een duurzame tuin aanleggen? Bij MyGo vind je gemakkelijk lokale hoveniers die geschikt zijn voor jouw klus.

Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin duurzamer en milieuvriendelijker wordt ingericht? We hebben 10 leuke en makkelijke tips voor je:

  1. Een tuinplan 
  2. Begin een moestuin 
  3. Tuinaccessoires een tweede leven geven
  4. Een compostplek 
  5. Koop een regenton
  6. Verleid insecten tot een bezoekje in je tuin
  7. Schoffel niet te vaak
  8. Verlichting
  9. Bestrating en paden
  10. Ga voor groen

10 tips voor een duurzame tuin

1. Maak een duurzaam tuinplan

Wanneer je begint met herinrichten van je tuin, start je met een tuinplan. In een tuinplan maak je een inschatting welk materiaal en welke planten je nodig hebt. Je krijgt zicht in hoe je de ruimte in de tuin kan indelen. Je schrijft je wensen op en maakt een plattegrond van de tuin. 

Een hovenier of tuinarchitect kan je hier eventueel bij helpen. In het tuinplan kun je rekening houden met je duurzame wensen en analyseren welke mogelijkheden jouw tuin biedt. 

2. Begin een moestuin om je tuin te verduurzamen

Wanneer je eigen groente kweekt, ben je al duurzaam in de tuin bezig. Met een moestuin hoeven de groenten niet vervoerd te worden. Je bespaart kilometers. Dit scheelt vervuilende stoffen en uitstoot. Daarnaast weet je precies welke groenten wel en niet bespoten zijn, waardoor je geen ongewenste stoffen binnenkrijgt. Je hebt weinig ruimte nodig. Zelfs op je balkon kun je sla, tomaat en komkommer kweken.

3. Tuinaccessoires een tweede leven geven

Heb je ook nog tuinverlichting, hekwerk of nieuwe tuinmeubels nodig? Bedenk dan van welk materiaal het gemaakt is en waar het produceert is. Kijk op Marktplaats of bij een plaatselijke kringloop voor de tuinaccessoires. Tweedehands is vaak duurzamer dan nieuw.

4. Je tuin verduurzamen met een compostplek

Het creëren van je eigen compostplek in de tuin is heel duurzaam. Je hebt hier speciale compostbakken voor. Hiermee bespaar je op afvalkosten, maar ook op bemesting. De compostplek zorgt voor verschillende goede schimmels en bacteriën. Deze zorgen weer voor een gezonde bodemgrond. Je kunt met je eigen etensresten een composthoop voeden. 

Let op welke etensresten je aan de composthoop toevoegt. Gekookte etensresten, brood en kaas trekken bijvoorbeeld ratten aan. Een gespecialiseerde hovenier zou je hierbij kunnen adviseren.

5. Koop een regenton voor je tuinplanten 

Vang regenwater op in een regenton. Op deze manier bespaar je leidingwater wanneer je de planten water gaat geven. De regenton helpt je daarbij met de afvoer van het water van extreme stortbuien. 

6. Verleid insecten tot een bezoekje in je duurzame tuin

Tover je tuin om in een insectenhotel. Creëer een duurzame tuin voor de kleine beestjes door verschillende bloemen en planten te plaatsen. Zo kunnen de insecten zorgen voor bestuiving van bloemen en planten.

Je kunt hierbij denken aan de vlinderstruik om vlinders en wespen aan te trekken, lavendel voor de hommels en monarda voor de libellen. Van de bladeren van de monarda plant kun je zelfs nog verse Earl Grey thee maken.

7. Schoffel niet te vaak

Een duurzame tuin is per definitie niet een opgeruimde tuin. De bodem bestaat uit een ingewikkeld en op elkaar ingespeeld systeem. Schoffelen is niet maandelijks nodig. In de grond leven insecten en worden die voor doorluchting zorgen. Je kunt onkruid ook met een schep of met de hand verwijderen.

Een andere optie is de duurzame, levende bodem mulchen. Dit doe je door een laag compost - van je net gemaakte compostplek - aan te brengen op de grond. Je onderdrukt je onkruid op deze manier. De bodem houdt meer vocht vast waardoor je minder hoeft te sproeien, en de planten zijn meteen gevoed.

8. Vervang je tuinverlichting door duurzame opties

Kies voor ledverlichting voor buiten om je tuin op een duurzame manier te verlichten. Letverlichting verbruikt, in vergelijking tot de gloeilamp, tot wel 85 procent minder energie. 

Een andere duurzame optie is solarverlichting. Deze lampen werken volledig op zonne-energie. Solarverlichting bestaat ook voor tafellampen, tuinspots en hanglampen voor buiten.

9. Bestrating en paden in je duurzame tuin

Tegels in je tuin plaatsen is geen duurzame optie. Regenwater stroomt over de tegels en kan op deze manier niet worden opgenomen door de grond. Je kunt voor waterdoorlatende bestrating kiezen. Zo zakt het regenwater gelijkmatig de grond in. 

Schelpenpaden of paden van boomschors zijn voorbeelden van waterdoorlatende bestrating. Deze zorgen daarbij voor een natuurlijke uitstraling. Wanneer je steviger paden wilt aanleggen, kun je denken aan split of grind. Er bestaan ook waterdoorlatende tegels, ook wel bekend als grasbetontegels. Dit zijn tegels met gaten erin om het regenwater door te laten.

10. Ga voor meer groen in je tuin

Als je een afscheiding in je tuin wilt plaatsen, kun je kiezen voor een houten schutting. Een groene haag is een duurzamere optie om je tuin af te scheiden. Plaats meer gras en planten in plaats van tegels. 

10 tips voor een duurzame tuin

Duurzame tuin aanleggen

Een duurzame tuin aanleggen is een leuk, maar misschien ingewikkeld project. Met het maken van een tuinontwerp kun je inzichtelijk krijgen hoe je tuin eruit komt te zien. De hoveniers van MyGo kunnen je helpen bij het aanleggen van een tuin en het tuinontwerp, maar ook wanneer jij je tuin wil laten verduurzamen.