Terug naar diensten
Tuin aanleggen

Tuin aanleggen

Tuin laten aanleggen

Wil je een nieuwe tuin laten aanleggen door een ervaren hovenier? Bij MyGo vind je gemakkelijk lokale hoveniers die geschikt zijn voor jouw klus. Bovendien beschrijven wij op deze pagina de keuzes, mogelijkheden en kosten van een tuin aanleggen.

Direct een hovenier in de buurt?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat kost een tuin aanleggen?

Een tuin aanleggen kost gemiddeld tussen de 30 en 70 euro per vierkante meter. De totaalprijs voor dus voor een groot deel bepaald door de oppervlakte van je tuin. De kosten kunnen hoger uitvallen wanneer je extra dingen in de tuin wilt zoals een vlonder of bestrating. De gemiddelde prijs voor een tuinontwerp ligt tussen de 200 en 350 euro. Een hovenier werkt vaak met een uurtarief van 30 tot 45 euro per uur.

Benieuwd geworden naar de kosten van het aanleggen van een tuin in jouw eigen situatie? Maak gebruik van de MyGo Matchmaker om direct offertes aan te vragen bij verschillende lokale hoveniers. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan vrijblijvend met 085 106 1600, dan verbindt MyGo je meteen door met een hovenier die het beste past bij jouw situatie en wensen.

Inhoudsopgave

-  Mogelijkheden van tuin aanleggen
-  Gemiddelde kosten tuin aanleggen
-  Voordelen van een tuin laten aanleggen
-  Tuinontwerp maken?
-  Prijsvoorbeelden tuin aanleggen
-  Bespaartips van MyGo
-  Praktische tips van MyGo?
-  MyGo Matchmaker

Tuin Aanleggen

Mogelijkheden van tuin aanleggen

De mogelijkheden bij een tuin aanleggen gaan zo ver als je eigen verbeelding. Het enige wat kan je opties kan beperken is het budget dat je hiervoor beschikbaar wilt stellen en de grootte van de tuin.

Wil jij een eigen buitenterras overdekt met een veranda? En kijk je vanaf je tuinstoel graag uit op een levendige vijver met een fonteintje erin? Wil je je eigen Japanse tuin aanleggen of ga je liever voor een prachtig verlicht pad naar je mooie tuinhuisje of prieel, omringt door kleurrijke flora? Het is allemaal mogelijk.

De tuin aanleggen is een project waarin jij jezelf helemaal kwijt kunt. Van een strakke en minimalistische tuin tot een uitbundig versierde tuin, je kunt alles kiezen wat bij jou past. Met het maken van een tuinontwerp kun je alle mogelijkheden tegen elkaar afwegen, en weet je zeker dat je blij gaat zijn met de nieuwe tuin. Voor meer informatie over tuinontwerpen klik je hierboven op het betreffende kopje of ga je naar https://mygo.nl/tuinontwerp-maken.

Gemiddelde kosten tuin aanleggen

De verschillende werkzaamheden die je door een hovenier kunt laten uitvoeren zie je in de onderstaande tabel. Zo kun je een idee krijgen wat je totale kosten zullen zijn. Let wel op: dit zijn de gemiddelde kosten van een tuin aanleggen, de totaalprijs is dus veelal afhankelijk van jouw wensen.

Tabel 1: Tuin aanleggen; de mogelijkheden en gemiddelde kosten

Werkzaamheid Gemiddelde prijs (incl. btw)
Tuinontwerp € 350 - € 900
Hovenier € 35 - € 55
Gras aanleggen € 4 - € 10 per m2
Bestrating € 50 - € 150 per m2
Houten vlonders € 70 - € 200 per m2
Schutting of sierhekwerk € 60 - € 200 per meter
Beplanting € 7,50 - € 30 per m2
Tuinhuisje / Schuurtje € 200 - € 10.000
Prieel € 1000 - € 6000
Pergola € 800 - € 5000
Verlichting / Elektra € 80 - € 100 per m2
Vijver € 1000 - € 40.000
Blokhut € 800 - € 18.000

Tuin Aanleggen

Voordelen van een tuin laten aanleggen

Een tuin aanleggen kan een hele fijne toevoeging zijn aan een woning, wat vaak veel mogelijkheden met zich meebrengt. Zo kun je een eigen moestuin beginnen of een mooi terras aanleggen waar je heerlijk tot rust kunt komen. Een aantal andere belangrijke voordelen van het hebben van een mooie tuin zijn.

  • Volop genieten. Een professioneel aangelegde tuin zorgt ervoor dat de ruimte optimaal wordt benut.  Zo kun je er volop van genieten; denk aan barbecueën met familie en vrienden of rustig een boek lezen in de zon.
  • Waardevermeerdering woning. Een goed aangelegde tuin zorgt voor een opgeruimd en ordelijk geheel. Zowel aan de voorkant als van de achterkant zal een mooie tuin de woning verfraaien. Hierdoor zal het huis in waarde stijgen.

Direct de best passende hovenier voor een tuin aanleggen?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Naar de Matchmaker

Tuinontwerp maken

Je hebt waarschijnlijk al een idee over hoe je wilt dat je tuin eruit gaat zien. Ga jij voor een bestraatte tuin of wil je liever een mooi groen grasveld? De prijs voor het laten aanleggen van jouw tuin hangt af van je eigen keuzes.

Het is verstandig om te bedenken hoe je je tuin gaat gebruiken. Wil je vooral een tuin waarin je gaat zonnen en zitten of wil je ook actief tuinieren in bijvoorbeeld je eigen moestuin?

Maak een lijst over hoe je denkt je tuin te gaan gebruiken en wat je wel of niet mooi vindt in een tuin. Je kunt dit zelf doen en volledig uitwerken. Voor ideeën omtrent je tuin aanleggen en extra tuin inspiratie kun je ervoor kiezen om een tuinontwerp te maken met een hovenier of tuinarchitect. Zij passen dan hun eigen creativiteit, kennis en ervaring toe om je tuin naar jouw wensen in te richten. Hierbij houden zij rekening met de ruimte, de functionaliteit en hun kennis van flora en fauna om jouw droomtuin aan te leggen.

Tuin Aanleggen

Gras, tegels of vlonders

Kies je voor een grasveld, strakke tegels of wil je liever een houten terras? Gras laten leggen is veruit het goedkoopste voor 4 tot 9 euro per vierkante meter. Voor bestrating of terrastegels betaal je gemiddeld tussen de 50 en 150 euro. Voor een houten terras betaal je gemiddeld tussen de 70 en 200 euro per vierkante meter. Geen zin om wekelijks het gras te maaien? Dan kun je ervoor kiezen om kunstgras te laten aanleggen.

Schutting in tuin

Een schutting in je tuin zorgt voor extra privacy. Hierbij kun je kiezen uit hardhout of geïmpregneerd hout. Hardhout is duurzamer maar ook duurder. De kosten van een schutting liggen tussen de 25 en 110 euro per meter.

Tuinhuisje, prieel of pergola

Wanneer je kiest voor een prieel, tuinhuisje of pergola in je tuin zijn er verschillende mogelijkheden. Een prieel is een ideale plek om onder te zitten en kan gemaakt worden van hout of staal. Een prieel kost gemiddeld tussen de 1.000 en 6.000 euro.

Een tuinhuis kun je gebruiken om spullen als gereedschap of tuinmeubels op te bergen. De kosten voor een tuinhuisje variëren tussen de 200 en 10.000 euro.

Je kunt ook kiezen voor een pergola in je tuin. Vaak is een pergola open aan de bovenkant en kun je deze aan een muur laten bevestigen of vrijstaand in je tuin laten plaatsen. Voor een pergola betaal je tussen de 800 en 5.000 euro.

Tuin Aanleggen

Blokhut

Je kunt er ook voor kiezen om een mooie blokhut met overkapping in je tuin te laten plaatsen. Een blokhut wordt, in tegenstelling tot een tuinhuisje, altijd van hout gemaakt. Ook biedt een blokhut vaak meer ruimte dan een tuinhuisje. Een blokhut is wel prijziger dan een tuinhuis. Een blokhut kost gemiddeld tussen de 8.000 en 18.000 euro.

Vijver

Wil je een vijver laten aanleggen in je tuin? Een vijver kan je zo groot, of zo klein maken als je wilt. De kosten voor een vijver in je tuin lopen daarom erg uiteen. De prijs wordt bepaald door de diepte en omvang van de vijver, het materiaal en de planten.

Voor een kleine natuurvijver met planten betaal je gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 euro. Voor een zwemvijver van 30 vierkante meter betaal je gemiddeld tussen de 30.000 en 40.000 euro.

Extra opties tuin aanleggen

Er zijn nog extra werkzaamheden die de hovenier voor jou kan doen. In de tabel hieronder staan de mogelijkheden en de bijbehorende kosten.

Tabel 2: Extra mogelijkheden bij een tuin aanleggen

Tuin aanleggen werkzaamheden Gemiddelde prijs
Gras afvoeren/ rommel opruimen € 2 - € 6 per 25m2
Klimop begroeiing plaatsen (op schutting, hek of pergola) € 20 - € 50 per 150 cm
Extra advies tuinontwerp € 70 per uur
Advies op locatie € 120 - € 250

Tuin Aanleggen

Prijsvoorbeelden tuin aanleggen

Hieronder vind je een aantal prijsvoorbeelden. Zo krijg je een iets beter beeld van wat een tuin aanleggen kost in jouw situatie.

Goedkoop tuin aanleggen

Wanneer je kiest voor een simpel, goedkoop ontwerp met bijvoorbeeld alleen bestrating en simpele beplanting betaal je gemiddeld rond de 75 euro per vierkante meter voor de tuin aanleggen.

Gemiddelde tuin

Wanneer je je tuin wilt laten opknappen met een redelijk budget kun je kiezen uit meerdere onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan het laten aanleggen van mooie nieuwe bestrating of vlonders met verlichting. Gemiddeld betaal je voor het aanleggen van een gemiddelde tuin rond de 100 euro per vierkante meter.

Luxe tuin

Wanneer je beschikt over een ruim budget zijn er veel mogelijkheden voor het aanleggen van je tuin. Als je kiest voor luxe materialen en een luxe afwerking kun je rekenen op een gemiddelde prijs van rond de 200 euro per vierkante meter.

Bespaartips van MyGo

MyGo heeft een aantal tips verzameld waarmee jij je tuin zo voordelig mogelijk kunt laten aanleggen. Zo betaal je geen onnodige kosten en worden de mogelijkheden binnen je budget dus ook wat groter.

  • Ruim zelf het tuinafval op; ruim zelf het overgebleven tuinafval en ander overig rommel op om kosten te besparen.
  • Haal het materiaal zelf; haal zelf je materialen op van een groothandel om bezorgkosten te besparen. Wanneer het niet mogelijk is om zelf materiaal, zoals bijvoorbeeld tegels of vlonders, op te halen. Kies dan voor een leverancier bij jou in de regio.
  • Doe zelf voorbereidende werkzaamheden; maak zelf de tuin klaar voor werkzaamheden. Als je van tuinieren houdt kun je ook meehelpen met het aanleggen van de tuin. Dit zal uiteindelijk schelen in de arbeidsuren van de hovenier.
  • Low budget tuin ideeën. Heb je een beperkt budget? Je kunt online dan zelf onderzoek doen naar low budget tuin inspiratie. Ook kun je de hovenier raadplegen over hoe je jouw tuin het beste en zo goedkoop mogelijk mooi kunt inrichten.
  • Samen met de buren; overleg met je buren of je bijvoorbeeld de kosten voor een schutting of heg op de tuingrens kunt delen. Als je buren ook werkzaamheden in de tuin willen laten uitvoeren kun je bovendien de voorrijkosten delen.
  • Kies een hovenier uit de regio; houd de voorrijkosten laag door een hovenier uit de buurt te kiezen. Sommige bedrijven rekenen zelfs helemaal geen voorrijkosten.

Praktische tips van MyGo

MyGo heeft niet alleen bespaartips maar ook een aantal praktische tips verzameld:

  • Sluit een onderhoudscontract af. Wanneer je een nieuwe tuin laat aanleggen en je deze niet zelf wilt onderhouden kan het een goed idee zijn om een onderhoudscontract op te stellen met je hovenier. Als je een onderhoudscontract met de hovenier hebt, zal hij een aantal keer per jaar langskomen om je tuin te verzorgen en bij te houden. Meestal doet de hovenier dit voor een voordeliger tarief dan wanneer je losse onderhoudsbeurten afneemt.
  • Vergunningen. Bij het bouwen van een schuurtje of bij het kappen of planten van bomen kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Dit verschilt echter per gemeente. Vraag je gemeente of hovenier of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Vaak kan een hovenier deze vergunning ook voor je regelen.

MyGo Matchmaker

Hovenier in de regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel naar 085 106 1600.