Je tuin water geven in de zomer: hoeveel en hoe vaak?

Je tuin water geven in de zomer: hoeveel en hoe vaak?

6 jun. '23 • Door MyGo redactie

Tips voor efficiënt watergebruik en een blije tuin

De zomer is de tijd waarin onze tuinen in volle bloei staan en we genieten van prachtige bloemen, weelderige groene planten en rijpend fruit. Maar om al dat moois te behouden en ervoor te zorgen dat onze tuinen gedijen, is voldoende water geven essentieel. Maar hoeveel water heeft je tuin nodig en hoe vaak moet je (extra) water geven? .

Het is belangrijk om de vochtigheid van de bodem in de gaten te houden om te bepalen wanneer je water moet geven. Dit kun je eenvoudig doen door je vinger ongeveer 5 centimeter in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Door de bodemvochtigheid te monitoren, voorkom je zowel onder- als overbewatering, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor je planten.

De waterbehoefte van je planten

Het is belangrijk om te weten welke planten in je tuin specifieke watervereisten hebben. Sommige planten, zoals vetplanten, hebben bijvoorbeeld minder water nodig dan andere planten. Maak een lijst van de planten in je tuin en onderzoek hun individuele waterbehoefte, zodat je gericht water kunt geven en verspilling kunt voorkomen.

Geef 'diep' water in plaats van vaak

In plaats van dagelijks een beetje water te geven, is het beter om minder vaak, maar diep water te geven. Daarmee bedoelen we zo dicht mogelijk bij de grond dan wel onder de grond water te geven. Dit zorgt ervoor dat de plant-wortels diep in de grond groeien, op zoek naar water, wat de planten helpt beter bestand te zijn tegen droge periodes. Door diep water te geven, bereik je eerder de wortels en minimaliseer je verdamping, in andere woorden; sproei dus niet zoals het plaatje bij dit artikel.

Gebruik van mulch

Een laag organisch materiaal, zoals houtsnippers of compost, die je rondom de planten legt, helpt de bodem vochtig te houden door verdamping te verminderen en de groei van onkruid te remmen. 

Tips voor efficiënt watergebruik in de tuin

Het leggen van een mulchlaag in je tuin helpt je dus watergebruik te verminderen, omdat je minder vaak water hoeft te geven om de bodem vochtig te houden. Daarnaast kun je ook gebruik maken van bodembedekkers, zoals bodem bedekkende planten, om de verdamping van water te verminderen en de bodemvochtigheid te behouden.

Geef water op de juiste tijd van de dag

Het tijdstip waarop je water geeft, kan een verschil maken in de efficiëntie van het watergebruik. 

Water geven tijdens het heetste deel van de dag leidt tot meer verdamping en verspilling van water, en kan er daarnaast ook voor zorgen dat je planten ‘verbranden’. Daarom is water geven in de vroege ochtend of late avond het best, omdat de temperaturen dan lager zijn en er minder water verdampt. 

Gebruik regenwater

Als je de mogelijkheid heb is dit een milieuvriendelijke manier om water te besparen. Plaats een regenton in je tuin om water op te vangen. Sommige gemeenten in Nederland geven hier ook subsidie voor. Gebruik het opgevangen regenwater om je tuin water te geven, vooral tijdens droge periodes. Dit bespaart niet alleen kostbaar drinkwater, maar helpt ook de belasting van het rioolstelsel te verminderen tijdens zware regenval. 

Overige waterbesparende technieken voor de tuin

Er zijn verschillende technieken en apparaten beschikbaar die kunnen helpen bij het efficiënt gebruiken van water in je tuin. Overweeg bijvoorbeeld het installeren van een druppelirrigatiesysteem, dat water rechtstreeks naar de wortelzones van planten leidt, waardoor verspilling door verdamping wordt verminderd. 

Een andere optie is het gebruik van sproeiers met een timer, zodat je de duur en frequentie van het sproeien kunt regelen en niet per ongeluk water verspilt.

Neem contact met MyGo voor de beste hoveniers

We hopen dat dit artikel je helpt om efficiënter om te gaan met het watergeven van je tuin. Maar als je hulp nodig hebt bij tuinzaken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen met een van onze medewerkers. Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met een geschikte specialist. Als je liever belt kun je de medewerkers van het MyGo servicecenter bereiken via 085 106 1600.

Ons team van hoveniers staat klaar om je te adviseren en ondersteunen bij het creëren en onderhouden van een prachtige tuin.

 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!