Terug naar blog
Hoe haal je het beste uit je zonnepanelen

Hoe haal je het beste uit je zonnepanelen

22 sep. '22 Door MyGo redactie

Je bent die gelukkige die al zonnepanelen op het dak heeft liggen. Dat is zeker fijn als je bedenkt dat op het moment de gemiddelde wachttijd voor het plaatsen van zonnepanelen al gauw een jaar is. Nu jij ze al hebt, wil je natuurlijk ook het optimale rendement eruit halen.

Zonnepanelen, hoe werkt dat nou precies?

Als je zonnepaneel zegt, zeg je eigenlijk ook omvormer. De één kan niet zonder de ander. De omvormer zet de stroom om naar gelijkstroom. Dit is nodig voor al je huishoudelijke apparaten. Het is dan ook belangrijk dat deze omvormer van goede kwaliteit is. Dit zorgt namelijk voor een betere opbrengst.

Vanuit het verleden was je vast gewend om tijdens daluren je elektrische apparaten te gebruiken. Je was dan het goedkoopste uit. Nu is dat met zonnepanelen net even anders. Eigenlijk is dat ook logisch. Want bij zonnepanelen maak je juist gebruik van de uren dat de zon schijnt. Draai dus vooral je wasje overdag. Zo kun je al je eigen opgewekte stroom gebruiken en hoef je niks bij te kopen van je leverancier. Toch lekker! Ben je overdag niet thuis? Veel wasmachines, drogers en vaatwassers zijn tegenwoordig te programmeren. Heb je nog een oudje? Dan is het vervangen een overweging waard.

Hoe zit het nu met die salderingsregeling?

Je hebt vast gehoord dat hier de komende jaren wat gaat veranderen. Klopt! Eerst even een korte uitleg wat het precies is. Door de salderingsregeling is het geen probleem dat jij je opgewekte stroom niet meteen gebruikt. Het wordt namelijk verrekend met de stroom die aan jou geleverd wordt. Het is dus eigenlijk een soort opslag. Wat gaat er nu veranderen? Eerst het goede nieuws. De verandering is uitgesteld tot 2025. Dus voorlopig verandert er helemaal niets. Jouw opslag zal gewoon verrekend blijven worden. Na 2025 zal het gedeelte wat je mag salderen afbouwen met 36%. Daarna zal het elk jaar afbouwen met 9%. In 2031 zal ook de laatste 28% vervallen.

Tips voor een optimaal gebruik van jouw zonnepanelen.

  • Reinig je zonnepanelen voor een optimaal rendement. Klim nu niet elke week op het dak om ze te poetsen. Zo eens in de vijf jaar is voldoende.
  • Heb je al zonnepanelen? Overweeg bij de aanschaf van een nieuwe auto, een elektrische. Als je de auto overdag kan opladen, haal je er nog meer rendement uit.
  • Vervang je verlichting door ledverlichting, dit verbruikt minder energie.
  • Door je elektrische apparaten niet allemaal tegelijk te gebruiken, maar te verdelen over de dag, verbruik je minder stroom.
  • Bij de aanschaf van nieuwe apparaten, kun je het beste apparaten aanschaffen die als energiebron elektra hebben en geen gas. Je hebt die zonnepanelen ten slotte niet voor niks op je dak liggen.

Geen zonnepanelen? Maar je wilt ze wel?

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Helaas is de wachttijd op dit moment aanzienlijk, maar des te meer reden om er snel in te duiken en één en ander te regelen. Wat zijn nu de belangrijke zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf.

  • Je energieverbruik nu, maar ook in de toekomst. Wil je in de toekomst bijvoorbeeld een elektrische auto of een warmtepomp? Dit is natuurlijk iets om rekening mee te houden.
  • Soort zonnepanelen. Zonnepanelen verschillen van elkaar. Bijvoorbeeld in vermogen. Ze wekken niet allemaal evenveel stroom op. Laat je dus goed adviseren.
  • Let ook goed op de garantie die je krijgt bij het laten plaatsen van de panelen.
  • De omvormer. Deze is belangrijk. Het moet de juiste samenstelling zijn van zonnepanelen en omvormer. Ook hier is een goed advies erg belangrijk.
  • De installatie. Laat het vooral installeren door een erkend installateur. Dan zal je voldoen aan alle geldende normen en wet- en regelgeving. Bovendien weet je zeker dat het veilig gebeurt.

Waar vind ik de erkende installateur?

Overweeg je zonnepanelen? Gezien de lange wachttijd kun je er dan beter snel bij zijn. Een erkende installateur bij jou in de buurt, vind je eenvoudig via MyGo matchmaker. Je vraagt makkelijk een offerte aan en kan je goed laten adviseren. Wil je liever telefonisch contact? Ook dat kan tijdens kantooruren 085 106 1600. Natuurlijk geheel vrijblijvend.