Terug naar blog
Moestuin aanleggen

Moestuin aanleggen

3 mei '22 Door MyGo redactie

Het zelf kweken van groenten en fruit wordt steeds populairder. En laten we eerlijk zijn; wat is er lekkerder dan verse groente en fruit uit eigen tuin? Heb je ook plannen om een eigen moestuin aan te leggen en ben je op zoek naar inspiratie?

Lees hoe je binnen no time een moestuin aanlegt, hoe je deze kunt onderhouden en hoe je over een paar maanden al geniet van verse producten uit eigen tuin.

Waar te beginnen bij de moestuin?

Een moestuin aanleggen verdient een uitgedacht plan van aanpak. Om groente en fruit optimaal te laten groeien is de juiste plek voor de moestuin van groot belang, zodat deze voldoende zonlicht en vocht krijgt. In eigen land kennen we een gunstige grondsoort waarop groenten en fruit doorgaans prima groeien.

Heb je de juiste plek in de tuin gevonden? Dan is het punt gekomen waarop je gaat bepalen welke groenten en fruit je wilt gaan verbouwen. Houdt daarbij rekening met het klimaat en de zonuren die iedere groente- of fruitsoort jaarlijks verlangt. 

Moestuin aanleggen: vind je inspiratie

De ligging en invulling van de moestuin

Bij de aanleg van een moestuin is de locatie en ligging dus crusiaal; leg deze bij voorkeur aan van noord naar zuid. Besteed aandacht aan de gewenste situatie waarin de randen van de omheining niet te hoog zijn en deze lichtelijk aflopen, zodat overtollig regenwater gemakkelijk kan wegstromen. Als het goed is heb je inmiddels alle groente- en fruitsoorten in huis gehaald die je wilt gaan verbouwen in de moestuin.

Heb je diverse groenten en fruit? Niet alle groente- of fruitsoorten gaan goed samen, dus kies bij voorkeur voor afzonderlijke tuintjes met elk één of maximaal twee groente- en fruitsoorten voor een optimale groei van de verse producten. 

Inspiratie voor de invulling van de moestuin

Het succes van een moestuin hangt af van diverse factoren zoals de ligging, het heersende weertype en de groenten en fruit die je wilt telen. Ga je voor de eerste keer een moestuin aanleggen? Speciaal voor die situatie bestaan er groentesoorten die het vrijwel altijd goed doen. Voorbeelden zijn courgette, bonen en kropsla. Deze groenten ontwikkelen zich optimaal in de volle grond en passen perfect binnen het Nederlandse klimaat.

De wortels houden gemakkelijk vocht vast en door de beste ligging pakken deze planten precies voldoende zonuren mee. Fruitsoorten die het goed doen zijn aardbeien en druiven, hoewel men over druiven vaak meerdere jaren doet voordat er een echt goede oogst ontstaat. 

Moestuin aanleggen: vind je inspiratie

Toepassingen om rekening mee te houden bij een moestuin

Alleen een moestuin aanleggen is niet voldoende voor direct resultaat. Je hebt zelf de tools in handen om de moestuin een flinke stimulans te geven. Een voorbeeld daarvan is de zuurtegraad welke ervoor zorgt dat begroeiing voldoende voedingsstoffen tot zich kan nemen, uitgedrukt in de pH-waarde. Is deze zuurtegraad te laag, dan verzuurd de grond.

In dat geval is het verstandig uw moestuin te bekalken. Als tuinier weet je eveneens wat onkruid kan doen voor uw tuin en dat is hetzelfde voor wat betreft de moestuin. Blijf tot slot de moestuin monitoren op bodeminsecten en bestrijdt deze waar nodig om het aanvreten van planten tegen te gaan. 

Zoek een hovenier voor jouw nieuwe moestuin

Hulp nodig bij de aanleg van een moestuin? Soms speelt het idee van een moestuin al jaren, maar weet je simpelweg niet waar te beginnen. Een hovenier helpt je graag bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een moestuin.

Zo beschik je over de mogelijkheid tot periodiek onderhoud wanneer je hier zelf niet aan toekomt én ontvang je doorlopend advies over wanneer je groenten en fruit het beste kan telen. Maak van jouw moestuin een succes; pak het professioneel aan! Vind een hovenier via de Mygo Matchmaker.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 7 januari 2019 en werd op 26 april 2022 geactualiseerd met informatie over toepassingen