Tuinonderhoud in het voorjaar

Tuinonderhoud in het voorjaar

18 apr. '22 • Door MyGo redactie

April is voor de tuinliefhebber de maand om weer de tuin in te gaan. Wil je in de lente en zomer genieten van een tuin die volledig in bloei staat, dan is het hoog tijd om de tuin lenteklaar te maken. 

Tuinonderhoud voorjaar gevoelig voor onkruid

Onkruid komt altijd wel voor, maar dit wordt extra duidelijk tijdens de eerste lentezon. Wil je voorkomen dat het onkruid je tuin overneemt, dan moet je het meteen aanpakken. Je kunt het onkruid het beste eerst los schoffelen en daarna met de hand verwijderen. Verwijder het met wortel en al, zodat je niet een week later opnieuw met het onkruid zit opgescheept. Je kan het onkruid tussen de tegels ook verwijderen met azijn en water. Vul een bak met een derde azijn en vul dit aan met water; het geheel giet u tussen de tegels. Met deze methode blijft de wortel van het onkruid wel zitten. Wil je het onkruid helemaal weg hebben, gebruik dan een krabber. Tegenwoordig zijn vriendelijke varianten van de krabber beschikbaar, waardoor je niet meer op de knieën hoeft.

Tuinonderhoud voorjaar dé tijd om te snoeien

Alsof we het in maart en april nog niet druk genoeg hebben, zijn nu ook de in de zomer bloeiende heesters aan de beurt. In de regel worden sierheesters met een hoofdbloei in juli, in maart al voor het eerst gesnoeid. Door deze heesters in het vroege voorjaar te snoeien, zal de plant als reactie nieuwe scheuten aanmaken en hierdoor een rijkere bloei vertonen. Ook de rozen dienen in maart gesnoeid te worden. Maart en april zijn, als het niet vriest, de snoeimaanden voor zeer veel planten. Zo komt de tuin mooi in de bloei te staan op de momenten dat je weer vaker buiten bent.

Tuinonderhoud in het voorjaar

Tuinonderhoud voorjaar: zorg voor het gezon

Gras begint met groeien bij een temperatuur rond de 5 graden. Daarom is der periode maart/april vaak een belangrijk moment om ook je gazon een voorjaarsbeurt te geven. Na de eerste maaibeurt is het raadzaam de grond te bemesten voor gelijkmatige groei op alle plekken. Om het gras goed te onderhouden, is het raadzaam het gras regelmatig te maaien. Meestal is een keer per week voldoende, maar in het voorjaar raden wij aan twee keer per week te maaien. Op deze manier blijft het gras goed verzorgd en verklein je de kans op onkruidvorming en grasziektes aanzienlijk.

Tuinonderhoud voorjaar betekent je terras lenteklaar maken

Maak in het voorjaar ook alvast het terras klaar voor de warmere dagen. Het zou zonde zijn als je straks lekker kunt genieten van het warme weer, terwijl het terras er vervallen bij ligt. Gebruik voor het schoonmaken van de tegels een hogedrukreiniger. Daarna kun je eventueel ook de tuinmeubels alvast schoonmaken. Zo kun je bij de eerste warme lentedagen direct genieten op een schoon terras.

Tuinonderhoud voorjaar uitbesteden

Heb je zelf nou helemaal geen groene vingers, of geen tijd voor het onderhoud aan je tuin? Dan kun je ook altijd rekenen op een hovenier uit jouw regio via MyGo Matchmaker. Onze vakmannen staan voor je klaar en maken de tuin van voor tot achter lenteklaar! 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!