Direct hulp
Terug naar blog
Beroep van de week: HOVENIER

Beroep van de week: HOVENIER

18 mei '22 Door MyGo redactie

Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.

OMSCHRIJVING

Een hovenier houdt zich bezig met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van tuinen en groenvoorzieningen, zoals parken, groenstroken, plantsoenen, sportparken of ander openbaar groen. Veel hoveniers werken in dienstverband voor een hoveniersbedrijf, maar er zijn ook veel vaklieden in dienst van andere organisaties, zoals de gemeente, een tuincentrum, een landgoed, een camping of een vakantiepark. Andere groenspecialisten kiezen ervoor om als zelfstandige (ZZP’er) aan de slag te gaan. Zij kunnen dan worden ingehuurd worden door bijvoorbeeld bedrijven, overheden of particulieren.

Degene die werkzaam is in dienstverband specialiseert zich veelal in een bepaalde richting, zoals het aanleggen van bestrating, onderhoudswerkzaamheden, of de aanleg en onderhoud van een gazon of kunstgrasveld. Zelfstandige hoveniers zijn meestal veelzijdiger, omdat ze hun werkzaamheden in opdracht uitvoeren. Die zijn vaak heel divers. ZZP’ers werken voor zaken waarin ze niet gespecialiseerd zijn vaak nauw samen met andere hoveniers en vaklieden, zoals een stratenmaker. Op deze wijze kunnen ze hun klanten toch een compleet dienstenpakket aanbieden.

WERKZAAMHEDEN

De werkzaamheden kunnen globaal onderverdeeld worden in drie categorieën: ontwerp, aanleg en onderhoud. Bijna alle groenspecialisten zijn in staat om een ontwerp te maken voor de inrichting van een nieuwe tuin. Door eerst een ontwerp te maken, kan de hovenier beter inschatten of alle wensen gerealiseerd kunnen worden, en of de opdracht haalbaar is binnen het beschikbare budget.

Hierna volgt de aanleg. De meeste hoveniers zijn enorm veelzijdig en kunnen alle denkbare werkzaamheden in de tuin uitvoeren. Die bestaan van grondwerk, zoals het afgraven of egaliseren, tot het aanleggen van bestrating, zoals een terras of oprit. Uiteraard brengen ze beplanting aan, bijvoorbeeld in borders of perken. De aanleg van een gazon of kunstgrasmat behoort ook tot de werkzaamheden, evenals het plaatsen van een erfafscheiding, zoals een schutting of heg. Vaak kun je bij een groenspecialist ook terecht voor het plaatsen van een pergola, overkapping, veranda of schuurtje, of de aanleg van een vijver. Ook voor tuinverlichting of de installatie van automatische beregening kun je bij hen terecht.

Tuinonderhoud is de derde werkzaamheid die door groenbedrijven en ZZP’ers worden uitgevoerd. Hieronder valt de verwijdering en bestrijding van onkruid, en het snoeien van bomen en struiken. Ook kun je de groenspecialist bellen voor het onderhoud van een vijver of gazon, of schoonmaakwerkzaamheden, zoals bladruimen en het schrobben van de terrastegels.  Sommige hoveniers bieden onderhoudscontracten aan, waarbij ze op periodieke basis onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

OPLEIDING

Om als gecertificeerd hovenier aan de slag te kunnen heb je een ‘groen’-gerelateerde MBO opleiding nodig. De MBO hovenier-opleiding is het meest geschikt. De opleiding op niveau 3 gaat in op alle werkzaamheden die een hovenier moet kunnen uitvoeren: de aanleg van groen, het onderhoud ervan, en de inrichting van beschikbare ruimtes. Ook wordt er bijvoorbeeld onderwezen over de planten en de materialen waarmee gewerkt wordt, en het gebruik van apparaten en machines. Wie overweegt om hovenier te worden, heeft verschillende mogelijkheden: in loondienst bij een hoveniersbedrijf, gemeente, tuincentrum of recreatiepark, of ervoor kiezen om een eigen bedrijf op te richten en als ZZP’er aan de slag te gaan.

WIST U DAT?

…veel hoveniers ook aan ongediertebestrijding doen?
Tuinonderhoud gaat veel verder dan onkruid wieden en struiken snoeien. Beplanting groeit, bloeit en woekert, en als de tuin niet (goed) onderhouden wordt, dan is er binnen een paar jaar niets meer over van het originele tuinontwerp. Ook is er een grotere kans op ongedierte, zoals van slakken en mieren. Hoveniers kunnen je helpen bij de preventie, maar ook in de bestrijding ervan, of zoals het tegenwoordig liever wordt genoemd, ongediertebeheersing.

…je geen diploma’s nodig hebt om een hoveniersbedrijf te beginnen?
Tegenwoordig mag iedereen zich tegenwoordig hovenier. Nog niet eens zo lang geleden mocht dat niet; enkel mensen die de hoveniersopleiding met succes hadden afgerond, mochten zich zo noemen. Omdat je er niet alleen komt met een paar groene vingers, is het dus zaak je goed te informeren voordat je met een bedrijf in zee gaat.

…een goede hovenier is voorzien van een keurmerk?
Een vakbekwaam adres kenmerkt zich door een keurmerk, dat is afgegeven door een onafhankelijke branchevereniging voor hoveniers. Bij een hovenier met keurmerk ben je verzekerd van hoge kwaliteit en goede service.

… het gemiddelde salaris 2.400 euro bedraagt?
Het salaris voor een hovenier ligt gemiddeld tussen de €2.200 en €2.450 per maand. Het loon is gebaseerd op een 40-urige werkweek. Wat je als hovenier verdient, hangt verder af van je leeftijd en ervaring, maar ook in welke sector je werkzaam bent. Ook de grootte van het hoveniersbedrijf en je naamsbekendheid spelen een rol. Een reiskostenvergoeding is in deze branche gebruikelijk, maar geen zekerheid. Andere regelingen en arbeidsvoorwaarden als een dertiende maand zijn niet van toepassing. 

… er goede baankansen zijn?
Het perspectief van een groenspecialist op de arbeidsmarkt is goed te noemen. Veel tuincentra, groenbedrijven en gemeenten staan te springen om opgeleide hoveniers. Vaklieden die beschikken over de juiste papieren, en liefst ook een beetje ervaring hebben, zullen dan ook weinig moeite ondervinden met het verkrijgen van een baan. Een beginnend hovenier kan nog aardig groeien. Die komt meestal een groenbedrijf binnen als leerling of assistent. Onder de verdere doorgroeimogelijkheden vallen leidinggevende functies als teamleider, of het opstarten van een eigen bedrijf.

MYGO MATCHMAKER

Heb je een hovenier nodig? Via de MyGo Matchmaker komt u heel gemakkelijk in contact met een beschikbare ondernemer bij u in de regio. Neem gerust contact op voor een afspraak of vrijblijvende offerte. Ook de medewerkers van het servicecenter staan graag voor u klaar via 085 106 1600.