Bewust of onbewust zijn we ook in de tuin steeds meer bezig met het klimaat. Althans, dat laat de tendens en verschuiving van tegels naar planten zien. Bij tuincentra en hoveniers steeg de vraag naar planten, bomen en struiken flink. Goed voor het klimaat, want groen in de tuin zorgt voor afkoeling, zeker als we dit vergelijken met tegels. Wat betekent de verschuiving naar groen voor klimaat en tuin?
Klimaat en tuin: een bewuste keuze?
Na een twijfelachtige periode waarin diverse tuincentra hun deuren moesten sluiten, is er gelukkig weer een sterke groei zichtbaar. In de afgelopen jaren is de toeloop naar tuincentra steeds verder gestegen, waarbij met name de omzet in planten en struiken flink is gestegen. Met het oog op de warme zomer van 2018 lijkt men steeds meer behoefte te hebben naar ‘groen’ in de tuin. Het koelt af, maar geeft ook een natuurlijke uitstraling aan de tuin. Of het nou gaat om duurzaamheid, of men simpelweg kiest voor meer kleur in de tuin; het is een keuze voor het klimaat.
Klimaat en tuin gaat goed samen
Hoeveel ‘groen’ heb jij in de tuin staan? Met de opwarming van de aarde stijgt niet alleen de temperatuur, maar neemt de kans op hevige neerslag ook toe. Dit leidt in steeds meer gevallen tot wateroverlast. Een tuin met uitsluitend tegels zorgen voor een gebrekkige afvoer van het water en zodoende overlast, terwijl groene beplanting zorgt voor een natuurlijke afwatering en dus minder overlast. Op die manier gaan klimaat en tuin hand-in-hand. Overigens is niet alleen beplanting van de tuin interessant; ook een regenton wordt steeds meer gepromoot. Hiermee kan hemelwater vanaf het dak worden opgevangen, opgeslagen en gebruikt tijdens droge perioden in de zomer. Zo hoef je niet overmatig veel water te verspillen aan het ‘groen houden’ van de tuin.
Klimaat en tuin zorgen voor een stijgende omzet
Tuincentra kunnen garen spinnen bij de stijgende vraag naar groen; planten, bomen en struiken. In 2018 blijkt die groei al duidelijk zichtbaar. Er wordt zodoende steeds meer waarde gehecht aan een natuurlijke tuin, al dan niet in combinatie met tegels of een terras. Let jij ook op het klimaat én de tuin? Ga dan eens na in hoeverre jouw tuin al ‘groen’ is? Is dit 50%, 75% of zelfs boven de 90%. En wat doe je verder?
- Groen dak op het tuinhuisje
- Een regenton in de tuin om hemelwater op te vangen
- Beplanting voor dieren (vlinders, bijen, vogels)
- Planten, bomen of struiken
Ben je daarnaast bewust bezig met het klimaat als je zoekt naar een geschikte invulling van de tuin, of ben je uitsluitend op zoek naar een natuurlijke, kleurrijke tuininrichting van de voor- en achtertuin? Je doet het klimaat in ieder geval een plezier met meer groen in de tuin!