Terug naar tips

Wasmachine schoonmaken

Wasmachine schoonmaken

Je wasmachine schoonmaken kan een vies klusje zijn, maar essentieel is het wel. Na verloop van tijd kun je namelijk te maken krijgen met kalkaanslagachtergebleven zeeprestenpluis of vetluis (een vettige substantie die een mengeling is van de verschillende soorten vervuiling. Hierdoor kan je wasmachine verstopt raken, wordt je gewassen kleding minder schoon (of zelfs viezer) of gaat deze onaangenaam ruiken.

Eigenlijk zou je wasmachine schoonmaken deel moeten uitmaken van je wekelijkse schoonmaak. Doe je dat niet, dan kunnen de problemen zich op gaan stapelen. Is je wasmachine zo vies dat je niet meer weet wat je ermee aan moet, dan is het tijd om een professionele schoonmaker in te huren.

Mocht je je wasmachine willen laten schoonmaken, dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. Via de MyGo Matchmaker kun je je eenvoudig laten matchen met een huishoudelijke hulp bij jou in de buurt.

Kosten wasmachine laten schoonmaken

Als je je wasmachine wilt laten schoonmaken, valt dit onder het standaardtakenpakket van een huishoudelijke hulp. Gemiddeld zul je een schoonmaker zo’n 14 euro per uur betalen. Is je wasmachine heel vies, dan kun je uitgaan van een reinigingsbeurt van twee tot vier uur. Je wasmachine tijdens je wekelijkse schoonmaak laten schoonmaken zal je daarom toch snel rond de 45 euro kosten.

Zelf wasmachine schoonmaken: meerdere schoonmaakmiddelen

Je wasmachine schoonmaken kan een vieze bedoening zijn, zelfs al lijkt de trommel nog zo schoon. Toch bestaan er een aantal middeltjes die dit klusje kunnen vergemakkelijken. Zo kun je je wasmachine reinigen met azijn, een vaatwastablet of soda.

Wil je je wasmachine schoonmaken met azijn of soda, dan werkt het in beide gevallen hetzelfde. Dan schep je een halve kop soda of giet je een flinke scheut azijn direct in de lege trommel. Zet de machine aan op 90 °C en het vet en vuil worden zo losgebrand.

Wil je je wasmachine reinigen met een vaatwastablet, stop die dan juist in de zeeplade en laat de wasmachine op 90 °C draaien. In tegenstelling tot wasmiddel is een vaatwastablet specifiek bedoeld om vet weg te spoelen; zeker op deze hoge temperatuur hoef je er daarom niet bang voor te zijn dat hierdoor juist nog meer wasmiddel in je trommel gaat ophopen.

Wasmachine schoonmaken: de verschillende onderdelen

Wasmachines hebben verschillende onderdelen die om verschillende redenen vies kunnen worden. Ga je je wasmachine schoonmaken, vergeet dan niet om al deze onderdelen mee te nemen. Natuurlijk hoeft dat niet iedere keer, maar met een periodieke, grondige schoonmaakbeurt weet je zeker dat er geen viezigheid in je machine is achtergebleven.

Let er bij het schoonmaken van je wasmachine op dat je de volgende onderdelen meeneemt:

 • De trommel: de trommel is waar je was in gaat, dus je wilt zeker weten dat deze schoon is en zeker niet vettig. Vergeet ook niet het ruitje van je wasmachine mee te nemen!
 • Het filter: als het filter van je wasmachine verstopt raakt, stroomt het water niet goed meer weg. Het filter hoeft niet vaak schoongemaakt te worden, maar merk je dat er water in de trommel blijft staan, dan is het slim om dit onderdeel van je machine eens te reinigen.
 • De afvoerslang: ook de afvoer van je wasmachine kan verstopt raken door aangekoekt vuil en vet. Een dergelijke verstopping kun je het beste oplossen door je wasmachine op 90 °C te laten draaien en misschien nog een vaatwastablet toe te voegen. Sowieso is dit een goede manier om een groot deel van je wasmachine schoon te krijgen, dus het kan zeker geen kwaad om dit eens per maand te doen.
 • Het zeepbakje: zolang je zeepbakje goed schoon is, wordt de rest van je was ook schoner. Maak je dit niet vaak genoeg schoon, dan kunnen er namelijk zeepresten achterblijven en kun je last krijgen van vetluis. Om het zeepbakje helemaal schoon te maken, haal je het volledig uit je wasmachine en geef je het een poetsbeurt met een doekje of een borstel. Zit er echt kalkaanslag op, dan heb je een speciaal middel tegen kalkaanslag nodig.
 • Het rubber: het rubber op het deurtje van je wasmachine zorgt ervoor dat er geen water naar buiten kan stromen. Je kijkt hier niet vaak naar, maar ga je je wasmachine schoonmaken, vergeet dit rubber dan niet! Doe dit bij voorkeur wel met een sopje en níet met schoonmaakazijn; zure producten kunnen het rubber aantasten.

Tips tegen een vieze wasmachine

Wanneer je wasmachine eenmaal is schoongemaakt, wil je waarschijnlijk voorkomen dat hij in de toekomst weer buitensporig vies wordt. Gelukkig kunnen we je een aantal tips geven waarmee je wasmachine schoonmaken toch een iets minder vies klusje zou moeten worden.

Gebruik niet te veel wasmiddel. Je was wordt niet per se schoner als je veel wasmiddel gebruikt; het water raakt dan juist sneller verzadigd, waardoor het wasmiddel niet meer goed oplost. Dan kan het vlekken achterlaten in je kleding en achterblijven in je wasmachine. Om een extra grondige schoonmaakbeurt aan je wasmachine te voorkomen, kun je dus het beste gebruikmaken van de doseerdop of het maatbekertje.

Gebruik liever poederwasmiddel dan vloeibaar wasmiddel. Wassen op 30 °C wordt tegenwoordig zeker aanbevolen, maar weet wel dat vloeibaar wasmiddel op die temperaturen niet goed oplost. Dan kan het gaan aankoeken. Poederwasmiddel daarentegen lost een stuk beter op bij lagere temperaturen. Wil je dus liever niet te uitgebreid je wasmachine schoonmaken, kies dan voor poederwasmiddel.

Draai af en toe een was op een hogere temperatuur. Als je toch liever vloeibaar wasmiddel gebruikt, is het toch belangrijk om af en toe op minstens 60 °C te wassen. Zo wordt het vloeibare wasmiddel dat bij lagere temperaturen achterblijft alsnog opgelost, waardoor de opbouw van vetluis afneemt.

Wasmachine laten reinigen door een huishoudelijke hulp van MyGo

Zie je zelf je wasmachine zo uitgebreid schoonmaken niet zitten, dan staan de schoonmakers van MyGo voor je klaar! Maak gebruik van de online Matchmaker om schoonmakers met elkaar te vergelijken of bel ons op 085 106 1600 om met een huishoudelijke hulp bij jou in de regio gematcht te worden. Dan is je wasmachine in een mum van tijd weer helemaal schoon!

Waarom MyGo?
 • Niet meer zoeken naar bedrijven
 • Niet meer wachten op offertes
 • Geen bedrijven die slecht bekend staan
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Alleen geverifieerde bedrijven
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center

Meest gelezen

Hoe werkt een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp

Klimaat en tuin: de keuze voor groen

Klimaat en tuin: de keuze voor groen

Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Onze service team staat voor je klaar!