Vandaag de dag is duurzame energie erg belangrijk. De overheid wil huishoudens en bedrijven stimuleren minder gas te gebruiken en te kiezen voor duurzame alternatieven zoals de warmtepomp. Zo kan de co2 uitstoot worden teruggedrongen en energie worden bespaard. Met de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een vergoeding krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, pelletkachels en warmtepompen.
Investeringssubsidie Duurzame Energie: Wie komt in aanmerking?
- particulieren
- buitenlandse particulieren met een vakantiewoning in Nederland
- zelfstandig ondernemers, woningcorporaties en bedrijven
- zakelijke partijen uit het buitenland die een apparaat in Nederland installeren
- gemeenten en provincies
Voor welke apparaten geldt de Investeringssubsidie Duurzame Energie?
De subsidie is niet voor ieder ‘groen’ apparaat, maar specifiek voor vier apparaten. Deze apparaten moeten wel aan een aantal strenge eisen voldoen, wil je in aanmerking komen voor de subsidie. Sinds begin 2018 moet het apparaat zelfs geïnstalleerd zijn door een deskundige installateur en dit moet ook aantoonbaar worden gemaakt. De subsidie is aan te vragen vanaf 2016 tot eind 2020 of wanneer de subsidie op is. Welke apparaten komen in aanmerking?
Biomassaketels
Met een biomassaketel verwarm je biomassa op een duurzame manier. Wat is biomassa? Dit zijn de brandstoffen die bestaan uit drooggewicht van organismen zoals pellets, noten, houtsnippers en ander organisch materiaal. De verbranding die vrijkomt bij het opwekken van warmte uit de biomassa is co2 neutraal. Op dit moment komt 90% van de groene stroom in ons land van biomassa. Verder werkt een biomassaketel bijna hetzelfde als een gewone cv ketel. Het enige is dat je deze ketel vaker zal moeten bijvullen met nieuwe biomassa. De biomassaketels zijn overigens met name aantrekkelijk zijn voor zakelijke gebruikers/bedrijven; dit wordt versterkt door gegevens van het RVO omtrent de aanvraag van dit onderdeel van de subsidie.
Pelletkachel
De pelletkachel is eigenlijk de houtkachel in een modern jasje. Het verschil zit hem in het verbrandingsmateriaal. Zo verbrand de houtkachel hout en de pelletkachel pallets. De pellets hebben een lage prijs, schonere verbranding dan aardgas, geven meer warmte af en stoten minder fijnstof uit dan hout. Meestal verwarmd een pelletkachel een ruimte, maar je kunt ook een pelletkachel-cv moederhaard aansluiten om je gehele huis te verwarmen. In dat laatste geval moet het reservoir van de pellets wel regelmatig bijgevuld worden.
Zonneboilers
Waar de zonnepanelen voor stroom zorgen, zorgen de zonneboilers voor warm water. Het is milieuvriendelijk, want er komt geen co2 vrij. Het warmte van het zonlicht zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd. Dit scheelt een huishouden op jaarbasis 50% energiekosten voor het opwarmen van water, maar dit apparaat kan ook in combinatie met ruimteverwarming worden gebruikt. Wanneer een gezin overstapt op een zonneboiler, dan besparen zij hiermee zo’n 180 m3 gas en 350 kg co2-uitstoot. De energie wordt voornamelijk in de zomer opgewekt, maar ook in de winter zal je niet zonder warm water komen te zitten. Mocht de zonneboiler niet meer kunnen leveren dan zal de combiketel of warmtepomp je voorzien van warm water. Wil je weten of jouw zonneboiler in aanmerking komt voor de ISDE-subsidie? Kijk dan op de website www.rvo.nl.
Warmtepompen
Een warmtepomp zorgt ervoor dat het huis op een duurzame manier wordt voorzien van warmte. De pomp haalt met een warmtewisselaar warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht. Omdat je met de warmtepomp gebruik maakt van elektriciteit in plaat van gas wordt de co2-uitstoot flink verlaagd. Dit heeft uiteraard wel gevolgen voor je verbruik van elektra. De volgende varianten van de warmtepomp komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie:
- Lucht-waterwarmtepomp
- Water-waterwarmtepomp
- Grond-waterwarmtepomp
De lucht-luchtwarmtepomp is uitgesloten voor de subsidie. Subsidiebedragen lopen uiteen van €1.000 tot soms wel €2.500. Dit is zeer de moeite waard!
Maak gebruik van de Investeringssubsidie Duurzame Energie
De overstap naar duurzame energie in combinatie met energiebesparing begint bij steeds meer mensen te leven. Momenteel zijn veel van de duurzame investeringen echter nog een stap te ver voor reguliere huishoudens en daarom is een subsidie als de ISDE ideaal om de stap te maken. Er is een jaarlijks budget beschikbaar, waarvan voldoende particulieren en bedrijven kunnen profiteren. Wees er wel snel bij, want het budget is niet ongelimiteerd. Begin maart stond de teller met het percentage aanvragen op het gehele budget voor deze subsidie op 40% bij particulieren en liefst 60% voor de zakelijke markt. Dit betekent dat je met name in het voorjaar nog genoeg kans maakt op een ISDE in combinatie met de aanschaf van één van bovengenoemde duurzame apparaten.