Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten, de narcissen staan in bloei, en bomen en planten krijgen weer blaadjes. Yes, de lente is begonnen! Met de hogere temperaturen krijgen we weer zin om naar buiten te gaan. Hoog tijd dus om uw tuin, gazon en terras in topvorm te brengen. Wij zetten op een rijtje wat u allemaal kunt doen om een perfecte tuinstart te maken.
Zomerbloeiers
Dit is het moment om vaste planten in te planten. Die kunnen zich dan vóór de zomer al goed ontwikkelen, zodat u er al dit jaar maximaal plezier aan beleeft. Plant ze het liefst in bemeste grond. Indien u ook wilt bekalken, kies dan voor een kalksoort die niet met stikstof uit mest reageert. Na het inplanten is het zaak om de planten regelmatig te bewateren.
Hoewel de voorjaarsbollen al volop bloeien, zijn er ook verrassend veel zomerbloeiende bolgewassen. Die bollen mogen nu de grond in. Goede soorten zijn de Freesia, Kaapse hyacint (Galtonia), Ranonkel (Ranunculus), Sparaxis, Tigridia en lelies (Lilium). Vergeet ook de knolgewassen niet: Dahlia’s zijn helemaal terug van weggeweest, en ook de Gladiolus en Canna kunnen nu de grond in. Samen zorgen ze voor een schitterende bloemenzee deze zomer.
Snoeien
Om de omvang van uw struikhortensia’s (Hydrangea macrophylla) in toom te houden kunt u in het begin van de lente het beste een verjongingssnoei toepassen. Behalve de sprietige en slecht groeiende takken is het aan te raden om ook een deel van de goede, oude takken weg te snoeien. Wanneer ieder voorjaar twintig procent van die takken worden wegsnoeit, wordt de hele struik in vijf jaar vernieuwd. Dat komt de gezondheid van uw plant ten goede. De plant bloeit bovendien beter door. Het is raadzaam om ook de oude bloeiwijzen van de struikhortensia’s weg te snoeien. Dat moet niet te diep, want de knoppen voor de nieuwe bloei zitten er al vlak onder.
Van oudsher is het begin van de lente voor hoveniers ook dé periode om struikrozen te snoeien. De meeste struikrozen worden kort gesnoeid, omdat veel ziekten en ziekteverwekkers zelf of met hun sporen, poppen of larven op de takken overwinteren. Ook voor andere rozensoorten is dit het moment om te snoeien.
Gazon
Maart is ook de maand om je gazon een boost te geven. Het gras is na de vrieskou toe aan een goede voorjaarsbeurt. Het onderhoud begint met maaien. Als er veel vuil en mossen in de grasmat zitten, is het een goed idee om deze te verticuteren. Voor een flink gazon is het aan te raden om hiervoor een verticuteermachine te huren. Die maakt de grond weer open en bevordert nieuwe grasgroei. Daarna kunt u gazonmest strooien.
Als het gazon geverticuteerd is, zult u merken dat de grasmat kaal wordt. Normaal herstelt dit zich vrij snel, maar om het direct goed aan te pakken, is het raadzaam om wat graszaad over het gazon te strooien. In het voorjaar is het tevens aan te raden het gazon te beluchten. Ander zal het water na het sproeien meteen weer verdampen, en raakt het gazon uitgeput. Met een prikroller is het gazon eenvoudig te beluchten.
Vijver
Zodra de lente begint, is het ook tijd voor de nodige vijveronderhoud. In de winter hoopt organisch vuil zich op in de vijver. Afgestorven planten en ingewaaide bladeren zinken dan langzaam naar de bodem, waar het een flinke sliblaag vormt. Dit bezinksel is een voedingsbron voor algen. Verwijder daarom het overtollige vuil en vervang de filters.
Het is ook verstandig om nu al de UV-C filter te installeren. Mocht het nodig zijn kunt u een deel van het water vervangen. Let erop dat u niet meer dan 1/3e vervangt. De vissen laten zich weer vaker zien wanneer de temperatuur oploopt. Om de dag voeren is voldoende bij een watertemperatuur onder de 9°C. Dit is ook een goed moment om de vissen te controleren op ziekteverschijnselen. Vissen met openstaande kieuwen, rafelige vinnen, donkere of witte puntjes en parasieten hebben behandeling nodig.
Terras
Na de lange winter is het ook tijd om het terras weer in optima forma te brengen. Groene aanslag verwijderen kan met bleekwater, een hogedrukreiniger of met een speciale groene-aanslagreiniger. Bleekwater en een hogedrukreiniger zijn zeker efficiënt, maar kunnen ook de tegels beschadigen of laten verkleuren. Pas goed op dat er geen bleekwater op het gazon, de planten of uw kleren terechtkomt. Een afbreekbare groene-aanslagreiniger is altijd een verstandige keuze.
De tuinset kan zo zoetjes aan ook weer naar buiten. Een mooie lentedag is ideaal om de meubelen van een onderhoudsbeurt te voorzien. Controleer daarnaast ook uw schuttingen en tuinhuisje voor eventueel onderhoud. Op droge dagen is het mogelijk om ze te voorzien van een nieuwe beitslaag. Vergeet niet om de schuttingdelen eerst kaal te schuren. Voor groot onderhoud kunt u overwegen om een schilder in te schakelen.
Tuinmeubelen
Wanneer u het jaar met een nieuwe buitenboedel wilt beginnen, en op het punt staat tuinmeubilair aan te schaffen, zijn er een aantal zaken om op te letten. Vaak wordt er naar een compromis gezocht tussen prijs, kwaliteit en uitstraling. Comfort en vormgeving worden steeds belangrijker, en dat geldt ook voor in de tuin. Uw tuinmeubilair moet lekker zitten en er het liefst ook modieus uitzien. Qua kleurstelling en design kunt u met tuinmeubilair dan ook steeds meer kanten op.
De kwaliteitsverschillen zitten bij tuinmeubilair meestal in de materiaalkeuze. U kunt kiezen uit onder andere kunststof, aluminium, teak, natuursteen en (rieten) vlechtwerk. Vooral aluminium en kunststof zijn in populariteit toegenomen. Deze materialen zijn duurzaam, trendy en niet heel duur. Wilt u besparen op de prijs van tuinmeubilair? Dan kunt u overwegen om een showroommodel te kopen.
Advies en uitvoering
Voor meer advies over het zomerklaar maken van uw tuin en terras, raadpleegt u de specialisten van Tuinland. Wilt u liever direct in contact treden met een hovenier of buitenschilder bij u in de regio, kan dat heel eenvoudig via de MyGo matchmaker.