Terug naar blog
Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen

2 jul. '20 Door MyGo redactie

Waterzijdig inregelen leidt al in steeds meer huishoudens tot een flinke gasbesparing. De laatste jaren wordt het steeds populairder om je bestaande cv waterzijdig in te regelen en vanaf nu wordt elke cv bij plaatsing waterzijdig ingeregeld. Maar wat is waterzijdig inregelen precies en wat levert het op?

Wat is waterzijdig inregelen?

Je centrale verwarming waterzijdig inregelen betekent dat je de watertemperatuur optimaal verdeelt over de aanvoer- en de afvoerleidingen. Dit zorgt voor een minimaal warmteverlies en daarom voor een optimale werking van de cv.

Bouwbesluit heeft inmiddels besloten dat vanaf nu elke nieuwe cv direct bij plaatsing al waterzijdig moet worden ingeregeld. Ook bestaande cv ketels kun je nog waterzijdig laten inregelen om flink op je gasverbruik te besparen.

Waarom de cv waterzijdig inregelen?

Door je cv waterzijdig te laten inregelen bespaar je volgens de brancheorganisatie Techniek Nederland maar liefst tien tot twintig procent aan gasverbruik. Het zorgt voor een betere doorstroming en warmteafgifte. Je kan daardoor ook de temperatuur lager instellen.

Volgens een berekening van het Normeninstituut NEN kan er, als alle cv’s in Nederland waterzijdig worden ingeregeld, jaarlijks het energieverbruik van een stad zo groot als Den Haag worden bespaard.

Hoe kun je de cv waterzijdig inregelen?

De centrale verwarming kan waterzijdig worden ingeregeld met een laserthermometer. Met een laser wordt de temperatuur van de aanvoer- en de afvoerleidingen gemeten. De verhouding hiertussen moet 0,8 zijn voor een optimaal warmtebehoud. Stel de temperatuur van de aanvoerleiding is 50, dan doe je 50 keer 0,8 om de ideale temperatuur van de retourleiding te bepalen. In dit geval is dat 50 * 0,8 = 40. De radiatoren kunnen worden aangedraaid of losgedraaid om op deze temperatuur uit te komen.

Wat kost je cv waterzijdig laten inregelen?

Je centrale verwarming waterzijdig laten inregelen kost ongeveer 300 tot 500 euro. De klus duurt zo’n drie tot vier uur. Wel bespaar je na deze klus flink op je gasverbruik. In een gemiddeld huishouden bespaar je wel 100 euro per jaar nadat je je cv waterzijdig hebt ingeregeld. De kosten van waterzijdig inregelen  heb je ongeveer binnen drie tot vijf jaar terugverdiend.

Bovendien kun je ook een subsidie krijgen voor deze klus. De SEEH, oftewel Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, geldt voor jou als je deze klus combineert met twee isolatiemaatregelen. Je ontvangt dan ongeveer 60 euro terug voor het waterzijdig inregelen van je centrale verwarming.

Tips om op gasverbruik te besparen

De gas- en energierekening kan aan het einde van het jaar behoorlijk tegenvallen. Zelfs als je een gunstig contract hebt, betaal je altijd meer dan je lief is. Met de volgende tips kun je op je gasverbruik besparen:

  • Je cv waterzijdig inregelen is een snelle manier om tot twintig procent aan gasverbruik te minderen.
  • Zorg voor een cv waarmee je in elke ruimte apart de warmte kunt instellen.
  • Schaf een zuinig koel- en ventilatiesysteem aan.
  • Door je woning te isoleren zal er veel minder warmte ontsnappen.
  • Laat ramen en deuren dicht als de verwarming of airco aanstaat.

Door actie te ondernemen om ons gasverbruik te verminderen, kunnen we als Nederlanders het klimaatakkoord van Parijs halen en de gaswinning in Groningen teruggaan.

Cv waterzijdig inregelen met MyGo

Ben je geïnteresseerd naar de mogelijkheid om jouw centrale verwarming waterzijdig te laten inregelen? Vraag dan naar meer informatie bij één van onze cv monteurs. Dit kun je doen via de MyGo Matchmaker.

Je kunt direct online of telefonisch een afspraak maken, of eerst offertes aanvragen of teruggebeld worden op een moment waarop het voor jou uitkomt. Met de Matchmaker zit je nog nergens aan vast, dus dat is ideaal om je mogelijkheden te peilen.

De Matchmaker is 24/7 bruikbaar en we zijn ook telefonisch bereikbaar op 085 106 1600.