Direct hulp
Terug naar blog
Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen

12 sep. '22 Door MyGo redactie

Waterzijdig inregelen  

De centrale verwarming waterzijdig inregelen leidt in steeds meer huishoudens tot een flinke gasbesparing. Tegenwoordig wordt elke cv bij plaatsing waterzijdig ingeregeld. Maar wat is waterzijdig inregelen en wat levert het op?

Wat is waterzijdig inregelen?

Je centrale verwarming waterzijdig inregelen betekent dat het cv-water gelijkmatig wordt verspreid over de radiatoren of vloerverwarming. Dit zorgt voor een minimaal warmteverlies en voor een optimale werking van de cv.

Sinds maart 2020 moet volgens het Bouwbesluit elke nieuwe cv direct bij plaatsing waterzijdig moet worden ingeregeld. Ook bestaande cv ketels kun je waterzijdig laten inregelen om flink op je gasverbruik te besparen. 

Waarom de cv waterzijdig inregelen?

Door je cv waterzijdig te laten inregelen bespaar je volgens de brancheorganisatie Techniek Nederland maar liefst tien tot twintig procent aan gasverbruik. Het zorgt voor een betere doorstroming en warmteafgifte. Je kan daardoor de temperatuur lager instellen.

Volgens een berekening van het Normalisatie Instituut kan, als alle cv’s in Nederland waterzijdig worden ingeregeld, jaarlijks het energieverbruik van een stad zo groot als Den Haag worden bespaard.

Besparen op je gasverbruik?

Je kunt je cv waterzijdig laten inregelen door een professionele cv installateur. Ben je benieuwd naar de kosten voor waterzijdig inregelen? Vraag een offerte op bij een van de specialisten van MyGo. Zo weet je precies hoeveel jouw klus gaat kosten.

Hoe kun je de cv waterzijdig inregelen?

De centrale verwarming kan waterzijdig worden ingeregeld met een laserthermometer. Met een laser wordt de temperatuur van de aan- en afvoerleidingen gemeten. De verhouding hiertussen moet 0,8 zijn voor een optimaal warmtebehoud. De radiatoren kunnen worden aangedraaid of losgedraaid om op deze temperatuur uit te komen.

Waterzijdig inregelen | Bespaar tot 20% op stookkosten

Waarom vloerverwarming waterzijdig inregelen?

De vloerverwarming waterzijdig inregelen is nodig wanneer de lengte van de gebruikte slangen sterk verschilt. In sommige gevallen zijn de slangen die vanuit de verdeler onder de vloer lopen even lang. De installatie is dan in balans. Wanneer je vloerverwarming niet goed is ingeregeld, wordt de vloer ongelijkmatig warm. Dit heeft gevolgen voor je energieverbruik. 

Het waterzijdig inregelen van vloerverwarming is complexer. Je hebt te maken met elektrische circulatiepompen. Wanneer meerdere vloerverwarmingsverdelers gebruikt zijn, moeten deze ook op elkaar afgesteld worden. Je kunt de verwarming alleen inregelen als je per groep flowmeters hebt. Door te draaien aan deze meter kun je instellen hoeveel warm (flow) water de groep instroomt. 

Wat kost je cv waterzijdig laten inregelen?

Je centrale verwarming waterzijdig laten inregelen kost ongeveer 300 tot 500 euro. De klus duurt zo’n twee tot vier uur. Je bespaart na deze klus flink op je gasverbruik. Een gemiddeld huishouden bespaart 100 euro per jaar nadat de cv waterzijdig is ingeregeld. De kosten van waterzijdig inregelen in ongeveer binnen drie tot vijf jaar terugverdiend.

Bovendien kun je een subsidie krijgen voor deze klus. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is voor jou beschikbaar als je deze klus combineert met twee isolatiemaatregelen. Je ontvangt dan ongeveer 60 euro terug voor het waterzijdig inregelen van je centrale verwarming.

Tips om op gasverbruik te besparen

De gas- en energierekening kan aan het einde van het jaar behoorlijk tegenvallen. Zelfs als je een gunstig contract hebt, betaal je altijd meer dan je lief is. Met de volgende tips kun je op je gasverbruik besparen:

  • Je cv waterzijdig inregelen is een snelle manier om tot twintig procent aan gasverbruik te minderen;
  • Zorg voor een cv waarmee je in elke ruimte apart de warmte kunt instellen;
  • Schaf een zuinig koel- en ventilatiesysteem aan;
  • Door je woning te isoleren zal er veel minder warmte ontsnappen;
  • Laat ramen en deuren dicht als de verwarming of airco aanstaat.

 

Cv waterzijdig inregelen met MyGo

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheid om jouw centrale verwarming en vloerverwarming waterzijdig te laten inregelen? Vraag dan meer informatie bij één van onze cv monteurs. Dit kun je doen via de MyGo Matchmaker.

Je kunt direct online of telefonisch een afspraak maken, of eerst offertes aanvragen of teruggebeld worden op een moment waarop het jou uitkomt. Met de Matchmaker zit je nergens aan vast, dus dat is ideaal om de mogelijkheden te peilen.

De Matchmaker is 24/7 bruikbaar en we zijn ook telefonisch bereikbaar op 085 106 1600.

Deze blog verscheen voor het eerst op 2 juli 2020 en werd op 12 september 2022 geactualiseerd met informatie over waterzijdig inregelen.