Terug naar blog
Beroep van de week: GLASZETTER

Beroep van de week: GLASZETTER

8 jun. '22 Door MyGo redactie

Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

OMSCHRIJVING

Een glaszetter houdt zich bezig met alle werkzaamheden rond het zetten van glas. Ze plaatsen glas en ruiten in onder andere kozijnen, keukens, meubilair en spiegels. Heb je glasschade? Dan is dit vaak te repareren. Als glasherstel goedkoper is dan vervanging kan de glaszetter het glas weer in zijn originele staat terugbrengen. In sommige gevallen is dit niet mogelijk. Als het om lek dubbel glas gaat is dit meestal niet te repareren omdat de isolatiewaarde is weggevallen. Specialisten werken vaak in dienstverband voor een glaszetterij of aannemersbedrijf. Ze kunnen er ook voor kiezen zelf klussen binnen te halen en ZZP’er te worden.

De meeste glaszetters zijn gespecialiseerd in een bepaalde richting. Sommige specialisten plaatsen enkel glas in bestaande ramen terwijl andere ook kozijnen met glas plaatsen. Kapotte ruiten zijn aantrekkelijk voor inbrekers en gevaarlijk voor de omgeving. Omdat het noodzaak is dat dit zo snel mogelijk hersteld wordt, op ieder moment van de dag, hebben veel glasbedrijven een 24 uursservice. Zo is er altijd een glaszetter in jouw regio beschikbaar.

Beroep van de week glaszetter

WERKZAAMHEDEN

Glaszetters haasten zich in geval van nood indien mogelijk direct naar de klus. Eenmaal aangekomen op locatie meet hij de maten van de ruit en kijkt de glaszetter naar de beste oplossing. Soms is de goedkoopste oplossing het repareren van het huidige glas. Is dit niet mogelijk of duurder dan nieuw glas? Dan haalt de glaszetter het huidige glas eruit, maakt alles rondom in orde en plaatst nieuw glas. Vervolgens zorgt de specialist voor een mooie stevige afwerking. Glaszetters dragen altijd een voorraad glas bij zich. Zo kunnen ze in elke noodsituatie helpen. Ze kunnen figuur-, draad- en enkelglas ter plekke op maat snijden en plaatsen. Gaat het om dubbel glas op maat? Dan zullen ze dit glas bestellen. Wanneer dit niet mogelijk is zorgt de specialist voor een tijdelijke oplossing. Zo kunnen ze noodglas plaatsen of een tijdelijke oplossing van hout.

Nadat de glaszetter klaar is ruimen ze alles op en nemen ze het oude glas mee. Zo blijft er geen troep meer achter en is het oude glas meteen opgeruimd.

Glaszetters plaatsen verschillende soorten glas, de meest voorkomende soorten zijn:

Het is verstandig om voor minimaal HR++ glas te kiezen. Dit glas is het populairst en wordt het meest gebruikt bij woningen. HR++ heeft zowel een goed isolerende als geluidswerende werking waardoor je je comfortabel voelt is je huis. Daarnaast kun je besparen op je energierekening door de sterk isolerende waarde.

Wil je glas met de beste isolatiewaarde? Dan kun je kiezen voor HR+++ glas. Dit vereist een investering maar is vervolgens erg energiezuinig glas. Zit er geen spoed achter en moeten er meerdere ruiten geplaatst of vervangen worden? Dan komt de glaszetter meestal vrijblijvend langs om te adviseren en een offerte op te stellen. Daarnaast kunnen specialisten helpen met bijvoorbeeld glas in lood, veiligheidsglas en zonwerend glas.

Beroep van de week glaszetter

OPLEIDING

De opleiding tot glaszetter wordt gegeven op het MBO niveau 2. De opleiding is een bbl-opleiding en duurt 2 jaar. Tijdens de opleiding ga je dus aan het werk bij een erkend leerbedrijf waardoor je het werk in de praktijk leert kennen. Deze studie is in september 2021 voor het eerst gestart omdat er een grote vraag was naar vakmannen in verband met verduurzaming. Na de niveau 2 opleiding kun je doorstromen naar de niveau 3 opleiding, Gezel Glaszetter. Tijdens de opleidingen tot glaszetter leer je alles rond het beroep. Je leert onder andere het voorbereidingswerk, het plaatsen en de opruimwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

Beroep van de week glaszetter

WIST JE DAT?

…glaszetters geen dubbel en triple glas kunnen snijden?
Glaszetters kunnen enkel glas op maat snijden. Dubbel glas kan de glaszetter bij de glashandel bestellen, dit kunnen ze niet zelf snijden. Dit zal op maat moeten worden geproduceerd.

…glas recyclebaar is?
Gebruikt oud glas kan gesmolten worden waar weer nieuw glas van gemaakt kan worden. Dit kan onbeperkt zonder dat de kwaliteit ervan achteruit gaat. Dit levert een energiebesparing op wat goed voor het milieu is. Plastic kan niet eindeloos gerecycled worden.

… je veel bespaart met isolatieglas?
Isolatieglas zijn alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas. In dit soort glas zit een ruimte tussen de glazen met een gas. Dit gas zorgt voor geluids- en warmte-isolatie. Doordat er minder warmte verloren gaat kun je besparen op de energierekening. Met HR+++ glas kan dit oplopen tot € 400.

… je subsidie kunt krijgen voor isolatie?
Landelijk is er een subsidieregeling voor het isoleren van je huis. Dit geldt voor dubbelglas, HR glas en triple glas. Dit geldt echter alleen als je hiernaast ook een andere isolatiemaatregel neemt. In dit geval kun je tot 30% van de kosten terugkrijgen. Naast de energiekosten die je dus zult besparen, bespaar je ook op de aanschaf.

…glas gemaakt wordt van zand?
Glas wordt gemaakt door een mengsel van zand, soda en kalk te verhitten in een oven van 2300 graden. De grondstoffen smelten samen tot een vloeibaar geheel. Voor gekleurd glas wordt er hier simpelweg wat kleurstof toegevoegd. Vervolgens kan het vloeibare gehaald omgevormd worden tot allerlei soorten glas.

… het gemiddelde salaris van een glaszetter in loondienst ongeveer € 2.520 bruto per maand  bedraagt?

Het salaris van glaszetters verschilt per bedrijf en glaszetter. Daarbij zijn er ook glaszetters die als zzp’er werken en dan ligt het in veel gevallen net weer even anders. Salarissen van glaszetters variëren van € 2.100 tot € 3.000 bruto per maand. Starters verdienen vanzelfsprekend een lager salaris maar ook dit varieert nogal. Professionals met meer deskundigheid kunnen meer verdienen.

Beroep van de week glaszetter

MYGO MATCHMAKER

Ga je verduurzamen door het laten plaatsen van isolatieglas? Of moet jouw ruit vervangen of gerepareerd worden? Kom eenvoudig in contact met een glaszetter bij jou in de buurt via de MyGo Matchmaker. Neem gerust contact op voor een afspraak of vrijblijvende offerte. Ook de medewerkers van het servicecentrum staan graag voor u klaar. Hiervoor kun je bellen naar 085 106 1600.