Terug naar blog
Airco slaapkamer

Airco slaapkamer

9 mei '22 Door MyGo redactie

Het is weer de tijd van het mooie weer! Voor veel mensen goed nieuws. Maar je kent vast ook die plakkerige nachten. Daarom kiezen veel mensen voor een airco in hun slaapkamer. Wist je trouwens dat je tijdens hete nachten een verminderde slaapkwaliteit hebt, waardoor je overdag daadwerkelijk minder goed kunt functioneren? Veel mensen zijn duffer en maken eerder fouten dan wanneer ze goed uitgerust zijn. Hoe kan dit en wat is er aan te doen?

Over slaapkwaliteit

Hoe kan het eigenlijk dat de slaapkwaliteit vermindert tijdens warme nachten? Dat is eigenlijk heel simpel, volgens Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar psychofysiologie van de Universiteit van Amsterdam. Om een goede diepe slaap te bereiken dient de lichaamstemperatuur te dalen. En in een warme slaapkamer heeft het lichaam daar veel moeite mee. Hierdoor komen mensen minder of niet in deze zogenoemde diepe slaapfase. Dat deze diepe slaapfase ook nog eens de belangrijkste is om fysiek en mentaal te herstellen helpt hierbij niet. 

Airco in de slaapkamer

Hoe kun je dan wel in diepe slaap te komen? Ook dat is volgens deze professor eenvoudig: houd je slaapkamer zo koel mogelijk. Dan kan het lichaam sneller en beter afkoelen en dus ook sneller en beter de diepe slaapfase bereiken. Het helpt om ’s avonds de ramen open te zetten. Of de aanschaf van een airco overwegen. Er zijn tegenwoordig hele stille airco’s. Sommige mensen vinden het juist prettig als een airco in de slaapkamer iets minder stil is, omdat ze van het monotone geluid ervan juist goed in slaap vallen.  

Wat is stille airco?

Stille airco’s produceren tussen 40 en 50dB aan geluid, normale airco’s tussen 50 en 60dB en luide airco’s zitten tussen 60 en 65dB. Over het algemeen zijn de stilste airco’s de zogenaamde split-airco’s of split-unit airco’s. Bij deze airconditioners zit de ventilator en koeltechniek aan de buitenkant van de muur. Aan de binnenkant bevindt zich dan de unit waardoor de lucht op de gewenste snelheid naar binnen stroomt. Een split-unit airco in de slaapkamer zal voor de meeste mensen daarom het prettigst zijn.

Airco kosten

Vanzelfsprekend is een goede nachtrust niet de enige reden om een airco te kopen. Zo voorzien steeds meer mensen thuis hun slaapkamer van airco. Hoe fijn is het om met warm weer niet meteen te zweten, maar juist een heerlijk aangenaam klimaat te hebben? Naast dat een airco de lucht koelt is een bijkomend voordeel dat de lucht uit een airco ook schoner is.

Voor bijvoorbeeld een gemiddelde slaapkamer kost de installatie van airco van een A-merk gemiddeld ongeveer €1.600. Voor een kleinere slaapkamer ligt dit rond €1.200. Van een B-merk ligt dat rond de €800. 

Wanneer je de aanschaf van een airco in je slaapkamer gaat overwegen is het aan te bevelen je goed te laten informeren. MyGo brengt je graag in contact met betrouwbare specialisten. Via de matchmaker kun je eenvoudig in contact komen met de specialisten die het beste bij je wensen passen. Indien je liever telefonisch iemand spreekt kan dat via het telefoonnummer 085 106 1600.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 21 juni 2019 en werd op 9 mei 2022 geactualiseerd met o.a. nieuwe informatie over de kosten.