Terug naar blog
Beroep van de week: KEUKENMONTEUR

Beroep van de week: KEUKENMONTEUR

27 jul. '22 Door MyGo redactie

Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij. 

OMSCHRIJVING

Een keukenmonteur, de naam zegt het al, is verantwoordelijk voor het installeren van (met name) nieuwe keukens. Het plaatsen van een keuken is geen eenvoudige klus, omdat keukens uit veel losse onderdelen bestaan, die allemaal een verschillende montage kennen en tevens op elkaar moeten aansluiten. Alle losse onderdelen, zoals de kastenruimtes, vaatwasser en gootsteen, dienen door een keukenmonteur dusdanig worden geïnstalleerd, dat de keuken één geheel vormt. Dit houdt in dat alle keukendelen zeer nauwkeurig en volgens een vooruit bedacht plan gemonteerd moeten worden, zodat er geen naden of scheve randen ontstaan. Bovendien moeten het aanrechtblad, de kastjes en het fornuis waterpas te staan.

Een andere belangrijke taak van een keukenmonteur is het aansluiten van alle keukenapparatuur. Ook dit moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd worden, om problemen met de oven, magnetron, vaatwasser of fornuis te voorkomen. Ovens dienen bijvoorbeeld voldoende koeling te krijgen, en de afvoer van de vaatwasser dient op een juiste manier op de gootsteen te worden aangesloten, om lekkage te voorkomen. Het komt ook voor dat keukenmonteurs passtukken op maat dienen te zagen, zoals het aanrechtblad of bargedeelte van een kookeiland. Omdat sommige fornuizen nog altijd op gas werken, is een veilige aansluiting op de gasleiding van essentieel belang. Ook de aansluiting van een Quooker is een zorgvuldige klus, omdat je hier te maken hebt met kokend water.  

WERKZAAMHEDEN

Het plaatsen van een keuken is zeer specialistisch werk, omdat een keuken uit veel verschillende onderdelen bestaat. Hierdoor zijn de werkzaamheden ook heel divers, nauwkeurig en complex. Je kunt de montage dus het beste overlaten aan de juiste vakmensen. Sommige keukenmonteurs zijn alleen verantwoordelijk voor de installatie van keukens, maar ervaren keukenmonteurs voeren soms ook andere werkzaamheden uit, zoals het verplaatsen van water-, elektriciteit- en gasleidingen. In dit geval is de vakspecialist tevens loodgieter en/of elektricien.

Het vak is heel afwisselend. In de ochtend gaat de vakspecialist naar de klant. Vaak betreft dit een eigenaar van een bestaand woonhuis, waar de oude keuken wordt vervangen voor een nieuw exemplaar. In andere gevallen werkt de keukenmonteur in de sociale woningbouw en monteert hij of zij iedere dag dezelfde keuken in het nieuwbouwproject. Veel voorkomende werkzaamheden zijn: nieuwe keuken plaatsen, vaatwasser aansluiten, gasfornuis aansluiten, keukenblad vervangen, inductiekookplaat installeren en Quooker-kraan installeren. De meeste vakspecialisten werken in loondienst bij een ‘keukenboer’, maar er zijn ook keukenmonteurs als ZZP’er actief.

OPLEIDING

Voor het beroep keukenmonteur bestaan er geen specifieke opleidingen. De meeste vakspecialisten die keukens monteren hebben een andere opleiding genoten. Je kunt bijvoorbeeld met de MBO-opleiding voor timmerman of interieurbouwer terecht komen in de keukenmontagebranche. Nieuw personeel leert het vak vaak van meer ervaren keukenmonteurs. Het monteren van keukens vraagt vooral om een vakman die heel nauwkeurig kan werken. Grote keukenbedrijven bieden zelf vaak de mogelijkheid voor een intern trainingstraject, waarin je wordt opgeleid tot allround keukenmonteur. Het leren installeren van keukens duurt in de praktijk maximaal zes maanden.

Veel keukenmonteurs werken in koppels, met de combinatie van een leerlingmonteur en een allrounder. Zo kan de leerling alle kneepjes van het vak in de praktijk leren van zijn of haar begeleider. Keukenbedrijven, die zoeken naar een ervaren vakspecialist verwachten minimaal een afgeronde opleiding voor allround timmerman of allround interieurbouwer, voordat deze individueel keukens mag plaatsen. Soms is het ook mogelijk om via het bedrijf een tweejarige MBO-opleiding niveau 2 te volgen. Dit kan in enkele gevallen zelfs in combinatie met de opleiding tot timmerman, interieurbouwer of loodgieter.

WIST JE DAT?

… de installatie van een nieuwe keuken gemiddeld twee dagen duurt?

De oude keuken dient te zijn afgebroken en uit de ruimte te zijn gehaald, voordat de monteur langs komt, tenzij anders afgesproken. Het plaatsen en installeren van de keuken met toebehoren duurt, afhankelijk van de complexiteit en de grootte, ongeveer twee dagen. Bij een eenvoudiger of standaardkeuken is één dag meer gebruikelijk, terwijl bij een heel nieuw kookeiland met geavanceerde apparatuur eerder met drie dagen montagetijd kan worden gerekend. 

… het gemiddelde salaris 2535 euro bedraagt?

Een keukenmonteur verdient gemiddeld 2535 euro bruto per maand. De salarissen variëren van doorgaans van 2155 euro tot 2920 euro, afhankelijk van de regio waarin de vakspecialist werkt, de ervaring en de leeftijd. De inkomsten van als zelfstandig keukeninstallateur liggen doorgaans hoger dan wanneer de vakspecialist in loondienst werkt. Met een gemiddeld salaris van 2660 euro ligt het salaris in Rotterdam veel hoger dan in Tilburg, waar een keukenmonteur gemiddeld niet meer dan 1940 euro per maand verdient.

…er is een groot tekort is aan keukeninstallateurs?

Veel keukenbedrijven kampen met een chronisch tekort aan monteurs. Deze trend speelde al vóór het begin van de coronapandemie, maar het probleem wordt steeds nijpender. Een decennium terug bestond er nog een enorm overschot aan ambachtslieden. Dat overschot werd veroorzaakt door de economische crisis, waarbij veel bouwprojecten werden geannuleerd, opgeschort of stil kwamen te liggen. Sinds de economische flow is er weer een grote vraag naar vaklieden, waardoor het overschot is omgekeerd naar een tekort. Een andere oorzaak voor het gebrek aan keukenmonteurs is de verminderde interesse in technische en ambachtelijke opleidingen.

MYGO MATCHMAKER

Heb jij een keukenmonteur nodig? Via de MyGo Matchmaker kom je heel gemakkelijk in contact met een beschikbaar bedrijf bij jou in de regio. Neem gerust contact op voor een afspraak of vrijblijvende offerte. Ook de medewerkers van het servicecentrum staan graag voor u klaar.