Recordaantal aanvragen verbouwingshypotheek

Recordaantal aanvragen verbouwingshypotheek

18 mrt. '22 • Door MyGo redactie

Thuiswerken, de overspannen woningmarkt en een gebrek aan mogelijkheden om je buiten de deur te vermaken, hebben ertoe geleid hebben dat huiseigenaren massaal zijn gaan verbouwen tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers die adviesketen De Hypotheker deze week presenteerde. Al in het eerste coronajaar, 2020, steeg het aantal aanvragen voor een verbouwingshypotheek met 45 procent. Vorig jaar lagen deze cijfers nóg hoger.

Dat Nederlanders tijdens de pandemie massaal aan het klussen zijn geslagen, is oud nieuws. Dat het daarbij niet alleen bij kleine projecten in en om huis ging, blijkt nu uit cijfers van De Hypotheker, waarover De Telegraaf vandaag bericht. Het dagblad concludeert daaruit dat Nederlanders in coronatijd massaal hun huizen vertimmerden. Vooral in 2021 vroegen veel mensen een hypotheek aan voor een verbouwing. Dat aantal ligt maar liefst 128 procent hoger dan vóór de pandemie.

Thuiswerken

Aan de verbouwingsdrift van de Nederlanders liggen volgens de Hypotheker meerdere redenen ten grondslag. Zo heeft thuiswerken tijdens de coronacrisis invloed gehad op de wens om te verbouwen. Veel mensen hadden geen geschikte werkplek thuis. Die werd met een verbouwing gecreëerd. Verder zou de overspannen woningmarkt een drijfveer zijn. Betaalbare en passende woningen zijn moeilijk te vinden. Verhuisplannen verdwijnen in de ijskast, en men gaat over op Plan B:  een verbouwing van de huidige woning. Ook zou het gebrek aan uitgaansmogelijkheden ertoe hebben aangezet verbouwingsprojecten in gang te zetten. Hiermee werd de extra vrije tijd toch nog ‘nuttig’ besteed.

Krapte

Met verbouwplannen en een hypotheekaanvraag alleen ben je er echter niet. Het vinden van een geschikt bouwbedrijf, dat ruimte heeft in haar agenda, is tegenwoordig geen eenvoudige opgave. Terwijl de aanvragen oplopen is de arbeidsmarkt voor de bouwsector krap. Momenteel staan er alleen al 4700 vacatures open, blijkt uit een studie van het UWV, de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), dat in januari 2022 werd gepresenteerd. De vraag naar vakmensen zal in de komende jaren bovendien alleen maar toenemen, aldus de onderzoekers.

MyGo Matchmaker

Wie nu verbouwplannen heeft, hoeft echter niet te wanhopen. Via de MyGo Matchmaker kunt u heel eenvoudig een professional vinden die wél beschikbaar is, en de werkzaamheden kan verrichten die exact passen bij uw wensen. Ook de medewerkers van het servicecenter kunnen u in contact brengen met een geschikte en beschikbare ondernemer. Voor verbouwplannen bent u bij MyGo dus op het juiste adres.

Hulp nodig? Onze service team staat voor je klaar!