Terug naar blog
De beste dakbedekking voor een plat dak

De beste dakbedekking voor een plat dak

13 sep. '22 Door MyGo redactie

Je vraag jezelf vast wel eens af: wat is de beste dakbedekking voor een plat dak? En wat zijn de kosten voor het vervangen van een plat dak? Om je hierop een antwoord te geven zetten we de 4 beste dakbedekkingen voor een plat dak op een rijtje. 

Bitumen dakbedekking, de goedkoopste optie

Bitumen staat in de volksmond ook wel bekend als dakleer. Bitumen is een mengsel dat wordt verkregen uit ruwe olie. Het is in Nederland de meest voorkomende dakbedekking op platte daken. Dit komt omdat bitumen beschikt over een aantal goede eigenschappen. Zo is bitumen zeer sterk, waterbestendig en hecht het goed op verschillende materialen. Het is echter niet erg elastisch. Op warme zomerdagen wordt je dakbedekking zacht en tijdens de vrieskou juist hard. Ook is bitumen slecht bestand tegen uv-straling en kent het een relatief korte levensduur.

Twee soorten bitumen dakbedekking, app en sbs

Om de minder goede eigenschappen van bitumen weg te nemen zijn er twee andere varianten ontwikkeld.

Atactisch Polypropyleen (app)

Bij een app-dakbedekking is een elastische kunststof verwerkt in het bitumen. Hierdoor is de dakbedekking soepeler en buigzamer. Ook is je dakleer hierdoor uv bestendig en heb je amper omkijken naar het dak, aangezien dit materiaal weinig onderhoud nodig heeft.

Styreen Butadieen Styreen (sbs)

Is je bitumen dakbedekking met sbs bewerkt, dan is er een kunstmatige rubber in verwerkt. Hierdoor is je dakbedekking een stuk soepeler en buigzamer bij temperatuurschommelingen. Daarnaast heeft het hierdoor een betere kleefkracht, wat de kans op lekkages enorm doet afnemen. Denk er wel om dat bij veel uv-straling het dakleer wat korrelig kan worden. 

Pvc is de ideale dakbedekking

Poly Vinyl Chloride (pvc) is een kunststof materiaal dat erg soepel is. Hierdoor zet de dakbedekking uit of krimpt het bij temperatuurschommelingen. Pvc is een sterk en waterdicht materiaal. Daarnaast is het ook erg onderhoudsvriendelijk. Ook reflecteert het uv-straling, wat het wooncomfort ten goede komt. Ben je van plan om je dak te verduurzamen? Door de wortelbestendigheid kun je er ook een groendak van maken. Let er wel op dat pvc een gemiddelde levensduur kent van 15 tot 30 jaar

Epdm voor op je platte dak

Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer (EPDM) is een synthetisch rubber dat op daken wordt bevestigd met lijm. Het beschikt over waterbestendige eigenschappen, is erg flexibel en tegelijkertijd ook stevig. Door deze eigenschappen is epdm onderhoudsvrij en bestand tegen temperatuurschommeling en uv-straling. Epdm is in aanschaf duurder dan bitumen, maar gaat wel een stuk langer mee. Gemiddeld kent epdm een levensduur tussen de 35 en 50 jaar

Een groendak als dakbedekking gaat jarenlang mee

Een groendak staat ook wel bekend als sedumdak. Een sedumdak is geschikt voor plantengroei. Na een fikse hoosbui wordt het regenwater snel afgevoerd en kunnen de planten op je dak lekker doorgroeien. Een bijkomend voordeel van een groendak is dat het warmte binnenhoudt, dit door de isolerende eigenschappen. Ook is dit type dakbedekking duurzaam en milieuvriendelijk. Het haalt door de de begroeiing immers schadelijke stoffen weg uit de lucht. Een groendak gaat 50 tot 100 jaar mee. Het is wel wat duurder in aanschaf, maar het is de investering meer dan waard. Je kunt een groendak plaatsen op een pvc of epdm dakbedekking. 

Ben je eruit welke dakbedekking je wilt en wil je deze laten plaatsen op je platte dak?

Onze dakdekkers helpen je hier graag bij. Daarnaast staan ze ook altijd klaar om je te adviseren.