Terug naar prijzen
Airco installeren prijs

Airco installeren prijs

Wat zijn de kosten voor het installeren van airco in huis?

Gemiddeld kost een airco installatie plaatsen tussen de 1200 en 3000 euro, afhankelijk van het type airco dat je kiest en de extra opties die je wilt. Wanneer je kiest voor een airco plaatsen in je huis kun je genieten van aangename en gecontroleerde binnentemperaturen. Er zijn verschillende soorten airco’s beschikbaar. Je kunt ervoor kiezen om een airco te laten installeren in je huis maar je kunt ook een mobiele airco aanschaffen. Op deze pagina vind je alle informatie over wat een airco installatie plaatsen kost en de verschillende mogelijkheden die daarbij komen kijken.

Benieuwd naar de prijs voor installeren van airconditioning in jouw huis? Met behulp van de MyGo matchmaker kun je direct in contact komen met een lokale vakman.

Direct een airco installateur in jouw omgeving?

Klik op de Matchmaker of bel +31851061600

Prijsopbouw airco installeren

De gemiddelde kosten voor verschillende airco's plaatsen vind je in de onderstaande tabel inclusief de aanschafprijs en voorrijkosten. Houd er rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn. De werkelijke prijzen op jouw offerte kunnen afwijken.

Type airco

Gemiddelde kosten airco plaatsen (incl. arbeidskosten)

Gemiddelde capaciteit van de airco

Mobiele airco

€ 300 - € 650

1 kW

Airco zonder buitenunit

€ 1300 - € 2300

2.5 kW

Split airco

€ 1200 - € 2000

2.1 kW

Multi Split airco

€ 2000 - € 2900

2.1 kW per unit

Airco in huis

Airco installatie in huis

Als je een airco wilt laten plaatsen moet je rekeningen houden met de oppervlakte van de ruimte waarin de airco geplaatst wordt. In het onderstaande overzicht zie je wat een airco kost inclusief BTW bij elk oppervlakte van een ruimte. Bovendien vind je hier ook welk vermogen de airco nodig heeft om de ruimte goed te kunnen koelen.

Oppervlakte ruimte (m2)

Vermogen airco (kW)

Gemiddelde kosten airco (incl. installatie en btw)

Tot 70 -75 m2

circa 2.5 kW

€ 1100 - € 1400

Tot 120 - 125 m2

circa 3.5 kW

€ 1550 - € 1750

Tot 170 - 175 m2

circa 5.0 kW

€ 1700 - € 1900

Tot 240 - 250 m2

circa 7.5 kW

€ 2200 - € 2600

Airco aan de muur

Wat bepaalt de prijs voor de installatie van airco in huis?

De prijzen voor het installeren van airco in je huis hangen af van een aantal verschillende factoren. Het type airco, de oppervlakte van de ruimte, het vermogen en het merk, maar ook in vaste of mobiele unit hebben invloed op de prijs. Voor een plafondmodel airco betaal je gemiddeld wat meer dan voor wandmodel airco’s. Kies je daarnaast voor extra units en extra opties zoals verwarming en regeling van luchtvochtigheid? Er zijn dus verschillende opties mogelijk.

Ingebouwd aircosysteem

De meeste comfortabele en meest onzichtbare mogelijkheid is een airco laten inbouwen in je huis. De airco zal dan nauwelijks opvallen en je zal nauwelijks tot geen last hebben van het geluid dat het systeem produceert. Je airco kun je zowel in de muur als in het plafond laten inbouwen. Je kunt dan gericht bijvoorbeeld alleen de woonkamer of slaapkamer of alle kamers tegelijk op de gewenste temperatuur brengen.

Afstandbediening van airco

Plafond of wandmodel airco

Een andere optie is de airco laten bevestigen aan het plafond of aan de wand. Deze optie is verstandig wanneer je slechts één ruimte op de gewenste temperatuur wilt brengen. Vandaag de dag zijn er heel veel verschillende design modellen, hierdoor hoeft een airco aan de muur niet storend te zijn en kun je het zelfs matchen met je interieur. Daarnaast is een wand airco gemakkelijk aan te sluiten. Hiervoor hoeft de installateur geen extra leidingen aan te leggen. Bij een plafond airco moeten wel leidingen worden gelegd in connectie met ventilatieroosters. Een airco installeren in je plafond is daarom vaak aardig wat duurder dan een wandsysteem airco.

Direct de best passende airco installateur in jouw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel +31851061600 .

Airco in het plafond

Mobiele airco

Wanneer je kiest voor een mobiele airco hoef je niet een unit in elke kamer te laten installeren. Wanneer je ‘s avonds je slaapkamer wil je verkoelen kun je de airco immers gewoon meenemen de slaapkamer in. Let er wel op dat je bij modellen zonder een buitenunit de afvoerslang naar buiten moet leiden om de warme lucht af te voeren. Hierbij moet je er ook rekening mee houden dat de warme lucht niet van buiten naar binnen komt. Tevens moet de mobiele unit over voldoende vermogen beschikken om de gewenste kamer te koelen.

Multi Split airco of niet?

Als je geen last wilt hebben van het geluid dat de airco maakt kun je ervoor kiezen om een Multi Split airco te laten installeren. Hierbij hangt één van de twee units buiten zodat je binnen geen last hebt van het geluid. De unit die buiten hangt bevat namelijk de luidruchtigste onderdelen van het airco systeem.

A-merk of B-merk

Je hebt de keuze uit verschillende merken airco’s. Kies je voor een lager kwaliteit merk of voor een hogere kwaliteit merk? Voor B-merken zoals Maxicool, Gree of Eurom betaal je gemiddeld tussen de 900 en 1800 euro. Voor A-merken zoals LG, Panasonic, Samsung, Mitsubishi en Daikin betaal je gemiddeld tussen de 1000 en 2500 euro.

Koude lucht uit airco

Extra opties installatie airco

In onderstaand schema vind je de extra mogelijkheden voor de installatie van airco in je huis.

Extra opties

Gemiddelde prijs

Bediening via WiFi

€ 100 - € 200 meerprijs

Design airco

€ 300 - € 500 extra

Extra binnenunits

€ 575 - € 825 per extra unit

Onderhoudscontract specialist

€ 120 - € 150 per jaar

Monteur met zijn duim omhoog

Waarom een airco laten plaatsen in huis?

Airconditioning in huis kan het leven in je huis een stuk aangenamer maken. Een airco systeem zorgt voor schone, frisse lucht in je huis. Bovendien zorgt een airco voor koelte in de zomer en warmte in de winter. Je hebt verschillende mogelijkheden voor het laten installeren van airco in je huis. Je kunt kiezen voor een ingebouwd airco systeem of voor een model aan de wand of aan het plafond.

Bespaartips van MyGo

  1. Vraag meerdere offertes aan. Gebruik de MyGo matchmaker om meerdere offertes op te vragen en te vergelijk om zo de vakman te vinden die het beste past binnen jouw budget.
  2. Kies een lokale specialist. Ga voor een lokale vakman om zo kosten te besparen op de voorrijkosten.

Waarmee rekening houden?

Kleine kamer

Wanneer je een airco in een kamer van ongeveer 70 vierkante meter wilt plaatsen, kies dan voor een airco met een lager vermogen zoals aangegeven in bovenstaande tabel. Vooral wanneer je airco in de slaapkamer wilt plaatsen is dit verstandig omdat deze airco’s doorgaans een stuk stiller zijn.

Grote kamer

Neem je airco voor een grote ruimte. Kies dan voor een airconditioning systeem dat een hoger kW heeft. Doorgaans maken deze airco’s iets meer geluid dan een airco met minder vermogen. Echter zal dit nauwelijks opvallen in een grote ruimte.

Hoeveel personen

Meer personen in je huis betekent ook meer lichaamswarmte. Kies daarom vooral bij drukke ruimtes (voor bijvoorbeeld een groot gezin) voor hoger vermogen.

Airco laten onderhouden door monteur

MyGo helpt je graag

Wil je weten wat de kosten zijn voor het installeren van airco in jouw huis? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Je wordt dan meteen gematcht met de meest geschikte specialist voor jouw klus Hiermee kun je meteen meerdere offertes opvragen en met elkaar vergelijken.

Airco installateur uit jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met +31851061600 .