Airco installeren kosten

Airco installeren kosten

Wat zijn de kosten voor het installeren van airco in huis?

De gemiddelde kosten van een airco installatie plaatsen liggen tussen de 1200 en 3000 euro, afhankelijk van het type airco dat je kiest en de extra opties die je wilt. Laat je een airco plaatsen in je huis, dan kun je genieten van aangename en gecontroleerde binnentemperaturen. Er zijn verschillende soorten airco’s beschikbaar, elk met hun eigen kosten. Je kunt ervoor kiezen om een airco te laten installeren in je huis, maar je kunt ook een mobiele airco aanschaffen. Op deze pagina vind je alle informatie over de kosten van een airco installatie plaatsen en de verschillende mogelijkheden die daarbij komen kijken.

Benieuwd naar de kosten voor het installeren van airconditioning in jouw huis? Met behulp van de MyGo Matchmaker kun je direct in contact komen met een lokale vakman.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Prijsopbouw airco installeren

De gemiddelde kosten voor verschillende airco’s plaatsen inclusief aanschafprijs en voorrijkosten vind je in onderstaande tabel. Houd er rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn. De werkelijke prijzen op jouw offerte kunnen afwijken.

Type airco

Gemiddelde kosten airco plaatsen (incl. arbeidskosten)

Gemiddelde capaciteit van de airco

Mobiele airco

€ 300 - € 650

1 kW

Airco zonder buitenunit

€ 1300 - € 2300

2.5 kW

Split airco

€ 1200 - € 2000

2.1 kW

Multi Split airco

€ 2000 - € 2900

2.1 kW per unit

 Wat kost het installeren van je airco?

Kosten airco installatie in huis plaatsen

Als je een airco wilt laten plaatsen in huis moet je rekening houden met de oppervlakte van de ruimte waarin de airco geplaatst wordt. In onderstaand overzicht zie je de kosten van een airco plaatsen inclusief btw bij elke oppervlaktegrootte. Bovendien vind je hier welk vermogen de airco nodig heeft om de ruimte goed te kunnen koelen.

Oppervlakte ruimte (m2)

Vermogen airco (kW)

Gemiddelde kosten airco (incl. installatie en btw)

Tot 70 - 75 m2

circa 2.5 kW

€ 1100 - € 1400

Tot 120 - 125 m2

circa 3.5 kW

€ 1550 - € 1750

Tot 170 - 175 m2

circa 5.0 kW

€ 1700 - € 1900

Tot 240 - 250 m2

circa 7.5 kW

€ 2200 - € 2600

Wat kost het installeren van je airco?

Waarom een airco laten plaatsen in huis?

Airconditioning in huis kan het leven in je huis een stuk aangenamer maken. Een airco systeem zorgt voor schone, frisse lucht in je huis. Bovendien zorgt een airco voor koelte in de zomer en warmte in de winter. Je hebt verschillende opties voor het laten installeren van airco in je huis, elk met hun eigen kosten en mogelijkheden.

Soorten airco om in huis te laten plaatsen

Ingebouwd aircosysteem plaatsen

De meest comfortabele en onzichtbare mogelijkheid is een airco laten inbouwen in je huis. De airco zal dan nauwelijks opvallen en je zult nauwelijks tot geen last hebben van het geluid dat het systeem produceert. Je airco kun je zowel in de muur als in het plafond laten inbouwen. Je kunt dan bijvoorbeeld gericht alleen de woonkamer of slaapkamer of juist alle kamers tegelijk op de gewenste temperatuur brengen.

Plafond of wandmodel airco plaatsen

Een andere optie is de airco laten bevestigen aan het plafond of de wand. Deze optie is verstandig wanneer je slechts één ruimte op de gewenste temperatuur wilt brengen. Tegenwoordig zijn er talloze verschillende design modellen, waardoor een airco aan de muur niet storend hoeft te zijn en je hem zelfs kunt matchen met je interieur. Daarnaast is een wand airco gemakkelijk aan te sluiten. Hiervoor hoeft de installateur geen extra leidingen aan te leggen. Bij een plafond airco moeten wel leidingen worden gelegd in connectie met ventilatieroosters. Een airco installeren in je plafond is daarom vaak aardig wat duurder dan een wandsysteem airco.

Direct de best passende airco installateur in jouw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Wat kost het installeren van je airco?

Mobiele airco plaatsen

Wanneer je kiest voor een mobiele airco hoef je niet een unit in elke kamer te laten installeren. Wanneer je ‘s avonds je slaapkamer wilt verkoelen, kun je de airco immers gewoon met je meenemen. Let er wel op dat je de afvoerslang bij modellen zonder buitenunit naar buiten moet leiden om de warme lucht af te voeren. Hierbij moet je er ook rekening mee houden dat de warme lucht niet van buiten naar binnen komt. Tevens moet de mobiele unit over voldoende vermogen beschikken om de gewenste kamer te koelen.

Multi Split airco plaatsen

Als je geen last wilt hebben van het geluid dat de airco maakt, kun je ervoor kiezen om een Multi Split airco te laten installeren. Hierbij hangt één van de twee units buiten, zodat je binnen geen last hebt van het geluid. De unit die buiten hangt, bevat namelijk de luidruchtigste onderdelen van het airco systeem.

Wat kost het installeren van je airco?

Wat bepaalt de kosten voor de installatie van airco in huis?

De kosten voor het installeren van airco in huis hangen af van een aantal verschillende factoren. Het type airco, de oppervlakte van de ruimte, het vermogen en het merk, maar ook een vaste of mobiele unit hebben invloed op de prijs. Voor een plafondmodel airco betaal je gemiddeld wat meer dan voor wandmodel airco’s. Kies je daarnaast voor extra units en opties zoals verwarming en regeling van luchtvochtigheid? Dan drijven die ook de kosten omhoog.

Grotere kamer? Hogere kosten

Hoe groter je kamer is, hoe meer vermogen je airco installatie moet hebben om hem te koelen. Airco systemen met een groter vermogen kosten gemiddeld meer.
Daarentegen zul je in een kleinere kamer, zoals de slaapkamer, juist een airco systeem met een lager vermogen willen om geluidshinder te beperken. In dat geval worden de kosten niet alleen lager als je kiest voor een kleinere airco installatie, maar slaap je ook fijner.

A-merk of B-merk? Hoge kwaliteit airco, hogere kosten 

Je hebt de keuze uit verschillende merken airco’s. Van B-merken, zoals MaxicoolGree of Eurom, vallen de kosten wat lager uit, maar is de kwaliteit ook minder. Daarvoor betaal je gemiddeld tussen de 900 en 1800 euro.

De kosten van A-merken zoals LGPanasonicSamsungMitsubishi of Daikin zijn juist hoger, maar de kwaliteit is ook beter. Voor de A-merken betaal je gemiddeld tussen de 1000 en 2500 euro.

Extra opties installatie airco

In onderstaand schema vind je wat de extra mogelijkheden voor de installatie van airco in je huis kosten.

Extra airco opties

Gemiddelde bijkomende kosten

Bediening via WiFi

€ 100 - € 200 meerprijs

Design airco

€ 300 - € 500 extra

Extra binnenunits

€ 575 - € 825 per extra unit

Onderhoudscontract specialist

€ 120 - € 150 per jaar

Wat kost het installeren van je airco?

Airco laten plaatsen? Hier moet je rekening mee houden

Welke kamer wil je koelen? Ga je een airco plaatsen, dan moet die wel de juiste kamer koelen. Is dit bijvoorbeeld een (zeer) kleine of juist (zeer) grote kamer, houd hier dan rekening mee bij je keuze voor je type airco.

Hoeveel ruimtes wil je koelen? Als je meerdere ruimtes wilt koelen, kan een mobiele airco unit een uitkomst bieden, maar je kunt voor het gemak ook extra binnenunits laten plaatsen. Zoals je bij de extra opties kunt zien, doen extra binnenunits de kosten van je airco systeem echter wel snel stijgen.

Hoeveel personen leven er in huis? Personen geven van zichzelf al warmte af, dus woon je in een huis met veel mensen, dan kun je ook een airco met minder vermogen plaatsen.

Welke extra opties wil je hebben? Sommige extra opties moet je meteen wanneer je je airco laat plaatsen al aanschaffen, dus houd hier rekening mee wanneer je je kosten berekent. 

Hoe zit het met de condensafvoer? Een split airco unit haalt vocht uit de lucht en voert dit met behulp van zwaartekracht af via een condensslang. Als je geen mogelijkheid hebt condens op deze manier af te voeren, dan heb je een condenspomp nodig die de condens omhoog pompt naar een afvoer.

Volstaat de standaard koelleiding? Heb je genoeg aan drie meter koelleiding? Dit is de standaard afstand van de binnenunit naar de buitenunit. Volstaat dit niet, dan zullen de kosten oplopen.

Heb je ruimte voor een buitenunit? Heb je buiten in de tuin of op het dak ruimte voor de buitenunit? Zo niet, dan kan je de buitenunit tegen extra kosten aan de buitenwand laten bevestigen door de installateur.

Hoe wordt de doorvoer door de muur geregeld? De doorvoer zit vaak bij de prijs van airco installatie inbegrepen. Als je een airco door het dak heen wilt laten plaatsen, dan heb je een dakpijp nodig. Vaak kan de installateur deze installeren voor een meerprijs. Bij (gewapend) beton kan het zijn dat je zelf voor de doorvoer moet zorgen, omdat er dan watergekoeld geboord moet worden. Overleg met de vakman wat de mogelijkheden zijn en wat die je gaan kosten.

Wat kost het installeren van je airco?

Vind je de kosten van je airco hoog uitvallen? MyGo geeft bespaartips

Doe een vermogensberekening. Door een vermogensberekening te doen, weet je hoeveel vermogen je exact nodig hebt. Zo kun je een airco kiezen met het juiste vermogen en de kosten van de installatie beperken.

Kies wat minder extra opties. Hoe meer extra opties je neemt of hoe modieuzer je airco eruitziet, hoe verder de kosten zullen oplopen. Wil je dus juist besparen op de kosten van je airco installatie, dan zul je genoegen moeten nemen met wat minder extra’s.

Kies een lokale specialist. Ga voor een lokale vakman om zo kosten te besparen op de voorrijkosten.

Vraag meerdere offertes aan. Gebruik de MyGo Matchmaker om meerdere offertes op te vragen en te vergelijk om zo de vakman te vinden die het beste past binnen jouw budget.

Airco installeren? MyGo helpt je graag

Wil je weten wat de kosten zijn voor het installeren van airco in jouw huis? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker of bel gratis met 085 106 1600. Je wordt dan meteen gematcht met de meest geschikte specialist voor jouw klus.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!