Direct hulp
Terug naar diensten
Airco kopen en laten installeren

Airco kopen en laten installeren

Als je van plan bent een airco aan te schaffen en te laten installeren zodat je lekker koel zit deze zomer zijn er aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig over airconditionings en het laten installeren.

De MyGo matchmaker matcht je meteen met de meeste geknipte installateur voor jouw klus bij jou in de buurt. Liever direct telefonisch contact opnemen? Bel dan gratis en vrijblijvend met 085 106 1600.

Waarmee rekening houden bij aanschaf airco?

Als je een airco of een airconditioning systeem aanschaft moet je rekening houden met de volgende vragen: Ten eerste moet je nadenken over wat voor soort airco je wilt. Wil je slechts één ruimte van airco voorzien of je hele huis? Wat is de afmeting van de desbetreffende kamer? Heb je ruimte voor een buitenunit of moet deze op het dak of buiten aan de muur worden bevestigd? Is er ruimte voor afvoer en elektra?

Type airco

Er zijn verschillende soorten airco voor in je huis. De plekken in huis waar airco het meest wordt toegepast zijn: de slaapkamer, de woonkamer en de zolder. Airconditioning in huis wordt steeds populairder. In de zomer zorgt airco voor koeling. Maar er zijn ook airco’s die in de winter gericht kunnen verwarmen, wat weer scheelt in de stookkosten. Er zijn meerdere soorten airco’s verkrijgbaar. Hieronder de verschillende types airco op een rijtje:

Raamkoeler airco

De airco raamkoeler is het meeste gebruikte airco systeem in huis. Het is doorgaans goedkoop in de aanschaf en gemakkelijk te installeren. Vaak wordt een raamkoeler boven een raam of deur geplaatst en blaast koele lucht van buiten naar binnen. Dit systeem bestaat uit slechts één apparaat.

Split airco

Een split airco systeem bestaat uit twee delen; een binnen en een buitenunit die met elkaar zijn verbonden. De airco kan overal in huis worden geplaatst. De buitenunit kan in de tuin, op het dak worden geplaatst. Als je in een appartement woont zonder tuin dan kan je de buitenunit ook aan de buitenmuur van je appartement laten bevestigen.

Multi split airco

Een multi split airco is in principe hetzelfde als een split airco systeem echter wordt dit toegepast voor het koelen of verwarmen van twee tot vijf ruimtes. Een multi split airconditioning bestaat uit één buitendeel en twee tot vijf binnendelen.

Airco kopen | incl. montage | Soorten, Merken & Tips

Vloer airconditioning systeem

Een aircosysteem in de vloer kan ook in de vloer worden geplaatst. Echter is een vloer airco minder populair dan andere airco systemen. De roosters zitten in de vloer wat onhandig kan zijn, tevens is niet in elke woning vloer airconditioning mogelijk. Overleg met de vakman of vloer airco mogelijk is in jouw huis.

Wand airco

Een wand airco wordt veelal gebruikt in de slaapkamer of kleinere kamers in huis. Een wand airco hangt in het zicht. Echter zijn er vandaag de dag wel veel design modellen beschikbaar zodat je precies de juiste airco kunt vinden die matcht met jouw interieur.

Plafond airco systeem

Een plafond airco is in principe hetzelfde als een vloer airco alleen wordt het systeem in het plafond geïnstalleerd. Voordeel hiervan is dat de airco onzichtbaar is. Ook kun je met een plafond airco meerdere ruimtes tegelijk warmen of koelen.

Airco kopen | incl. montage | Soorten, Merken & Tips

Waarmee rekening houden bij installatie airco?

Wanneer de installateur en airco in je huis installeert is het handig als hij de volgende dingen weet.

Condensafvoer

Een split airco unit haalt de vocht uit de lucht en voert deze af via een condensslang door middel van zwaartekracht. Als je geen mogelijkheid hebt condens op deze manier af te voeren dan heb je een condenspomp nodig die het condens omhoog pompt naar een afvoer.

Standaard koelleiding

Heb je genoeg aan de standaard drie meter koelleiding? Dit is de standaard afstand van de binnenunit naar de buitenunit.

Ruimte voor buitenunit?

Heb je buiten in de tuin of op het dak ruimte voor de buitenunit? Zo niet, dan kan je de buitenunit aan de buitenwand laten bevestigen door de installateur.

Doorvoer door de muur

De doorvoer zit vaak bij de prijs van airco installatie inbegrepen. Als je een airco door het dak heen wilt laten plaatsen dan heb je een dakpijp nodig. Vaak kan de installateur deze installeren voor een meerprijs. Bij beton en gewapend beton kan het zijn dat je zelf voor de doorvoer moet zorgen omdat er dan watergekoeld geboord moet worden. Overleg met de vakman wat de mogelijkheden zijn.

Afwerking

Je kunt het aircosysteem laten afwerken met afwerkgoten. Vaak wordt dit gedaan tegen een kleine meerprijs.

Elektra

De binnenunit heeft vaak een snoer van ongeveer anderhalf meter. Binnen anderhalf meter moet er dus een geaard stopcontact zitten of eventueel geplaatst worden.

Airco kopen | incl. montage | Soorten, Merken & Tips

Meest populaire A-merken airco

De onderstaande merken zijn de meest gebruikte merken airconditioning:

 • LG
 • Toshiba
 • Panasonic
 • Samsung
 • Mitsubishi
 • De Longhi
 • Daikin
 • Whirlpool

Meest populaire B-merken airco

De onderstaande merken zijn de meest gebruikte merken airconditioning:

 • Zibro
 • Tristar
 • Tectro
 • Everglade
 • Boneco
 • Domo
 • Kosten airco installeren

Kijk voor meer informatie over de kosten van airco installatie op de pagina airco installeren prijs.

Kosten airco

Kijk voor meer informatie over de kosten van airco’s op de pagina airconditioning prijs.

Tips van MyGo

Stille airco in slaapkamer

Wil je een airco in de slaapkamer laten installeren? Zorg er dan voor dat je een geruisloze airco aanschaft zodat je geen last hebt van het geluid.

Bespaar op airco kosten

Houd je ramen,deuren, zonweringen en gordijnen zoveel mogelijk dicht om de zonnestralen uit je huis te houden. Zo kan de airco nog sneller je kamer of woning koelen.

Kies een lokale installateur

Ga voor een lokale vakman om te besparen op de voorrijkosten.

MyGo helpt je graag

MyGo matcht je snel, gratis en vrijblijvend met de meeste geschikte vakman voor het installeren van je airco bij jou in de buurt. De MyGo matchmaker is 24/7 beschikbaar. Liever telefonisch contact? Bel dan gratis en vrijblijvend met 085 106 1600.