Vorig jaar hadden we te maken met een extreem droge zomer. Zo erg zelfs, dat men genoodzaakt werd om mensen te beperken in het besproeien van hun tuin of schoonmaken van de auto. Dit resulteerde in droogte van de tuin. Vervelend, want als tuinliefhebber wil je niks anders dan een tuin die optimaal in bloei komt te staan. Lees hoe je droogte in de tuin effectief kunt voorkomen en/of bestrijden.
Droogte tuin en een geel of kaal gazon
Wanneer we langere tijd te maken hebben met een situatie van geen-neerslag, dan zal dit ten einde zorgen voor een gelige waas over het gazon of kale plekken. Droge grond kan je herkennen door een hand grond te pakken en daarop te kijken of de grond direct uiteen valt in kleine korrels. Hier is weinig aan te doen, behalve dat je het gazon zelf kan bevloeien. Elke dag het gazon bevloeien zal niet nodig zijn, maar wanneer je in een droge periode de grond goed nat maakt, dan trekt dit goed in de wortels van de grassprieten, waardoor deze een goede reserve vasthouden om langere tijd te kunnen bloeien. Dagelijks een beetje water sproeien zet amper zoden aan de dijk.
Droogte tuin beperken
Het felle zonlicht en bijbehorende Uv-straling kunnen ervoor zorgen dat planten of bladeren verbranden. Kies daarom niet teveel voor lichte kleuren zoals geel of rood; deze plantkleuren zijn extra gevoelig voor de brandende zon, zeker in combinatie met het bevloeien van de plant. Beter kun je kiezen voor paarse of bordeaux rode planten. Deze plantsoorten zijn gewend aan een tropisch of mediterraan klimaat, waardoor ze beter bestand zijn tegen fel zonlicht.
Overigens, met betrekking tot het water geven van planten, kan je het beste kiezen voor bevloeiing van onderaf. De plant zelf heeft geen behoefte aan water, maar de wortels zeker wel! Geef de planten geen water op het warmste moment van de dag of wanneer de planten nog in de volle zon staan, want dan krijg je andermaal te maken met verbrandingsgevaar. Kies je er wel voor om overdag de planten water te geven, zorg er dan in ieder geval voor dat je de planten zelf ontziet en de pure grond bevloeit, oftewel vlak langs het oppervlak van de tuin.
Droogte tuin bestrijden kan, maar doe het verstandig
Veel mensen willen hun tuin in een droge periode geforceerd in bloei zetten. Ze zullen daarop extra veel water geven aan de tuin, maar in hoeverre dat effectief is, is nog maar de vraag. Veel van de planten in de tuin passen zich namelijk aan bij de omstandigheden, waardoor een plotse toevoeging van veel water een omgekeerd effect kan hebben. Verwen de planten daarom niet te geforceerd. Je zou het beste de grond eerst flink kunnen besproeien en daarna steeds een beetje minder, waardoor de wortels op natuurlijke wijze de grond in groeien. Geef je doorlopend teveel water aan de wortels, dan zullen deze niet vanuit zichzelf blijven groeien op momenten dat het iets droger is.
Droogte in de tuin: welke planten doen het goed?
Tegen droogte in de tuin is zoals gezegd niet altijd iets te doen. Om toch kleur en leven in de tuin te creëren heb je evenwel diverse fraaie opties. De volgende planten doen het óók goed in droge perioden:
- Kattenkruid of Nepeta: dit is een type paarse struik welke past binnen iedere tuin
- Iris Cristata: de Iris heeft een mooie roze kleur, welke kort, maar uitbundig bloeit
- Judaspenning: deze plant is buiten bloei groen, maar bloeit in de zomer volop en is roze
Overige planten die zeer goed bestand zijn tegen warme, zomerse dagen zijn de Alchemilla Mollis (fraaie vrouwenmantel), lavendel, kattenkruid en de aster.