Terug naar prijzen
Kunstgras aanleggen prijs

Kunstgras aanleggen prijs

Wat kost het om kunstgras te laten aanleggen?

De gemiddelde prijs voor het aanleggen van kunstgras ligt tussen de 35 en 65 euro per m2. De prijs bestaat voornamelijk uit de kosten van het kunstgras en het leggen van de kunstgrasmat.

Met een kunstgrasveld heb je het hele jaar door een groen gazon zonder dat je hoeft te maaien. Af en toe uitharken is voldoende. Er bestaat kunstgras voor vele doeleinden. Er is kunstgras voor speelveldjes maar ook voor de tuin of het balkon. In dit artikel lees alles over de prijzen en toepassingen van kunstgras.

Wil je zelf graag een kunstgrasveld laten aanleggen? MyGo brengt je graag in contact met een hovenier die deze klus voor je kan uitvoeren. Met de MyGo Matchmaker krijg je een overzicht van alle vakmensen bij jou in de buurt. Vergelijk profielen en reviews en vraag direct één of meerdere offertes aan. Zo matchen we jou met de meest geschikte vakman voor jouw klus. Liever telefonisch contact? Dat kan. Bel 085-432 00 32. Onze klantenservice helpt graag met het zoeken naar een hovenier in de regio.

Werkzaamheden kunstgras leggen

Voordat het kunstgras gelegd kan worden zijn er mogelijk nog een aantal voorbereidende handelingen nodig. Zijn de voorbereidingen nodig, kun je er ook voor kiezen ze zelf te doen. Dan kan de hovenier direct aan de slag met het kunstgras en bespaar je op de kosten van de klus. De prijs voor de volgende voorbereidende handelingen ligt gemiddeld op 15 – 20 euro per m2.

 • Afgraven en afvoeren van oude gazon
 • Opvullen met zand 3-5 cm (excl. prijs zand)
 • Zandbed aantrillen en afvlakken

Nadat de voorbereidingen achter de rug zijn kan worden begonnen met het kunstgras leggen. Een hovenier kost gemiddeld tussen de 40 – 50 euro per uur. Dit komt neer op 20 euro per m2 kunstgras. De kosten voor de voorbereidende handelingen komen hier eventueel nog bij. Een hovenier voert vervolgens de volgende werkzaamheden uit:

 • Aanbrengen stabilisatiedoek (excl. prijs doek)
 • Plaatsen kunstgras en evt. verlijmen naden
 • Kunstgras vastzetten met kunstgrashaken
 • Kunstgras opborstelen
 • Restmateriaal opruimen en afvoeren

Soorten kunstgras

Voor iedere toepassing bestaat wel een kunstgras. Of het nu om een speelveld, een siergazon of een dakterras gaat. Iedere soort heeft weer zijn eigen specifieke kenmerken. De tabel geeft een indicatie voor een aantal verschillende prijssegmenten en toepassingen.

Tabel: kunstgras in verschillende prijsklassen:

Segment

Prijs per m2

Voordelige segment (balkon dakterras)

€ 8 - € 12

Gemiddelde segment (speelveld, siergazon)

€ 12 - € 20

Luxe segment (natuurlijk ogend siergazon)

€ 20 - € 35

Prijsbepalende factoren kunstgras

Er bestaan grote prijsverschillen tussen kunstgrassoorten. Dit heeft alles met de kenmerken van het gras te maken. Aan het kunstgras van een speelveld worden andere eisen gesteld dan aan een siergazon. Het eerste moet vooral sterk zijn, een siergazon moet er zo mooi mogelijk uit zien. De volgende kenmerken hebben allemaal in meer of mindere mate invloed op de prijs van je kunstgras:

 1. Aantal grassprieten per m2. Hoe meer grassprieten per m2 hoe voller en natuurlijker de grasmat oogt. Doorgaans betaal je meer wanneer het aantal grassprieten per m2 omhoog gaat.
 2. Perforatiegaatjes voor waterafvoer. Sommige kunstgrassoorten hebben perforatiegaatjes waardoor regenwater makkelijker kan weglopen. Zo voorkom je regenplassen op je balkon of dakterras als je hier kunstgras neerlegt. Je hebt zowel in het voordelige als het hogere segment kunstgras met perforatiegaatjes.
 3. Kleuren vezels. Veel kunstgrassoorten hebben vezels in meerdere kleuren. Dat geeft een natuurlijke uitstaling aan het grasveld. Door de gekleurde vezels is een kunstgrasveld nauwelijks van een natuurgrasveld te onderscheiden. Voor kunstgras met verschillende kleuren vezels betaal je meer dan voor gras met maar één kleur.
 4. Mosdraad. Mosdraad is de nieuwste technologie op het gebied van kunstgras. Mosdraad is gekroesd draad dat in verschillende kleuren tussen de grassprieten is verwerkt. Het lijkt op mos in een natuurgrasveld. Het houdt de sprieten beter omhoog en geeft het gras een natuurlijke uitstraling. Kunstgrassen met mosdraad liggen doorgaans in het luxe segment.
 5. Polhoogte. De polhoogte staat voor de lengte van het gras. Doorgaans betaal je meer voor kunstgras met langere grassprieten.
 6. Zachtheid. Hoe zachter het gras hoe hoger de prijs. Met name voor een speelveld kan de zachtheid van het kunstgras van belang zijn.
 7. Sterkte. Sommige grassoorten zijn sterker dan andere. De sterkte van het gras is vooral van belang wanneer er intensief gebruikt wordt gemaakt van het gras. Denk aan spelende kinderen of aan een buurtbarbecue. Doorgaans hebben andere factoren meer invloed op de prijs dan de sterkte van de kunstgrasmat.

Kunstgras leggen: twee prijsvoorbeelden

Een klein kunstgrasveld

Je hebt een fraaie vrijstaande woning aan de rand van het bos met een kleine tuin aan de voorkant. Er ligt een klein terras van tegels in de voortuin met plantenborders eromheen. Je wilt de tegels graag vervangen door een kunstgrasveld van 10 m2 met een natuurlijke uitstraling.

Voor een klusje draai je je hand niet om. Je doet de voorbereidingen zelf zodat de hovenier alleen het gras hoeft te leveren en te leggen. Je kiest voor een kunstgras uit het luxe segment met veel sprieten per m2, mosdraad, verschillende kleuren vezels en lange grassprieten. Voor je nieuwe kunstgrasveld betaal je dan ongeveer 350 – 550 euro.

Een groot kunstgrasveld

Je hebt vrijstaand huis in een knus dorp met een grote tuin. Het is de bedoeling om een speelveld aan te leggen voor de (klein)kinderen, zodat ze lekker buiten kunnen spelen. Het gaat om een oppervlakte van 40 m2.

Er is geen tijd om zelf iets te doen. Je laat de hele klus, inclusief de voorbereiding over aan een hoveniersbedrijf. Je kiest voor een kunstgrasveld in een natuurlijke groene kleur, zonder mosdraad en met een gemiddelde polhoogte. Het gras moet vooral sterk en zacht zijn. Voor de totale klus betaal je in deze situatie tussen de 1.900 en 2.400 euro.

Bespaartips MyGo

Kunstgras is een duurzame investering

Een kunstgrasveld heeft bij een gemiddeld gebruik een vrij lange levensduur. Uiteraard speelt de kwaliteit van het kunstgras een rol, maar een gemiddeld kunstgrasveld gaat toch wel 15 – 20 jaar mee.

Houd rekening met vaste prijzen

Soms rekent een hovenier een vaste prijs voor de aanleg van een kunstgrasveld. Dit gebeurd regelmatig bij grasvelden met kleinere oppervlaktes. Zo kan het gebeuren dat een hovenier evenveel arbeidskosten in rekening brengt voor een grasveld van 10m2 als voor een kunstgrasveld van 20m2. Stem de arbeidskosten van te voren dus even af met de vakman. Zo voorkom je verassingen.

Meerdere offertes aanvragen

Niet alle hoveniers rekenen dezelfde tarieven. Door meerdere offertes aan te vragen kan je verschillende hoveniers in de regio met elkaar vergelijken. Zo vind je snel de ideale vakman voor jouw klus.

Korting per m2 voor grotere kunstgrasvelden

Bij grotere oppervlaktes bieden hoveniers soms een korting per m2 voor het leggen van kunstgras. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat je voor een kunstgrasveld van 50 m2 een euro per m2 korting krijgt voor het leggen, ten opzichte van een grasveld van 30m2. Informeer hiernaar bij een vakman.

Vind een geschikte vakman met MyGo

Wil jij ook een kunstgrasveld laten aanleggen? MyGo matcht jouw met de perfecte hovenier voor deze klus. Met de Matchmaker krijg je een overzicht van alle hoveniers uit jouw regio. Je kunt profielen en reviews bekijken om ze met elkaar te vergelijken. Wil je meer informatie over de kosten? Je kunt gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen. Als je liever direct iemand wil spreken kan dat ook bij MyGo. Onze collega’s van de klantenservice zitten voor je klaar. Bel 085-432 00 32.