Schutting laten plaatsen kosten

Schutting laten plaatsen kosten

Kosten schutting

Een schutting of tuinhek laten plaatsen is de ideale oplossing als je wat meer privacy in je tuin wilt of je tuin tegen de wind wilt afschermen. Daarnaast heeft een schutting of tuinhek minder onderhoud nodig dan een heg. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden en de kosten voor een schutting of tuinhek plaatsen.

Wil je in contact komen met een hovenier bij jou in de buurt die een schutting of tuinhek voor je kan plaatsen? Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig een geschikte hovenier in je omgeving. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Direct een hovenier in de buurt?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Inhoudsopgave

Wat kost een schutting laten plaatsen?

Materialen schutting laten plaatsen

Een schutting plaatsen komt niet alleen neer op wat houten palen in de grond slaan. Je wilt immers dat de schutting stevig staat en niet bij het minste zuchtje wind omver wordt geblazen. Een schutting plaatsen met paalhouders is een effectieve methode. De paalhouder wordt daarbij in de grond geslagen en daar wordt de schutting op vastgeschroefd.

Een tuinschutting plaatsen wil je niet ieder jaar opnieuw moeten doen. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren voor je een schutting gaat zetten. Het proces van een schutting plaatsen begint met het maken van een keuze voor het materiaal. Je kunt onder andere kiezen voor een schutting van beton, hout of bamboe. Hieronder geven we een korte toelichting bij elk van de mogelijkheden.

Betonnen schutting laten plaatsen

Een betonnen schutting plaatsen is ideaal als je er geen omkijken naar wilt hebben. Beton is robuust en geluidswerend, heeft een lange levensduur en hoef je amper te onderhouden. Waar je bij een beton schutting plaatsen wel rekening mee moet houden, is dat het minder natuurlijk oogt dan bijvoorbeeld een houten schutting.

Houten schutting laten plaatsen

Hout is het meest populaire materiaal voor schuttingen, mede door de natuurlijke uitstraling die het heeft. Het is daarnaast makkelijk te verven, lakken of beitsen. Bovendien heb je veel keuze: je kunt onder andere tussen licht en donker hout en tussen horizontale en verticale latten kiezen. Wil je een houten schutting plaatsen, dan kun je kiezen tussen geïmpregneerd hout en hardhout. 

Een schutting van geïmpregneerd hout gaat zo’n 15 jaar mee en kan gemaakt worden van grenenhout, vurenhout of cederhout. Dat hout is bewerkt met een middel dat bescherming biedt tegen aantasting door insecten en schimmels. Een schutting van hardhout gaat minstens 25 jaar mee en kan gemaakt worden van beukenhout, mahoniehout of eikenhout.

Wat kost een schutting laten plaatsen?

Hout beton schutting laten plaatsen

Wil je een schutting laten plaatsen, maar kun je niet kiezen tussen de betonnen en de houten optie? Dan kun je een hout beton schutting plaatsen. Je hebt daarbij het robuuste uiterlijk van hout en de lange levensduur van beton. Het onderste gedeelte van de schutting (en de palen) is bij zo’n schutting van beton, de rest is van hout. Daardoor wordt houtrot voorkomen en kan de schutting dus lang mee.

Composiet schutting laten plaatsen

Composiet is een strak samengeperst mengsel van houtvezels en kunststofvezels dat resulteert in een oersterk materiaal. Een schutting van composiet is niet alleen bestand tegen alle weersomstandigheden, maar ook onderhoudsarm: hij hoeft alleen af en toe schoongemaakt te worden. Qua uitstraling is er veel mogelijk: je kunt zelfs een houten look mee nabootsen. Gemiddeld gaat een composieten schutting zo’n 10 jaar mee en net als bij hout heb je keuze uit diverse varianten en kleuren.

Schutting van natuurlijk materiaal laten plaatsen

Naast bovenstaande opties kun je ook kiezen voor natuurlijke beschutting in je tuin. Daarbij heb je meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld een bamboe schutting plaatsen, waarbij er bamboematten aan een draadschutting worden vastgemaakt. Datzelfde kan worden gedaan met rietmatten. In beide gevallen zorg je voor een romantische sfeer in je tuin.

Andere opties voor natuurlijke beschutting in je tuin zijn wilgentenen, kokosbasten, en haagplanten of klimop. In alle gevallen wordt er een stalen of houten constructie in je tuin geplaatst waar het natuurlijke materiaal tussen wordt geplaatst. Een wilgentenen schutting gaat gemiddeld 10 jaar mee, een kokosbasten schutting gemiddeld 15 tot 20 jaar.

Kies je voor een haagplanten of klimop schutting, dan ben je het hele jaar door verzekerd van een groene afscheiding tussen jouw tuin en de omgeving. Haagplanten zijn namelijk wintergroen, wat inhoudt dat ze het hele jaar door hun blad laten staan. Je kunt kiezen uit onder andere een laurierhaag, beukenhaag of ligusterhaag.

Wat kost een schutting laten plaatsen?

Schutting plaatsen kosten per materiaal

Tuinschutting prijzen verschillen per materiaal. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde schutting prijs per meter voor een aantal vaak gekozen materialen en extra opties. Die prijzen zijn inclusief btw, maar exclusief kosten voor het plaatsen van de schutting. Die kosten vind je echter ook in de tabel.

Tabel 1: gemiddelde kosten schutting plaatsen per materiaal

Materiaal/werkzaamheid

Gemiddelde prijs schutting per meter

Schutting hardhout

€90 - €200

Schutting geïmpregneerd hout

€60 - €150

Schutting kunststof/composiet

€70 - €200

Schutting bamboematten

€40 - €60

Schutting wilgentenen

€45 - €75

Schutting klimop

€20 - €45 per 1,5 meter

Gaasscherm bij schutting

€5 per meter

Plaatsen schutting

€15 - €20 per meter

Uurloon hovenier

€30 - €50

De totale kosten voor een schutting per meter inclusief plaatsen hangen van veel verschillende factoren af. Allereerst spelen de afmetingen en het materiaal een rol: een grote hardhouten schutting kost je meer dan een middelgrote schutting met bamboematten. Ook de afwerking van de schutting is van belang voor de prijs die je betaalt.

Wil je een poort bij je schutting laten plaatsen, dan betaal je daar een meerprijs voor. Ook de bereikbaarheid van je tuin en de eventuele voorbereidingen die je zelf treft spelen een rol: daarmee zorg je ervoor dat de hovenier geen tijd verspilt en dus geen extra uren hoeft te rekenen. Tot slot zijn de kosten voor extra opties (zoals een gaasscherm) en het uurloon van de hovenier kostenbepalende factoren.

Zoek je een hovenier bij jou in de buurt die een schutting voor je kan plaatsen? Raadpleeg de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Wat kost een schutting laten plaatsen?

Poort schutting kosten per materiaal

Als je slechts een schutting plaatst als afscheiding tussen jou en de buren, heb je geen poort nodig. Wordt de schutting echter geplaatst als omheining van je tuin, dan moet je ook een schuttingpoort aanschaffen. Je kunt daarbij kiezen tussen een poort met een rechte deur of eentje met een deur die aan de bovenkant gebogen is. De deur kan gemaakt worden met een houten of een stalen frame.

Naast die opties heb je de keuze tussen een deur met of zonder slot en tussen een enkele of dubbele deur. Een enkele deur is 90 cm breed, een dubbele deur 180 cm. In veel gevallen is het ook mogelijk om een poortdeur op maat te laten maken. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor een enkele en een dubbele schuttingpoort

Tabel 2: schuttingpoort plaatsen kosten per materiaal

Product/werkzaamheid

Gemiddelde kosten

Schuttingpoort van hardhout

€150 - €370

Schuttingpoort van geïmpregneerd hout

€70 - €250

Dubbele schuttingpoort van hardhout

€600 - €750

Dubbele schuttingpoort van geïmpregneerd hout

€350 - €400

Schuttingpoort van composiet

€300 - €450

Schuttingpoort plaatsen

€30 - €60

Net als bij een schutting zijn er bij een schuttingpoort meerdere factoren van invloed op de prijs. De afmetingen van de deur, het materiaal en een eventueel slot spelen allemaal een rol. Ook worden er kosten berekend voor de plaatsing van de schuttingpoort en krijg je te maken met het uurloon van de hovenier. Tot slot is de bereikbaarheid van je tuin van belang: hoe beter je tuin te bereiken is, hoe minder tijd (en daarmee geld) er verloren gaat.

Wat kost een schutting laten plaatsen?

Materialen tuinhek laten plaatsen

Wil je wel een afbakening van je tuin, maar niet zoiets drastisch als een schutting? Tuinhekken zorgen wel voor privacy in je tuin, maar zijn doorgaans een stuk minder hoog dan schuttingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Hieronder lichten we elke optie kort toe.

Tuinhekken hout

Net als bij een schutting is hout het meest gekozen materiaal voor een tuin hek. Je kunt daarbij kiezen tussen een tuinhek van geïmpregneerd hout en een tuinhek van hardhout. In landelijke gebieden wordt vaak gebruik gemaakt van nog weer een andere optie, namelijk een schapenhek. Zo’n hek is gemaakt van kastanjehout. Dat hout vergrijst mooi, is relatief onderhoudsarm en past goed bij een landelijke omgeving.

Een tuinhekje plaatsen van hardhout wordt gezien als een duurzame keuze, omdat zo’n hekje tot wel 25 jaar meegaat. Bovendien heeft het vaak een donkere kleur, wat je tuin een warme uitstraling geeft. Wel heeft een hardhouten tuinhekje af en toe onderhoud nodig: het moet worden behandeld met bankirai olie om ervoor te zorgen dat de kleur mooi blijft.

Tuinhekken metaal

Wil je een tuinhekje van metaal laten plaatsen, dan heb je de keuze tussen hekwerk met spijlen en sierhekwerk. Spijlenhekwerk wordt meestal gebruikt ter beveiliging van een woning of ander pand; sierhekwerk is zoals de naam al zegt vooral bedoeld om je tuin te verfraaien.

Een metalen tuinhek is een robuuste en tijdloze optie die geschikt is voor verschillende klimplanten. Daarnaast zijn metalen tuinhekken relatief voordelig in de aanschaf en verkrijgbaar in diverse varianten. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je het tuinhek goed moet onderhouden om het tegen roest te beschermen. Daarvoor heb je een speciale coating nodig.

Wat kost een schutting laten plaatsen?

Tuinhekken kunststof

Voor wie een tuinhekje wil dat helemaal geen onderhoud nodig heeft, is een tuinhek van composiet (half houtvezels, half kunststofvezels) een goede oplossing. Composiet is een duurzaam materiaal dat verkrijgbaar is in vele uitvoeringen en kleuren. Wil je wel het aanzicht van een houten tuinhek, maar niet het onderhoud dat daarbij hoort? Dan kun je voor een composieten tuinhek in een bruintint kiezen.

Tuinhekken gaas en natuurlijke omheining

Naast een tuinhek van metaal, composiet of hout kun je ervoor kiezen om een tuinhek van gaas om je tuin te laten spannen. Dit biedt een stuk minder privacy dan de andere opties, maar is wel relatief goedkoop en erg onderhoudsarm.

Een tuinhek van natuurlijk materiaal is de laatste optie. Je kunt onder andere kiezen voor een tuinhek van riet of bamboe of voor een stalen constructie waar stukken boomschors in zijn verwerkt. Deze opties zijn ecologisch verantwoord en duurzaam: boomschors gaat tot wel 20 jaar mee, bamboe en riet 15 tot 20 jaar.

Tuinhek plaatsen kosten

Net als bij schuttingen en schuttingpoorten verschillen de prijzen van tuinhekken per materiaal. In de tabel hieronder vind je de gemiddeld kosten voor een tuinhek per meter. 

Tabel 3: gemiddelde kosten tuinhek plaatsen per meter

Soort tuinhek/werkzaamheid

Kosten per meter

Spijlenhek

€40 - €135

Sierhek

€50 - €200

Tuinhek van hout

€15 - €100

Tuinhek van composiet

€125 - €220

Natuurlijk omheining

€20 - €250

Tuinhek van gaas

€40 - €90 per rol (25 meter)

Plaatsing tuinhek

€10 - €30 per meter

Wat je uiteindelijk voor een tuinhek betaalt, hangt onder andere af van de afmetingen en het materiaal van het tuinhek. Ook spelen de kosten voor de plaatsing, het uurloon van de hovenier en de bereikbaarheid van je tuin een rol. Tot slot kun je bij een tuinhek, net als bij een schutting, tegen extra betaling een poort laten plaatsen.

Ben je op zoek naar een hovenier bij jou in de buurt die een tuinhek voor je kan plaatsen? Raadpleeg de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Wat kost een schutting laten plaatsen?

Waarmee rekening houden bij plaatsing schutting of tuinhek?

Voordat je daadwerkelijk een schutting of tuinhek laat plaatsen, zijn er verschillende punten om op te letten of uit te zoeken. Allereerst de regelgeving omtrent schuttingen en tuinhekken: komt de schutting of het tuinhek op eigen terrein of op de erfgrens te staan?

Het is in de meeste gevallen zo dat je bij een schutting of tuinhek op je eigen erf geen rekening hoeft te houden met de buren. Staat de schutting of het tuinhek op de erfgrens, dan zijn de regels heel anders: het is dan gemeenschappelijk eigendom en dus moet je met je buren overleggen. Door de regels van tevoren goed door te nemen, voorkom je verrassingen op het moment dat de schutting of het tuinhek geplaatst wordt.

Een ander belangrijk punt is de vergunning. Doorgaans is de maximale hoogte voor een schutting op de erfgrens twee meter. Je hebt een omgevingsvergunning van de gemeente nodig als je een hogere schutting wilt laten plaatsen.

Daarnaast is de algehele voorbereiding van belang: zijn alle plantenresten uit de bodem gehaald? Heb je de tuin bereikbaar gemaakt voor de hovenier? Tot slot is de plek waar de schutting of het tuinhek komt belangrijk. Waar is de ondergrond stevig genoeg? Wil je je tuin volledig afschermen of wil je lichtinval behouden? Door alles van tevoren goed te overdenken, weet je zeker dat de daadwerkelijke plaatsing zo soepel mogelijk verloopt.

MyGo bespaartips schutting of tuinhek laten plaatsen

Als je een schutting of tuinhek wilt laten plaatsen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om op de kosten te besparen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Kwantumkorting regelen

Als je samen met je buren een schutting of een tuinhek bij een hovenier bestelt, krijg je vaak een zogeheten kwantumkorting. Ook bespaar je op de voorrijkosten van de hovenier, aangezien die over meerdere partijen verdeeld worden.

Zelf meehelpen

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen als je een schutting of tuinhek laat plaatsen. Zo kun je zelf voorbereidingen treffen door je tuin zo bereikbaar mogelijk te maken: zorg ervoor dat er geen voorwerpen in de weg liggen en dat de hovenier overal makkelijk bij kan.

Staat er nog een schutting of een tuinhek? Dan kun je die zelf weghalen en de spullen naar de stort brengen. Ook kun je het materiaal voor de nieuwe schutting of het nieuwe tuinhek zelf ophalen om op bezorgkosten te besparen.

Lokale hovenier kiezen

Door voor een hovenier bij jou in de buurt te kiezen, hoef je weinig of zelfs helemaal geen voorrijkosten te betalen. Dit geldt ook voor de leverancier van de benodigde spullen (zie het punt hierboven: je kunt de spullen dan makkelijk zelf ophalen).

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Tweedehands materialen inkopen

Je kunt de benodigdheden voor een schutting of tuinhek bij een leverancier of bij de hovenier bestellen, maar je kunt ook voor tweedehands spullen kiezen. Daarmee kun je vaak flink op de materiaalkosten besparen.

Hovenier in de regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel naar 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!