Terug naar diensten
Pergola zonwering

Pergola zonwering

Pergola zonwering

Pergola zonwering is een vorm van terrasoverkapping die aan je gevel vastzit. Omdat je een pergola zonwering kunt uitschuiven en weer inklappen, kun je zelf kiezen of je beschut in de schaduw wilt zitten of juist niet. Wil je dus soms beschut zitten, maar niet permanent een veranda laten bouwen, dan is dit een ideale tussenweg!

Wil jij nu een pergola zonwering aan jouw huis laten monteren? Bij MyGo vind je een klusser bij jou in de regio die dat voor je kan regelen! Gebruik daarvoor de MyGo Matchmaker, zodat je direct kunt zien bij welke klusser jij het voordeligst uit bent.

Wat kost een pergola zonwering?

Hoeveel een pergola zonwering kost, hangt af van of je hem op maat laat maken, voor welk materiaal je kiest en natuurlijk wat de afmetingen zijn. Nu is een echte pergola zonwering wel aangepast aan je gevel, dus gaan wij in dit artikel uit van zonwering op maat. Daarnaast verschillen de materialen sterk in kwaliteit én complexiteit, dus ook daar moet je rekening mee houden. De laatste prijsbepalende factor is het doek van je pergola zonwering; dat is wat het mogelijk maakt om de zon binnen of buiten te sluiten, maar ook deze doeken verschillen in kwaliteit.

Voor een houten of aluminium pergola zonwering die niet elektrisch wordt aangedreven betaal je standaard rond de 1100 euro. Voor een elektrisch aangedreven pergola zonwering, vaak van polycarbonaat, kun je uitgaan van een prijs van ongeveer 3000 euro.

Pergola zonwering

Pergola zonwering: waar komt die naam vandaan?

Normaal gesproken is een pergola een overkapping op vier poten die je in de tuin kunt zetten. Net als een pergola zonwering biedt deze bescherming tegen het zonlicht en soms ook tegen de regen. Een pergola zonwering is dus feitelijk een pergola, maar dan een die aan de gevel van je huis wordt bevestigd en meestal maar twee poten heeft. Ook zijn veel pergola zonweringen elektrisch aangedreven, terwijl een normale pergola echt een vaste overkapping is.

Welk materiaal voor de basis van je pergola zonwering?

Zoals je uit de kosten waarschijnlijk hebt kunnen afleiden, kun je voor je pergola zonwering kiezen uit verschillende materialen. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van die materialen voor je op een rijtje gezet.

Pergola zonwering hout

Kies je voor een pergola zonwering van hout, dan kun je genieten van een natuurlijke sfeer in je tuin. Plant bijvoorbeeld rozen naast de pergola om dat effect extra te versterken. Nadelen van hout zijn wel dat je zo’n pergola zonwering jaarlijks moet onderhouden en dat je er niet zomaar voor kunt kiezen om hem te verwijderen, aangezien hout erg zwaar is.

Pergola zonwering aluminium

Met een pergola zonwering van aluminium geef je je tuin een strakke, moderne uitstraling. Als je van minimalisme houdt, zal je oog waarschijnlijk op dit type vallen. Aluminium gaat daarnaast lang mee en is zeer onderhoudsarm. Knus ziet het materiaal er dus niet uit, maar aluminium heeft wel veel voordelen.

Pergola zonwering

Welk materiaal voor de overkapping van je pergola zonwering?

Ook voor de overkapping die in het frame wordt geplaatst kun je kiezen uit verschillende materialen. Hierbij is doek de goedkoopste optie, maar ook het duurdere en duurzamere polycarbonaat is een mogelijkheid.

Pergola zonwering doek

Voor een pergola zonwering is doek de meest standaard optie. Dit materiaal is goedkoop en kan gemakkelijk gespannen worden, zodat je uit de zon kunt zitten. Wil je je pergola zonwering inklappen, dan zul je dit bij doek wel vaak handmatig moeten doen. Een ander minpunt van doek is dat het relatief snel verslijt, waardoor het wat meer onderhoud vergt.

Pergola zonwering polycarbonaat

Polycarbonaat is een soort plastic dat van zichzelf licht doorlaat, maar dat wel UV-stralen filtert. Wil je juist een pergola zonwering om geen zon in je ogen te krijgen, dan kun je ook kiezen voor een melkachtig type polycarbonaat. Zo zit je nog steeds in het licht, maar verbrand je minder snel en krijg je minder last van je ogen. Dit materiaal is een stuk duurder dan doek. Vaak is dit wat je krijgt als je een elektrisch aangedreven pergola zonwering aanschaft.

Voordelen van een pergola zonwering

Een pergola zonwering is inklapbaar. Doordat een pergola zonwering inklapbaar is, zit je in veel gevallen niet meteen vast aan een dichte veranda als je er een laat installeren. Als je wilt, kun je nog steeds in de zon gaan zitten. Zo kun je altijd een behaaglijk plekje creëren dat past bij jouw behoeften op dat moment.

Een pergola zonwering beschermt tegen zon, maar ook tegen regen. Nu suggereert de naam ‘pergola zonwering’ wel dat deze constructies alleen de zon weren, maar afhankelijk van het type weren ze ook de regen. Met een doek is dit effect iets minder, maar kies je voor een overkapping van polycarbonaat, dan kun je er zeker van zijn dat je ook op een regenachtige dag buiten kunt zitten. En is de regen gestopt? Dan klap je je pergola zonwering weer in.

Een pergola zonwering wordt op maat gemaakt. Nu kun je weer standaard pergola’s kopen, maar een goede pergola zonwering wordt op maat gemaakt voor jouw huis. Zo past hij perfect bij je gevel en kun je zelf bepalen welk deel van je tuin afgeschermd moet zijn. Bovendien kun je op deze manier speciale wensen doorgeven, zodat je exact krijgt wat jij zoekt.

Pergola zonwering

Pergola zonwering laten monteren? MyGo geeft tips

Verdiep je in de verschillende materialen. Als je een pergola zonwering wilt laten plaatsen, heb je keuze uit veel verschillende materialen en stijlen. Dat betekent dat niet alleen de kosten verschillen, maar ook de functionaliteiten. Heb je bijvoorbeeld geen zin om je pergola zonwering steeds handmatig te moeten inklappen, dan is het verstandig om vooral te kijken naar elektrische modellen. Pas als je weet welke keuzes je allemaal hebt, zie je welke het beste bij jouw tuin past.

Meet het gebied op waar je de pergola zonwering wilt laten plaatsen. De prijs van een pergola zonwering is wel afhankelijk van het materiaal, maar ook sterk van het oppervlakte dat hij bestrijkt. Je betaalt vaak per vierkante meter. Heb je een budget, dan is het dus goed om te bedenken dat dat beperkingen qua grootte met zich meebrengt.

Houd rekening met hoogtebeperkingen. Officieel gezien valt een pergola zonwering onder tuinmeubilair. Dat betekent dat je hiervoor geen vergunning hoeft aan te vragen, tenzij de constructie hoger is dan 2,5 meter. Wil je dus een bijzonder grote pergola zonwering laten aanmeten, besef dan wel dat je daarvoor toestemming moet vragen bij de gemeente.

Vergelijk offertes met elkaar. Voordat je een aankoop doet of een vakman inschakelt is het altijd verstandig om offertes met elkaar te vergelijken. Offertes vergelijken doe je eenvoudig via de MyGo Matchmaker. Zo weet je waar jij het voordeligst uit bent.

De klusser voor jouw pergola zonwering vind je bij MyGo

Ga je een pergola zonwering aanschaffen, dan ben je bij de klusjesmannen van MyGo aan het juiste adres. Online kun je gebruikmaken van de MyGo Matchmaker om direct te zien welke klusjesmannen actief zijn in jouw regio. Je kunt ook telefonisch contact opnemen om gematcht te worden met een vakman. Bel daarvoor naar 085 106 1600 en dan verbinden wij je door met een klusjesman die jouw pergola zonwering voor je kan komen ontwerpen!